Punajuuri on jo vuosia ollut muotijuures upean värinsä ja omaleimaisen makunsa vuoksi. Se on myös nimetty superjuurekseksi hyödyllisten terveysvaikutustensa ansiosta. Punajuuren kypsentäminen vie aikansa, joten pikaruokaa se ei ole. Mutta voit keittää tai paahtaa punajuuria kerralla reilusti muutamien päivien tarpeeseen. Uunissa mausteiden kanssa paahtaminen on maun kannalta paras kypsennystapa, se tiivistää punajuuren aromin erityisen herkulliseksi. Lohkoina paahdetut punajuuret ovat herkkua sellaisenaan, ja osan paahdetuista juurikkaista voi pyöräyttää rouheeksi tai soseeksi seuraavan päivän ruokaa varten.
Punajuuri ja viini
Viinien kannalta punajuuri sellaisenaan on kiltti raaka-aine, merkitsevää on, miten se on valmistettu ja höystetty. Kypsennetyn punajuuren makeahko maku kuivattaa hieman viiniä tehden sen ryhdikkäämmäksi. Vältä siksi tammikypsytettyjä viinejä, joiden tammisuutta punajuuren pieni makeus korostaa.
3 x juuri
Punajuuri on superruokaa. Se sisältää reilusti kivennäisaineita, vitamiineja ja kuituja. Punajuuren on sanottu nostavan mielialaa tumman suklaan tavoin.
Kelta- ja raitajuurta käytetään punajuuren tavoin. Raitajuuren upeat raidat haalenevat pitkässä kypsennyksessä. Ohuet viipaleet voi pikapaistaa sitruunaöljyssä, jolloin raidat jäävät näkyviin.
Maailmalla puna-, kelta- ja raitajuurta käytetään usein raakoina viipaleina salaateissa ja alkupaloissa. Suomessa punajuuret ja sen sukulaiset suositellaan kypsentämään ennen käyttöä.