Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: syyskuun kuulumisia viinitiloilta

13.09.2021 Viinilehden toimitus

Hallavaurioita, runsaita sateita mutta myös ilahduttavia onnistumisia. Suomalaiset viinintekijät aloittelevat sadonkorjuuta ja tekevät viiniä nyt niin Ruotsissa, Ranskassa kuin Uudessa-Seelannissakin. Lue heidän ajankohtaiset kuulumisensa.

Riikka Sukula, Piemonte, Italia

”Piemontessa sadonkorjuu on osittain aloitettu. AltaLangan kuohuviinejä kerätään jo ja pian aloitamme Scarpan tilalla Moscaton ja Bracheton kanssa. Sitten seuraavat muut valkoiset rypäleet ja lopulta on sitten vuorossa Babrera. Otin Nebbioloista kuvan täältä meidän omilta tarhoilta Sukulasta ja kuten kuvasta näkee, rypäleen väri on jo vaihtunut mutta tertun ranka on vielä ihan vihreä kuten myös siemenet.

Riikka Sukula – Nebbiolot syyskuun alussa

Riikka Sukula – Refractrometron babo-scaala

Tarkkailemme rypäleiden kypsymistä erilaisin tavoin. Refractrometron babo-scaala näytti reilu viikko sitten vielä lukua 13:95, joka tarkoittaa vasta noin 8,5 alkoholiprosenteissa. Eli Nebbiolojen osalta on vielä hyvinkin matkaa sadonkorjuun aloitukseen. Toivomme tietenkin, että sää pysyy hyvänä – kuten se on ollut melkein koko kasvukauden tänä vuonna.

Heinäkuun puolenvälissä oli viikon verran hyvin epävakaista ja ukkoskuuroja tuli melkein jokaisena iltapäivänä, mutta kuurojen sademäärä oli onneksi hyvin pieni. Täällä Serralungassa ei tullut myöskään rakeita, toisin kuin vastarinteellä La Morrassa ja Barolossa. Onneksi rypäleiden kuoret olivat silloin vielä kovia ja vauriot tarhoilla jäivät pieniksi.

Muuten iloitsemme siitä, että vielä ennen sadonkorjuuta saamme uudet vuosikerrat Barolo Meriame 17:a ja Barbera 19:a markkinoille. Ihanaa myös nähdä, että vihdoin täällä on myös runsaammin turisteja liikkeellä!”

Kuka on Riikka Sukula? Katso esittely täältä.

Satu Lappalainen, Marlborough, Uusi-Seelanti

 ”Meillä täällä Malboroughissa kevät tulee nyt vauhdikkaasti: hedelmäpuut kukkivat, linnut kuhertelevat ja aikaiset viiniköynnöslajikkeet puskevat jo kovasti silmuja. Tämän vuoden sato oli huomattavasti keskivertoa pienempi. Erityisesti Sauvignon Blanc -rypäleet on tänä vuonna viety käsistä, jos jollakin on sattunut olemaan ylimääräistä. Isot viinitalot ovat joutuneet tekemään tiukkoja valintoja kenelle 2021-vuosikertaa on tarjolla ja kenelle ei. Kaikki säännösten sallimat blendaukset on varmasti käytetty hyväksi, mikä on nostanut myös kaikkien muiden valkoviinilajikkeiden hintoja ja kysyntää. Ja kaikki tämä viime kevään hallojen ja huonon kukinnan vuoksi.

Satu Lappalainen

Meidän Vicarage Lanen viinitilan Chardonnay paleltui erittäin pahasti viime kevään halloissa ja niinpä me päätimme repiä kaikki Chardonnay-köynnökset pois ja istuttaa niiden tilalle Sauvignon Blancia. Olimme suunnitelleet tätä muutosta, mutta aikataulu nopeutui tuhojen takia nyt parilla vuodella. Onneksi meidän Sauvignon Blancit eivät kärsineet hallasta mitenkään merkittävästi ja vaikka kukinta olikin ennätyshuono, sato oli aikalailla keskiverto kooltaan. Ja laatu erinomainen! Uusi vuosikerta niin Sauvignon Blanc -viinistä kuin kuohuvasta Sauvignon Blancista on rantautumassa Suomeen syyskuun puolivälin tienoilla.

