Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: mitä heille kuuluu?

07.02.2022 Viinilehden toimitus + kuvat tiloilta

Kysyimme kuulumisia suomalaisilta viinintekijöiltä eri puolilta maailmaa. Lue heidän kuulumisensa!

Riku Väänänen, Bordeaux, Ranska

”Meillä on talvityöt jo aika pitkällä eli köynnökset leikattu ja sidottu, komposti levitetty ja viime kesänä katkenneiden vaijereiden korjaus käynnissä. Siinä samalla vaihdetaan liian heikot rivipylväät ja tarkistetaan, että ne ovat kunnossa ensi kautta varten. Siinä ulkotyöt – kellarissa taasen valmistellaan tulevia pullotuksia. Roseemme Annabel 2021 on jo pulloissa ja sitä pakataan maailmalle. Lisäksi päätimme 2020 viinien blendit pari viikkoa sitten.

Vuosikerran 2021 viininteossa poikettiin varsin paljon normaalista, enemmän kuin koskaan ennen. Nyt näyttää siltä, että tehdyt päätökset olivat oikeita ja vuosikerrasta tulee oikein hyvä laadullisesti. Pulloja tulee tosin selvästi alle normaalitason, mutta aina parempi näin päin.

Suomalaiset viinintekijät ulkomailla - Riku Väänänen

Talvi on ollut kovin vaihteleva. Ensin joulun aikaan oli valtavan lämmintä – jopa 18–23 astetta iltapäivisin – mutta onneksi tammikuussa tuli kunnon talvi. Pakkasöitä on ollut jo niin monta, että ensi kasvukauden alkuviikkojen homeriski on pienempi – homeitiöt kun eivät kestä pakkasta.

Myyntipuolella meillä on käynyt tsäkä: koronasta huolimatta muutaman ison uuden vientimaan lanseeraukset menivät nappiin. Ja mahtavaa on, että kohta taas alkaa kasvukausi ja täyssäpinä. Päivät pitenevät jo vauhdilla!”

Kuka on Riku Väänänen? Katso esittely täältä.

Satu Lappalainen, Blenheim, Uusi-Seelanti

”Ihanan lämmin kesä on hellinyt meitä täällä Marlborough’n viinialueella, Uudessa-Seelannissa. Sään puolesta olemme tyytyväisiä, mutta koronan aiheuttama työvoimapula on tehnyt tästä kesästä erittäin haasteellisen. Kesäsesongin aikaan (tai myöhäisestä keväästä loppukesään) viinitilalla on paljon työvaiheita, jotka vaativat ihmistyövoimaa ja viime aikoina sitä on ollut vaikea saada. Koko kesä on mennyt pienessä juoksussa, kun yritämme parhaamme mukaan saada hommia ajantasalle. Köynnökset kasvavat hurjaa vauhtia ja jos työt kovasti ruuhkautuvat, suuria ja ylikasvaneita köynnöshirmuja on vaikea (ja raskasta!) käsitellä.

Olipa työt pellolla tehty tai ei, sadonkorjuu lähestyy vääjäämättä. Odotettavissa on, että viime vuoden tapaan sadonkorjuu alkaa hieman normaalia aikaisemmin. Viime vuonna sadonkorjuu aloitettiin maaliskuun puolivälissä ja koko homma saatiin tehtyä maaliskuun puolella, mikä on tähän mennessä aikaisin koskaan tekemämme sadonkorjuu. Normaalisti satoa korjataan vielä huhtikuussa ja joskus se vasta aloitetaan huhtikuun puolella.

Suomalaiset viinintekijät maailmalla - Satu Lappalainen

Tämän vuoden sadonkorjuuta varjostaa nyt tietysti tuo omicron, joka sitten lopulta saapui myös tänne meille. Ennusteiden mukaan viruksen aiheuttama voimakkain piikki osuisi sadonkorjuun kanssa samaan aikaan, mikä toteutuessaan saattaa pyyhkäistä sen vähäisenkin työvoiman lähes kerralla sängynpohjalle. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Onneksi satoa ei kuitenkaan kerätä käsin.

Sato ei tänäkään vuonna tule olemaan mikään ennätyssuuri. Tässä vaiheessa näyttäisi siltä, että jos päästään ns. keskivertosatoon määrällisesti, ollaan erittäin tyytyväisiä. Viime vuoden huono sää kukinnan aikaan aiheutti paitsi pienen sadon viime vuonna, myös huonon silmukehityksen tälle vuodelle. Viime vuoden kukinnan aikaan siis jo tiedettiin, ettei tästäkään vuodesta voi tulla mikään ennätyssuuri määrällisesti. Toivoa kuitenkin sopii, että laatu pysyy tuttuun tapaan hyvänä.”

Kuka on Satu Lappalainen? Katso esittely täältä.

Nea Berglund, Bordeaux, Ranska

”Meillä Carsinilla sadonkorjuu sujui iloisissa sekä rauhallisissa merkeissä ja olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Monet naapuritilat menettivät todella suuren osuuden sadosta joko keväthallalle tai viimeistään kesän aikana homesairauksille, mutta Carsinilla ahkera työ palkittiin ja saimme poimittua verrattain suurehkon sadon. Osa valkoviineistä ja roseesta on jo pullotettu ja myynnissä, punaviinit vielä kypsyvät ainakin vuoden tynnyreissä ennen kuin mietin niiden pullottamista. Myös täällä Bordeaux’n alueella raikkaat valkkarit ja etenkin roseet tuntuvat olevan nyt todella suosittuja, joten mekin teimme ennätysmäärä roseeta vuoden 2021 sadosta.

