viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Keittiömestareiden mökkivinkit ja vierasvarareseptit
Ihmiset

Keittiömestareiden mökkivinkit ja vierasvarareseptit

17.06.2022 Maria Carvajal + kuva Shutterstock

Millaisia raaka-aineita mökin kaapeissa kannattaa säilyttää yllätysvieraiden varalta? Kysyimme keittiömestareiden vinkit ja parhaat reseptit.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Mökkikokkaus vaatii hieman luovuutta ja ennakointia, etenkin yllätysvieraiden kanssa.

Mökille pölähtänyt serkusparvi tai mökkinaapuri tuskin odottaa kolmen ruokalajin illallista, mutta pöytään olisi mukava kattaa muutakin kuin liina. Vierasvara-ajattelu on elävä osa suomalaista ruokaperinnettä. Ennen vanhaan vierasvaralla jopa ylpeiltiin ja parhaita vinkkejä jaettiin tuvasta toiseen.

Keittiövarustelut eivät mökillä perinteisesti yllä kodin tasolle, ja vesikin saatetaan kantaa mökille. Olosuhteet voivat kuitenkin tarjota kokille jotain todella ainutlaatuista. Mökillä voi savustaa, halstrata ja kypsentää ruokaa avotulella, ja raaka-aineita voi kerätä tai kalastaa itse. Kesäinen ympäristö on myös ruoan paras mauste.

Kysyimme mökkeilyhenkisiltä keittiömestareilta, millaista ruokaa he laittaisivat yllätysvieraille.

Valtteri Sinkkonen / Metsäravintola Nielu

Mökkivinkit Valtteri Sinkkonen

Valtteri Sinkkosen tunnetuimpia projekteja on metsäravintola Nielu. Tänä kesänä hän ei kuitenkaan kokkaa metsän siimeksessä, sillä Nielu pitää ainakin tämän vuoden taukoa. Valtteri oli sen sijaan mukana avaamassa uutta japanilaista Omakase Omadi -ravintolaa.

Valtteri mökkeilee innokkaasti sukunsa mökillä Kymenlaaksossa. Saareen matkataan pienellä veneellä, ja vastassa ovat isot kalliot, oma hiekkaranta ja taivaallinen hiljaisuus.

Valtteri käyttää erityisen mielellään avotulta. Hän halstraa kalaa, tiristää grillissä raakamakkaroita ja paistaa avotulella kaalia.

“Juhannuksena teen aina rosvopaistia eli laitan paistin kuoppaan nuotion alle paistumaan. Seuraksi keitän uusia perunoita: voita kattilaan, paljon suolaa ja kansi kiinni.”

Valtteri uskoo edellisen päivän ruokien ja hyvien lisäkkeiden voimaan loihtiessaan tarjoiluja vierailleen. Suunnitelma on jo valmis.

“Katson ensin, löytyykö pihalta vaikkkapa yrttejä tai voikukanlehtiä alkusalaattiin. Otan kaapista kuivahtanutta leipää ja teen siitä krutonkeja salaatin kanssa. Seuraksi teen hunajavinegretin. Tarkistan, onko kaapissa vaikkapa kaalia ja brie-juustoa paistettavaksi. Pikkelöin sipulia, koska sitä minulla on aina kaapissa. Pääruoaksi laitan vaikkapa makkaraperunoita, jos edelliseltä päivältä on jäänyt makkaraa tai perunaa. Sen kanssa lisäksi päräyttävä sinappikastike ja chiliöljyn sekä jälkkäriksi raparperia ja köyhiä ritareita.”

Hyviä lisäkkeita voi tehdä melkein tyhjästä pikkelöimällä ja maustamalla, jos kaapista löytyvät perusmausteet.

“Olin Michelin-ravintola Grönissä töissä, ja siellä pääsääntöisesti ainoat mausteet olivat öljy, suola, etikka ja pippuri. Samaa suosittelen mökille. Kaappiin kannattaa varata voita, hyvälaatuista öljyä, etikkaa, sinappia, suolaa, mustapippuria ja hunajaa. Niistä voi loihtia lähes mitä tahansa.”