Kulunut talvi oli vetisin pitkään aikaan. Oli tulvia ja muuten vaan erittäin märkää. Viinitarhat muistuttivat ajoittain enemmän riisipeltoa, mikä tietysti hankaloitti talven töitä. Traktoreita ei juurikaan uskaltanut ajaa märille tarhoille ja niinpä osa talven töistä odottelee edelleen tekijäänsä. Onneksi leikkuut saatiin tehtyä ja köynnökset ovat valmiita kevääseen.

Tulevaa kasvukautta varjostaa pelko työvoiman riittämättömyydestä. Jo talven leikkuiden kanssa oli paikoitellen ongelmia työvoimapulan vuoksi. Maan rajat ovat edelleen tiukasti kiinni koronarajoitusten takia eli työvoimaa Tyynenmeren saarilta ei ole voitu vastaanottaa normaalisti. Hallitus on nyt lupaillut lisäkiintiöitä, mutta nähtäväksi jää, onko se riittävä apu tilanteeseen.

Tulevan kauden satonäkymät eivät myöskään näytä kovin ruusuisilta. Viime vuoden erittäin huono kukinta (huono sää kukinnan aikaan) tietää huonoa silmukehitystä tälle vuodelle. Toivoa sopii, että kasvukauden sää olisi paras mahdollinen ja huonosta silmukehityksestä huolimatta sadosta saataisiin edes keskiverto kooltaan. Sauvignon Blancin kysyntä tulee olemaan kovaa myös tulevana vuonna, olipa sato kooltaan mikä hyvänsä. Tämän vuoden vaje on sitä luokkaa, että sen täyttämiseen menee varmasti vuosi tai jopa kaksi.

Chardonnay puskee jo ensimmäisiä silmujaan ja jos sää pysyy suht lämpimänä, varmasti parin–kolmen viikon päästä Sauvignon Blanc on samassa tilanteessa. Meillä tilalla kevätkiireet alkavat hiipiä arkeen. On myös aika sanoa heipat talvityöntekijöilemme eli tarhoilla olleille lampaille, jotka lähtevät nyt viinitiloilta kesän ajaksi takaisin koteihinsa.”

Satu Lappalainen – Lampaat

Kuka on Satu Lappalainen? Katso esittely täältä.

Anna ja Riku Väänänen, Bordeaux, Ranska

”Keväiset, Suomessakin laajalti uutisoidut, Ranskan viinialueiden hallayöt eivät vaikuttaneet meillä tarhoihin – lähinnä siksi, että tarhamme sijaitsevat korkealla mäellä. Hyvissä olosuhteissa alkanut kasvukausi muuttui normaalia työläämmäksi kesäkuun lopulla, kun erittäin voimakas sadejakso (120 mm vettä muutamassa päivässä) nosti tuntuvasti homeriskiä. Luomuviljelyssä homeen nousua köynnöksiin estetään lähinnä normaalia lyhyemmällä ja harvemmalla aluskasvustolla. Näin toimimalla yritetämme varmistaa, että maaperä kuivuu sateen jälkeen mahdollisimman nopeasti.

Elokuun alussa säät muuttuivat suotuisiksi: päivät olivat kuivan kuumia ja yöt viileitä, mikä edesauttoi rypäleiden toivottua kypsymistä. Jos lämmin ja kuiva kausi kestää sadonkorjuuseen asti, on syytä olla optimistinen tämän vuoden sadon suhteen. Odotamme innolla sadonkorjuun alkua. Aloitamme todennäköisesti 20. syyskuuta Annabel-roseen rypäleillä. Varsinainen hässäkkä alkaa, kun kaikki 32 hehtaaria Merlot-tarhoja ovat valmiina poimintaa – ne kun täytyy kaikki poimia yhtäaikaa muutamassa päivässä. Poiminta osunee tänä vuonna syys-lokakuun vaihteeseen. Cabernet Sauvignon poimitaan todennäköisesti lokakuun puolivälin paikkeilla, jos säät pysyvät kuivina.

Parasta kesässä oli markkinoiden vähittäinen aukeaminen, kun pandemia hellitti hiukan otettaan. On myös hienoa, että vieraita on taas ruvennut käymään tilalla.”

Ketä ovat Anna ja Riku Väänänen? Katso esittelyt täältä.

