Ainekset
500 g puikulaperunaa
3 kananmunankeltuaista
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl perunajauhoja
2 sitruunan kuoriraaste
1 tl suolaa
voita paistamiseen
*
Mätimousse:
2 dl ranskankermaa
½ sitruunan mehu
½ dl ruohosipulia hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
1 dl kirjolohenmätiä
*
Viimeistelyyn:
kirjolohenmätiä
ruohosipulia hienonnettuna
Valmistusohje
1. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi paloiksi. Kypsennä perunat höyryttämällä, jolloin peruna säilyy jauhoisena. Keitetyillä perunoilla gnocchimassasta tulee herkästi liian vetinen.
2. Valmista perunoiden kypsyessä mätimousse. Sekoita ranskankerma, sitruunamehu ja ruohosipuli kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita mäti lopuksi joukkoon varovasti nostellen. Tarkista maku.
3. Jauha kypsät perunat hienoksi, jauhomaiseksi massaksi perunapuristimella tai -survimella. Lisää perunoiden joukkoon keltuaiset, voi, perunajauho, sitruunankuori ja suola. Sekoita massa huolellisesti, älä vaivaa.
4. Muotoile massasta paksuja, pitkiä nauhoja käsin tai pursotinpussilla. Leikkaa massa veitsellä pieniksi (noin 2 cm) paloiksi. Halutessasi voit tehdä paloihin koristeraidat gnocchilastalla tai haarukalla.
5. Kypsennä gnocchit muutamassa erässä kiehuvassa, väljässä vedessä. Gnocchit ovat valmiita, kun ne nousevat pintaan. Nosta kypsennetyt gnocchit uunipellille, johon on sipaistu hieman öljyä. Öljy estää gnoccheja tarttumasta toisiinsa kiinni.
6. Kuumenna voi paistinpannulla ja paista kypsät gnocchit kauniin kullanruskeiksi.
7. Jaa gnocchit lautasille. Viimeistele annokset mätimoussella, mädillä ja ruohosipulilla. Tarjoile heti.