Valtterin mökin kaapeista löytyy aina säilykkeitä ja jauhoja.

“Kun kaapissa on peruskuiva-aineet, voi pyöräyttää nopeasti vaikkapa rieskaa tai sämpylöitä. Rieskan päälle voi laittaa säilyketölkistä savumuikkua, ranskankermaa ja tillinoksan.

Juomaksi Valtteri valmistaisi mökkipihan villiyrteistä, ruusuista tai juurista teetä tai mehua.

“Jos hifistelen, teen vaikkapa ruusuteetä. Varaisin saunajuomiksi perinteisten oluiden lisäksi myös alkoholittomia oluita, jotka nekin maistuvat nykyään tosi hyvältä.”

Ykkösvaruste mökillä: “Vaikka mökillä olisi muuten kuinka keskiaikainen meininki, niin hyvä veitsi pitää olla.”

Mikko Pakola / Smör

Mökkivinkit Mikko Pakola

Kaksi vuotta turkulaisen Smörin keittiömestarina työskennellyt Mikko Pakola mökkeilee ahkerasti Kymenlaaksossa. Perheen hirsimökin terassilta avautuu järvimaisema, ja mökkipihalla on myös suuri lampi. Lammen keskellä on pieni saari, jossa on grillikatos ruoanlaittovalmiuksineen.

“Valmistamme saaressa usein ruokaa avotulella. Lautaselle eksyy usein paistettua tai savustettua kalaa, hyvällä tuurilla itse kalastettua. Keitetyt uudet perunat kuuluvat tietenkin seuraksi. Valmistan mökillä usein myös possua: ribsejä ja laadukasta mausteisempaa makkaraa. Lisäkkeeksi sopii raikas salaatti.”

Mikko pitää vierasvarana piirakkatarvikkeita, koska on itse makean ystävä. Piirakkapohjan saa aina tehtyä, kun kaapista löytyy vehnäjauhoja, sokeria sekä mantelijauhoja tai -lastuja. Päälle sopii raparperi, mansikka, omena tai mitä tahansa sesongin herkku kermavaahdon kanssa. Näistä aineista syntyy myös omena- tai mansikkahyve. Vieraiden kurvatessa pihaan, leivo Mikon mustikkapiirakkaa.

“Parhaita kesämuistojani on mummon raparperi- tai viinimarjapiirakka, jota olemme nauttineet ruokailun päätteeksi puolipilvisellä säällä pihakeinussa kahvin kanssa. Tämä muisto herkistää vähän edelleen. Sellaista fiilistä haluaisin tarjota myös omille vierailleni.”

Mikko kannustaa hyödyntämään ruoanlaitossa yrttejä ja kasviksia omalta pihalta. Kaupan yrtit voi istuttaa multaan kasvamaan, jolloin ne menestyvät usein ainakin yhden kesän. Tuoreet yrtit nostavat ruoan toiselle tasolle tuomalla makua ja ulkonäköä.

“Jos vihanneslaatikko on tyhjä, salaatit voi kerätä pihalta. Esimerkiksi vuohenputkesta, mesiangervosta, siankärsämöstä tai koivunlehdestä saa nopean salaatin. Salaatin kanssa tarjotaan tietysti uusia perunoita.”

Mikko tarjoaisi mökkivieraille itsetehtyä marjamehua tai miedon makuista olutta, joka sopii hyvin erilaisten grilliruokien kanssa.

“Meidän mökillämme vieraat saisivat takuulla myös huoneenlämpöistä 7Up-limsaa, jota joimme aiemmin aina mummolassa”, hän naurahtaa.

“Kaikkein tärkeintä mökkiruoanlaitossa on rentous. On mukava kokata ulkona, ja keskellä parhainta kesää kaikki ruoka maistuu mahtavalta.”

Ykkösvaruste mökillä: “Atulat eli pitkät hyvät pihdit grillaamiseen. Niille tulee varmasti käyttöä.”

