Sinua on kutsuttu käveleväksi samppanjatietokirjaksi. Oletko samaa mieltä?
Olen ainakin kasvanut samppanjan keskellä. André Clouet’n samppanjatalo on kulkenut suvussamme vuodesta 1741 asti. Voit kysyä minulta mitä vain samppanjasta, ja keksin kyllä jostain vastauksen. Tietokirjat voivat olla joskus tylsiä, toivottavasti minä en ole.
Millaista oli kasvaa samppanjatilalla?
Lapsena olin aina perheeni mukana viinitarhoilla ja pesemässä viinitankkeja kellarissa. Kouluajasta minulla on hauskoja muistoja siitä, kun jouduin 12-vuotiaana vaihtamaan kyläkoulusta kaupunkikouluun Reimsiin. Olin maalaispoika, joten kaupunkiin meno tuntui safarin veroiselta seikkailulta. Minulla oli aina kengissäni mutaa ja likaa, joten pulpettini viereen jäi kuraisia jälkiä. Tuntui, että koulukavereillani oli täydellisen puhtaat ja kiiltävät kengät.
Uudet koulukaverini kysyivät, olenko maanviljelijä. Kun he kuulivat, millaista kotonani on, heidän silmänsä alkoivat loistaa. Oli sadonkorjuuaika, ja ilmoitin vanhemmilleni, että viikonloppuna kanssani kotiin tulee uusia sadonkorjaajia. Vanhempani tulivat hakemaan meitä vanhoilla Citroën -autoillamme kotikyläämme Bouzyyn. Tuntui hienolta saada ystäväni omaan valtakuntaani. He hyppäsivät traktorin kyytiin ja pääsivät mukaani viinitarhoille – ja saivat tietysti kuraa omiin kenkiinsä.
Olet antanut viinitankeillesi nimet. Miksi?
Muistan, miten isoilta teräksiset viinitankit näyttivät lapsena kellarissa. Ne olivat pelottavia, kuin jättiläisrobotteja, mutta sitten ystävystyin niiden kanssa. Koulussakin ajattelin aina, että vihamiesten kanssa kannattaa olla väleissä. Aloin kuvitella, että viinitankit ovat jättiläisiä ja supersankareita, jotka suojelevat viinejä. Ne narisivat, vinkuivat, hikoilivat ja joskus näyttivät jopa nauravan. Keksin niille nimiä, kuten Zeus ja Superman.
Kellarini viinitankeilla on edelleen nimet ja omat persoonat. Niiden ominaisuudet elävät viineissä. Suosikkini on Pamela Anderson, jossa valmistuu aurinkoisen vuoden viiniä. Pamelan kanssa kaikki on helppoa. Waterloo puolestaan on laadullisesti haastavan vuoden tankki ja kertoo taisteluista.
Viinitankin sisällä on pala historiaa, joka on alkanut viinitarhalla. Nimet tuovat persoonallisuutta, ja minulle viininteko on sitä, että luo jotain persoonallista. Superman, Zeus ja Thor luovuttavat voimaansa Grande Reserve -samppanjalle. Laser, D’Artagnan ja Zorro antavat puolestaan ryhtiä ja mineraalisuutta Silver Brut-samppanjalle.
Mielestäni viinintekijä saa olla hieman skitsofreeninen. Siksi annan myös keittiössäni nimet kattiloille ja pannuille. Jos jonain päivänä asiat eivät lutviudu ruoanlaitossa, voi todeta, ettei Pablo-paistinpannulla ole tänään hyvä päivä. Kokeile ihmeessä, kokkaamisesta tulee paljon mukavampaa.
Millainen samppanjantekijä olet omasta mielestäsi?
Haluan luoda samppanjoita omasta päästäni enkä kulkea muiden mukana. Olen sanonut, että kokoan kuplia, jotka rakastavat toisiaan. Kun sekoitan samppanjaa, pyrin löytämään täydellisen tasapainon eri viinitankkieni ominaisuuksista. Valmistamme etenkin Pinot Noirista tehtyjä Blanc de Noirs -samppanjoita. Pidän viinejäni lapsinani, ja kaikki ovat minulle yhtä rakkaita.
Pinot Noir on minulle kotoisa lajike, koska isoäitini syntyi Champagnen tummalla alueella, jossa viljellään etenkin Pinot Noiria. Isoisäni puolestaan syntyi Champagnen valkoisella alueella, jossa viljellään paljon Chardonnayta. Olen siis eräänlainen viiniblendi: 50 prosenttia Pinot Noiria ja 50 prosenttia Chardonnayta. Olisiko tämä lähes täydellinen sekoitus?
Mistä haaveilet viinintekijänä?
Tilamme uusin rakennus on toteutunut haaveeni. Sain joitain vuosia sitten idean omasta valtakunnastani ja halusin luoda modernin temppelin samppanjalle. Ekologinen vierailukeskus Clouet World on samppanjamaailma, jossa on upea viinikellari, ravintola, putiikki ja toimistotiloja. Sieltä on panoraamanäkymät viinitarhoille. Vierailija voi istua samppanjalasin kanssa ja katsella samalla tarhaa, josta viini on peräisin. Näin voi tavallaan juoda maisemaa.
Clouet World on suunniteltu täysin ympäristön ehdoilla. Se lämmitetään ulkoilmalla, ja siellä on aurinkopaneelit ja sadeveden talteenottojärjestelmä. Ekologisuus on minulle tärkeä arvo, koska haluan pitää tilan elinvoimaisena seuraavalle sukupolvelle.
Unelmoin siitä, että voisin edistää viinimaailman tasa-arvoa. Tähän vaikuttaa varmasti se, että minulla on vuonna 2015 syntynyt tytär. Tilallamme kaikki on suunniteltu niin, että miehet ja naiset tekevät samoja töitä.

Millainen on täydellinen samppanja?
Se riippuu seurasta, kellonajasta ja säästä. Voit valita minkä tahansa viinipullon, mutta jos sinulla on tylsää seuraa, myös viini on kamalaa. Jos sinulla on mieluista seuraa, huonompikin viini voi maistua fantastiselta.
Samppanja on parasta silloin, kun ulkona ei ole liian kuuma tai kylmä sää. Täydellinen hetki lasilliselle olisi esimerkiksi ilta suomalaisella kesämökillä. Nautin mieluiten lasillisen samppanjaa juuri ennen auringonlaskua. Rakastan hetkeä, jolloin päivä hämärtyy yöksi.
Samppanjaa on paras nauttia silloin, kun on likainen ja hikoillut päivän viinitarhoilla. Silloin kehossa ovat vielä päivän tuoksut mukana. Viini ei maistu ollenkaan samalta, jos on itse suihkunraikas ja shampoontuoksuinen. Samppanjaan kuuluu tietynlainen eläimellisyys.
