Ainekset
Pohja:
150 g pehmeää voita
3 dl vehnäjauhoja
½ dl auringonkukan- ja/tai kurpitsansiemeniä
2 rkl jääkylmää vettä
*
Täyte:
3 (150 g) makeaa sipulia
2 (200 g) nippua kevätsipulia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
250 g mascarponea
1 kananmuna
1 rkl Dijon-sinappia (karkeaa)
150 g Gruyère-juustoa raastettuna
*
Pinnalle:
1 nippu (500 g) vihreää parsaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Valmistusohje
1. Mittaa kulhoon voi ja jauhot. Nypi ne murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon siemenet ja kylmä vesi. Puristele tasaiseksi massaksi ja muotoile palloksi.
2. Nosta taikinapallo pyöreään, leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan (halkaisija 23 cm). Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille.
3. Kuori ja viipaloi makeat sipulit ja hienonna puolet kevätsipuleista. Kuumenna oliiviöljy ja voi paistinpannulla. Paista makeat sipulit miedolla lämmöllä pehmeiksi ja kullanruskeiksi. Lisää pannulle loppuvaiheessa kevätsipulisilppu ja timjami, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Levitä sipuliseos piirakkapohjan päälle.
4. Asettele sipuliseoksen päälle toinen nippu kevätsipulin varsia kauniisti spiraaliksi. Säästä muutama varsi viimeistelyyn.
5. Sekoita mascarponen joukkoon kananmuna, sinappi ja juustoraaste. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Levitä juustotäyte piirakan pinnalle.
6. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia.
7. Huuhtele ja kuivaa parsat. Poista puiseva osa parsojen tyvestä ja paloittele parsat (noin 1 cm). Hienonna viimeistelyyn tarkoitetut kevätsipulinvarret.
8. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja paista parsapaloja minuutti tai pari. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita lopuksi joukkoon kevätsipulit. Lusikoi parsaseos jäähtyneen piiraan päälle.