Outi Jakovirta, Uusi-Seelanti ja Ruotsi

”Olen tällä hetkellä Suomessa. Lähdin Uudesta-Seelannista juuri ennen kuin siellä taas alkoi lockdown koronan takia. Työpaikkani on edelleen siellä ja olen kyllä menossa takaisin, mutta varmaan vasta siinä vaiheessa, kun rajat on siellä saatu auki eli luultavasti vasta alkuvuodesta 2022. Töissä on onneksi hiljaista tällä hetkellä, sillä viinit kypsyvät nyt tynnyreissä ja kollegat hoitavat hommat. Jotain pullotusta tapahtuu myös, en tosin ole varma, miten hyvin homma onnistuu poikkeusoloissa – Uuden-Seelannin lockdown-säännöt ovat nimittäin tiukemmat kuin Suomessa. Mutta eiköhän virus kohta selätetä taas vähäksi aikaa sielläkin, toivotaan niin. Muuten kevät etenee tuttua tapaansa ja tarhoilla alkavat silmut puhjeta. Nyt täytyy vain toivoa, ettei hallat pilaa satokauden alkua.

Outi Jakovirta ja Tina Berthelsen

Itse lähden syyskuun lopussa konsultoimaan viinintekoa ja sadonkorjuuseen Ruotsiin! Lottenlund Estate -tila sijaitsee Skånessa, lähellä Helsingborgia (kuvassa vasemalla tilan omistaja Tina Berthelsen ja Outi). Heillä on alkamassa nyt kolmas sadonkorjuu. Tarhoja on seitsemän hehtaaria ja tilalla kasvatetaan Solaris-, Muscaris-, Donauriesling-, Souvignier Gris -, Cabernet Cortis – ja Monarch-rypäleitä. Sadonkorjuu on lokakuun alussa ja saan vapaat kädet viininvalmistukseen. Mielenkiintoista mennä taas kokeilemaan jotain ihan uutta!”

Outi Jakovirta – Solaris-rypäle

Kuka on Outi Jakovirta? Katso esittely täältä.

Nea Berglund, Bordeaux, Ranska 

”Kasvukausi on ollut tänä vuonna meillä Bordeaux’ssa erityisen haastava. Ensin keväthalla rokotti satomääriä ja sitten sateinen ja viileä kesä toi homesairaudet, jotka olivat erityinen haaste Rionsin kylän ja sitä ympäröivän alueen viljelijöille. Meillä hallatuhot osuivat noin neljän hehtaarin alueelle Merlot-tarhoissa. Halla tekee köynnöksistä entistä haavoittuvaisempia, joten hallan runtelemat köynnökset kärsivät myös huonosta kukinnasta ja sairauksista tavallista enemmän.

Nea Berglund – Sauvignon Gris'n poiminta

Sadonkorjuu aloitettiin tiistaina 31.8. valkoviinirypäleiden poiminnalla. Meillä on 10 hengen tehokas talkooporukka tekemässä hommia. Sauvignon Gris – ja Sauvignon Blanc -rypäleet ovat erinomaisessa kunnossa ja satoa tulee reippaasti.

Nea Berglund – Sauvignon Blanc

On mukava huomata, että vaikeasta vuodesta huolimatta osa sadostamme näyttää ensiluokkaiselta – se pitää hyvää fiilistä yllä. On onni viljellä yhdeksää eri lajiketta: vaikka muutama lajike kärsisi, niin muiden onnistumiset paikkaavat tilannetta. Ensimmäiset punaviinirypäleet roseeviiniä varten poimitaan syyskuun puolivälissä ja sen jälkeen aloitammekin jo punaisten rypäleiden poiminnan.”

Kuka on Nea Berglund? Katso esittely täältä.

Pia Merrick, Australia

“Aurinko paistaa, kevät etenee ja päivät ovat nyt pehmeän lämpimiä täällä Australiassa. Viiniköynnökset ovat alkaneet kukkia. On myös satanut hiukan enemmän kuin edellisinä vuosina. Mietin jo tulevaa vuoden 2022 satoa. Saa nähdä, tuleeko tästä vähän sateisempi kasvukausi. Yleensä täällä ei sada juuri ollenkaan tammikuun ja huhtikuun välillä.