Suomalaiset viinintekijät ulkomailla - Nea Berglund

Nyt alkuvuoden aikana on pruunattu ahkerasti tarhoja (eli tehty talvileikkuuta) ja remontoitu Carsin Cottagea. Aloitamme majoitustoiminnan huhtikuussa, ainakin mikäli aikataulu pitää. Onneksi samaan aikaan kellarissa on hiljaista, vaikka kohta pitääkin valmistautua loppukevään pullotukseen. Kaikki täällä siis erittäin hyvin! On ollut paras talvi moniin vuosiin, sillä lähes koko tammikuun on ollut pakkasta öisin ja varsin kylmät lämpötilat. Se tekee tarhoille erityisen hyvää, koska köynnökset pysyvät silloin horrostilassa. Ja näin suomalaista pikku pakkanen vain piristää.”

Kuka on Nea Berglund? Katso esittely täältä.

Pia Merrick, Victoria, Australia

”Vuoden alku on ollut hieman viileämpi kuin edellisinä vuosina ja meillä sadonkorjuu on noin 10 päivää myöhässä. Kaiken kaikkiaan rypäleiden laatu on tosi hyvä. Viileät yöt ovat pitäneet happopitoisuudet hyvinä. Tällä viikolla olemme keränneet kaikki Chardonnay-rypäleet, jotka menevät kuohuviinin valmistukseen. Olen todella tyytyväinen mehuun, jonka niistä puristimme. Olemme myös aloittaneet Pinot Gris -rypäleiden keruun. Maut ovat mahtavia, paljon päärynän ja viikunan vivahteita! Olemme valmistamassa noin 24 miljoona litraa valkoviiniä, joten rypäleitä tarvitaan todella runsaasti. Uskoisin, että saamme kerättyä kaikki rypäleet helmikuun puolen välin tienoilla, mutta kiirettä pitää.

Suomalaiset viinintekijät ulkomailla - Pia Merrick

Kokeilen tänä vuonna muutamia uusia juttuja, kuten uusia tammilastuja Chardonnay-tankissa. Tavoittelen niillä kermaista, hennon vaniljaista makua. Lisäksi minulla on myös uusi hiiva Pinot Gris -rypäleille ja tarkoitus olisi tehdä hyvin aromaattinen pinot gris tänä vuonna. Odotan innokkaasti, että viinit alkavat käymään. Se on minusta parasta aikaa viininvalmistuksessa.

Iloitsen myös kovasti siitä, että ensimmäistä kertaa tekemäni viini on myynnissä Alkossa. 2020 Crooked Mick Chardonnay 2020 löytyy helmikuun erikoiseristä.”

Kuka on Pia Merrick? Katso esittely täältä.

Petra Kujanpää, Mosel, Saksa

”Viininviljely Moselissa on normaalivuosinakin haastavaa jyrkkien rinteiden ja ilmaston vuoksi, mutta vuoden 2021 sateet ja ilman kosteus tekivät vuodesta vieläkin rankemman. Viileä sää hidasti rypäleiden kypsymistä ja poiminta aloitettiin vasta lokakuun puolella. Sato oli pienempi mutta laatu erinomainen. Hitaan kypsymisen takia maut tiivistyivät. Sateen vaikutuksesta viineissä on havaittavissa hienovaraista tuoreutta ja korkeaa hapokkuutta.”

Suomalaiset viinintekijät ulkomailla - Petra Kujanpää

Kuka on Petra Kujanpää? Katso esittely täältä.

Toni Immanen, Pfalz, Saksa

”Tammi- ja helmikuun aikana keskeisenä työvaiheena tarhalla on köynnösten edellisvuoden kasvun leikkaaminen pois. Tarha on sen verran pieni, että tässä meille ei mene muutamaa tuntia kauempaa.

Varsinaisen sadonkorjuun teimme lokakuussa ja näistä rypäleistä tehty viini on edelleen kellarissa käymässä. Käyminen tapahtuu aiempien vuosien tapaan spontaanisti ilman lisättyjä hiivoja ja käymisen kesto riippuu olennaisesti vallitsevista lämpötiloista. Tänä vuonna keskeytämme käymisprosessin nyt helmikuussa, koska haluamme, että vuosikerran 2021 viiniin jää jonkin verran jäännössokeria.

Suomalaiset viinintekijät - Toni Immanen

Oheisessa kuvassa näkyy, kuinka villisiat ovat tonkineet tarhan maaperää kastematojen toivossa. Kymmenen viime vuoden aikana tarhaa ei ole tarvinnut aurata kertaakaan, vaan maaperä pysyy sopivan kuohkeana ja hengittävänä osin tästä syystä. Aloitimme luomuviljelyn Rajalla vuonna 2012, emmekä käytä systeemisiä kemikaaleja tai hyönteismyrkkyjä. Tämä on luomuviljelyn vaikutusten yksi manifestaatio eli tarhan yhden ekosysteemin osa vaikuttaa toiseen – ja hyönteismyrkkyjen käyttämättä jättäminen rikastaa maaperän eliöstöä kutsuen paikalle muita eläimiä. Villisiat käyvät tarhalla tyypillisesti vain talven kylmimpinä kuukausina, kun muu ravinto viereisestä metsästä alkaa ehtymään. ”

Kuka on Toni Immanen? Katso esittely täältä.

Lue lisää

Tuhoisat raekuurot pieksevät Bordeaux’ta

22.06.2022 Nea Berglund + kuvat Ketti Ylinen-Ceau ja Eloise Bajou

Roadtripillä Bourgognesta Champagneen

30.05.2022 Viinilehden toimitus

Anna Pototska: sotaa pakoon Ranskaan

23.05.2022 Viinilehden toimitus + kuva Sanna Lehto