Linnea Vihonen – kokki ja food designer

Mökkivinkit Linnea Vihonen

Kokki Linnea Vihonen rakastaa mökkeilyä. Perheen mökkisaarella Hauholla avautuu Linnean sielunmaisema: sininen taivas, kaislat ja hiekkaranta.

“Tykkään kaikenlaisesta säästä. On mahtavaa lekotella kuin sisilisko kuumalla kalliolla ja juoda ihanaa roseekuplivaa. Toisaalta nautin myös sateesta. Silloin voi vetää sadevaatteet päälle, kerätä kantarelleja, lukea kirjaa ja saunoa.”

Linnea kokkaa mökillä raaka-ainelähtöisesti, sillä hän uskoo, että hyvä ateria rakentuu yhden laadukkaan raaka-aineen ympärille.

“Puhun paljon intuitiivisesta kokkaamisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että opettelee ruoanlaitosta perusasiat: esimerkiksi miten kastike muodostuu tai miten yhdistellään makumaailmoja. Samat lainalaisuudet pätevät kokkaamisessa aina: hyvä pihvi paistetaan samalla tavalla kuin napakat kasvikset.”

Linnean tavoitteena on unohtaa reseptiikka ja mennä inspiraation mukaan. Torilta voi hankkia sitä, mikä näyttää sinä päivänä hyvältä.

”Mökillä voi pitää aina perunoita, silliä, perusmausteita, oman maan yrttejä ja jotain pakastettavaa ruokaa. Lisäksi torilta voi ostaa hyvin säilyviä kasviksia. Näitä yhdistelemällä saa hyvän aterian. Jos vaikkapa palsternakat näyttävät tänään hyviltä, niitä voi grillata voissa tai sitruunassa ja lisätä maukkaan kastikkeen ja lisäkkeen.”

Linnealla suosii tahnoja, joista voi tehdä helposti kylmän dipin lihalle, kasviksille tai kalalle. Hänellä on kaapissaan aina muutama tahna, kuten maapähkinävoita, misotahnaa, Dijon-sinappia tai tahinia.

“Ne säilyvät hyvin, ja niihin voi fiiliksen mukaan sekoittaa paksua turkkilaista jogurttia tai täyteläistä majoneesia, ripauksen suolaa ja sitruunamehua. Lisäkkeeksi sopii vaikkapa varhaiskaalista valmistettu salaatti.”

Linnea pyrkii siihen, että sekä kotona että mökillä olisi aina pullo samppanjaa kylmässä.

”Toivon viinien arkipäiväistyvän niin, ettei samppanjan juomiseen tarvittaisi aiheeksi mitään suurta asiaa. Syy voisi olla vaikkapa kiva keli tai muuten vain hyvä fiilis. Eikä tarvitse välttämättä poksauttaa edes samppanjaa, vaan mikä tahansa kupliva viini käy.”

Linnea tarjoilee mökillä mielellään myös raparperimehua, joka syntyy helposti. Hän laittaa kattilaan litran pilkottua raparperia ja litran vettä, kiehauttaa ja keittää noin 10 minuuttia. Sen jälkeen hän maustaa mehun sokerilla tai tomusokerilla. Juomaan voi lisätä myös sitruunaa.

”Raparperimehusta voi tehdä myös mimosa-kuohuviinidrinkkejä sekoittamalla kuohuviiniä mehun joukkoon. Koristeeksi sopivat mansikat.”

Ykkösvaruste mökillä: “Microplane -raastin on ehdoton kotona ja mökillä. Sillä saa raastettua inkivääriä, valkosipulia, parmesaania ja sitruksen kuorta. Raastin säilyttää sitrusten aromaattiset öljyt ilman kitkeryyttä. Käytän itse sitruksia joka aterialla johonkin. Microplane -raastin ja luomusitruunat korissa ovat myös ihana mökkilahja.”

Lue lisää

Kannucocktailit: Limoncello Spritz ja Italialainen jäätee

16.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Laura Riihelä

Valkoinen grillikesä: pruuvissa portugalin valkoviinit

13.06.2023 Christina Suominen

Viinilehden suuri terassiopas: Suomen parhaat terassit

08.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat ravintolat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä