Pelmenit ja lihaliemi

Pelmenit ja lihaliemi

Pelmenit, nuo slaavikeittiön klassiset pastanyytit, tuovat kevään kattaukseen happamuutta ja täyteläisyyttä. Puolikuiva hedelmäinen valkoviini luo kokonaisuudesta tasapainoisen harmonian.

1 h 15 min
servings 4 annosta

03.04.2020 Reseptit Linnea Vihonen + Viinisuositukset Antti Rinta-Huumo + Kuva Sami Repo

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Ainekset

4 dl vehnäjauhoja, (puolikarkea)

1 dl tattarijauho

1 1/2 tl suolaa

2 munaa

1 dl turkkilaista jugurttia

*

Täyte:

1 punasipuli (n.50g)

1 valkosipulinkynsi

2 rkl lipstikkaa hienonnettuna

2 rkl sitruunamelissaa hienonnettuna

150 g (luomu) naudanjauhelihaa

150 g (luomu) possunjauhelihaa

2 tl suolaa

2 tl mustapippuria myllystä

2 tl paprikajauhetta

1 tl hunajaa

½ sitruunan kuori

*

Keitinvesi:

noin 2 l vettä

4 tl suolaa

*

Sitruunamajoneesi:

1 dl majoneesia (esim. Hellmans)

1 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa

*

Lihaliemi:

1 l lihalientä (esim. Puljonki)

½ tl suolaa

*

Lisäksi 50–100 g voita (pelmenien paistamiseen)

½ sitruunan kuori

paahdettua sipulia tai murskattuja krutonkeja

sitruunamelissaa

Valmistusohje

1.Sekoita jauhot ja suola. Kokoa jauhot kasaksi työpöydälle, tee keskelle kuoppa. Riko kuoppaan munat ja lisää jugurtti. Sekoita puuhaarukalla muna-jugurttiseos sileäksi. Lisää seokseen vähitellen jauhoja ympäriltä ja vaivaa käsin taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja sen verran, että taikina irtoaa pöydästä. Taikinan on tarkoitus jäädä pehmeäksi.
2. Kiedo taikina kelmuun, paina levymäiseksi ja anna levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
3. Valmista pelmenien täyte. Kuori sipulit. Hienonna punasipuli, raasta valkosipuli. Hienonna tuoreet yrtit. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään, nosta täyte jääkaappiin.
4. Ota puolet taikinasta. Painele taikina ensin sormin hyvin jauhotetulla työpöydällä levyksi, kauli sitten vielä ohuemmaksi. Ota taikinasta ympyröitä, käytä esimerkiksi vesilasia muottina.
5. Laita teelusikallinen täytettä taikinaympyröille, muotoile täyte suorakulmion muotoon. Taita ympyrä puolikuuksi. Paina reunat ensin sormilla kiinni ja sitten teelusikalla koristeelliseksi.
6. Tee pelmenit samaan tapaan lopusta taikinasta.
7. Keitä pelmenit muutamassa erässä suolavedessä noin 7 minuuttia. Nosta valmiit pelmenit reikäkauhalla valumaan talouspaperille.
8. Tee sitruunamajoneesi. Sekoita ainekset ja anna maustua.
9. Kaada lihaliemi kattilaan. Keitä kasaan, kunnes liemestä on haihtunut noin 2 dl. Mausta suolalla.
10. Paista pelmenit voissa pannulla kauniin värisiksi.
11. Kokoa annokset. Nosta pelmeneitä lautaselle, kaada viereen pari desiä lihalientä. Koristele ruokalusikallisella sitruunamajoneesia, sitruunamelissan lehdillä, rapealla paahdetulla sipulilla ja hienoksi raastetulla sitruunankuorella.

Viinisuositus

 

Mainos - Sisältö jatkuu alla

Uusimmat reseptit

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla