Ainekset
1 kakku, noin 12 palaa
*
150 g pehmeää voita
3/4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 t vaniljasokeria
1 muna
*
Täyte:
1,5 kg omenoita (noin 10-12 kotimaista)
1 dl sokeria
1 1/2 dl valkoviiniä (riesling)
1 dl rusinoita
1 tl kanelia
1 ps vanhanajan vaniljakastikeaineksia (Blåband)
*
Muruseos:
50 g pehmeää voita
1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
*
Tarjoiluun:
vaahdottettua ranskankermaa, jäätelöä tai vaniljakastiketta
Valmistusohje
- Sekoita voi ja sokeri. Lisää jauhot, vaniljasokeri ja muna. Sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi.
- Muotoile taikinasta pallo ja anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti.
- Valmista täyte. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat sormenpään kokoisiksi kuutioiksi.
- Sulata sokeri kattilassa, anna karamellisoitua kullan ruskeaksi. Kaada sekaan viini, sekoita hyvin ja anna kiehua, kunnes karamelli on liuennut viiniin.
- Lisää omenat, rusinat ja kaneli kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes omenat hieman pehmenevät.
- Nosta kattila liedeltä. Lisää vaniljakastikeaines, joka suurustaa omenaseoksen.
- Kauli viilennyt taikina pyöreäksi levyksi, siirrä leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Nosta taikina ylös vuoan reunoille asti.
- Kaada pohjan päälle täyte ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
- Valmista muruseos käsin sekoittamalla. Ripottele kakun päälle puolen tunnin paistamisen jälkeen.
- Jatka kakun paistamista ylätasolla 10–15 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä.
- Tarjoa omena-valkoviinikakku jäähtyneenä jäätelön, vaniljakastikkeen tai ranskankerman kanssa.