Ainekset
1 l vettä
1 dl hienoa merisuolaa
2 rkl sokeria
1 kg lohifileetä
*
Tarjoiluun:
smetanaa
sipulisilppua
mätiä
ruohosipulia
saaristolaisleipää
Valmistusohje
1. Kiehauta kattilassa 5 dl vettä. Lisää suola ja sokeri. Sekoittele, kunnes ne liukenevat.
2. Ota kattila pois liedeltä. Lisää loppu vesi (5 dl). Anna seoksen ensin viilentyä huoneenlämpöiseksi. Lisää muutama jääpala, niin jäähtyminen nopeutuu. Peitä kelmulla, nosta jääkaappiin ja anna jäähtyä muutama tunti.
3. Laita lohi nahkapuoli ylöspäin vuokaan. Kaada kylmä liemi päälle. Peitä kelmulla. Nosta viileään ja anna maustua muutama tunti. Käännä kala nahkapuoli alaspäin ja anna maustua 1 vrk.
4. Nosta kala liemestä, ja huuhtele juuri ennen tarjoilua. Taputtele kuivaksi talouspaperilla.
5. Leikkaa kala viipaleiksi. Tarjoa esimerkiksi smetanan, sipulin, mädin, ruohosipulin ja leivän kanssa joulupöydässä tai milloin vain.