Ainekset
14 kpl
munaton
45 min + 2 h kohoamiseen
*
1/2 dl taloussokeria
1 1/2 tl kuivahiivaa
2 1/2 dl täysmaitoa (tai vettä)
8 dl erikoishienoja vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1/2 tl riisiviinietikkaa
*
Lisäksi:
1–2 dl jauhoja
1 rkl öljyä
Valmistusohje
1. Liuota sokeri ja hiiva lämpimään nesteeseen. Anna levätä vedottomassa paikassa noin 10 minuuttia tai kunnes pintaan alkaa muodostua kuplia.
2. Siivilöi toiseen kulhoon jauhot ja leivinjauhe. Tee jauhojen keskelle kolo. Kaada koloon hiivaneste, öljy, suola ja etikka. Sekoita tasaiseksi.
3. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa 8–10 minuuttia. Taikinan tulee olla pehmeää ja kimmoisaa.
4. Voitele puhdas kulho kevyesti öljyllä ja kaada vaivattu taikina kulhoon. Peitä kannella tai kelmulla. Anna taikinan levätä vedottomassa paikassa 1–4 tuntia.
5. Kaada taikina uudelleen kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli noin 1 cm paksuiseksi levyksi.
6. Leikkaa taikinasta pyöreitä (halkaisija noin 9 cm) paloja metallistanssia tai lasia apunasi käyttäen.
7. Voitele palat kevyesti öljyllä. Taita pyörylät puoliksi ja paina kevyesti kiinni.
8. Nostele sämpylät leivinpaperille ja anna kohota huoneenlämmössä noin tunnin. Sämpylöiden tulisi kaksinkertaistua.
9. Kypsennä sämpylät muutamassa erässä, 8–10 minuuttia kerallaan, höyrystimessä tai höyryuunissa. Tavallisessa uunissa kypsennettäessä laita uunin pohjalle uunivuokaan kuumaa vettä, älä avaa luukkua turhaan.
10. Täytä sämpylät friteeratulla kanalla ja limettimajoneesilla.