Tämän vuoden satokausi oli hiukan normaalia viileämpi ja saimme kaikkiin valkoviineihin hyvän happopitoisuuden, hedelmäisyyden ja rakenteen. Olen todella tyytyväinen niiden laatuun. Suurin osa tämän vuoden valkoviineistämme on jo pullotettu ja valmiina myyntiin. Käytin sauvignon blanceissa hiivaa, joka tuo viiniin sitruunan ja limen aromeja. Tulos oli hyvä ja aion käyttää samaa hiivaa ensi kevään sadonkorjuussa.

Pia Merrick

Tällä viikolla on vuorossa Chardonnay-viinien blandausta. Viinierän suuruus on yli kaksi miljoonaa litraa. Tarkoituksena olisi lisätä viiniin hiukan tammen makua eli lisään viiniin ranskalaisia tammilastuja. Sen jälkeen viini lepää vielä hiivasakan päällä 2–3 kuukautta. Mausta tulee näin pehmeä.

Olen myös alkanut suunnitella uusia kokeiluja (mm. uusia hiivoja ja vegaanisia viimeistelyaineita) ensi keväällä erityisesti Chardonnay- ja Pinot Grigio -viineille. Pidän siitä, että saan kokeilla ja kehitellä uutta.”

Kuka on Pia Merrick? Lue esittely täältä.

Toni Immanen, Pfalz, Saksa

”Toistaiseksi odottelemme vielä palstamme rypäleiden kypsymistä. Teemme sadonkorjuun aina melko myöhään, palstamme kerätään usein kylän viimeisenä. Tänä vuonna arvioin sadonkorjuupäivän asettuvan noin lokakuun kolmannelle viikolle. Riesling on luonnostaan erittäin korkeahappoinen lajike, ja tämän palstan erityispiirteisiin kuuluu vielä tavanomaista korkeampi viinihapon määrä rypäleissä. Korkeammat hapot mahdollistavat pitkän kypsytyksen tarhalla, sillä mitä pidemmälle marjan fysiologinen kypsyys etenee, sitä enemmän rypäleiden happopitoisuus luonnollisesti laskee. Kun happopitoisuus putoaa liian alas, viinistä tulee helposti eloton ja liian raskasta juotavaa. Me voimme siis tavoitella korkeaa fysiologista kypsyyttä hapokkuuden siitä erityisesti kärsimättä. Ja kuten missä tahansa hedelmässä tai marjassa, kypsät maistuvat aina parhaimmilta. Kun kypsäksi ehtinyttä hedelmää saattelee raikkaus, ollaan erittäin hyvän äärellä.

Tällä hetkellä jännitämme eniten syksyn säätä. Koska keräämme sadon myöhään, riskinä ovat erilaiset homeet, jotka leviävät helposti etenkin lämpimän kosteassa säässä. Toivommekin siis viileää ja kuivaa säätä, mutta hyvän tarhan- ja lehvästönhoidon ansiosta pärjäämme hyvin kosteammissakin olosuhteissa. Kostea syyssää tarkoittaa kuitenkin lähes poikkeuksetta työlästä sadon karsintaa poimintavaiheessa, mitä emme tietenkään toivo. Helpommalla toki pääsisi, jos sadon korjaisi muutamaa viikkoa aikaisemmin, mutta tällöin lopputulos olisi yksiulotteisempi. Koska teen vain pienen määrän viiniä, tavoittelen absoluuttisesti parasta lopputulosta riippumatta mahdollisen lisätyön määrästä.

Odotusarvo tämän vuoden sadon laadulle on erittäin korkea. Kuuman kesän aikana köynnökset painoivat itsekseen jarrua kypsymisen kanssa, joten nyt odottelemme sadonkorjuuta hieman tavallistakin pidempään. Pidämme tällä välin sormia ristissä ja pullotamme samalla Raja Riesling 2018 -vuosikerran, joka on ehtinyt tässä välissä kypsyä tankissa jo kolme vuotta. Samalla iloitsemme Alkon päätöksestä listata erikoiseränä vuosikerran 2016 viinimme, joka tulee Suomessa saataville tammikuussa 2022.”

Toni Immanen

Kuka on Toni Immanen? Lue esittely täältä.

Lue lisää

Suomalaiset viinintekijät, mitä kuuluu?

02.08.2022 Viinilehden toimitus + kuvat tiloilta

Viinintekijät fiilistelevät modernia chardonnayta

18.03.2022 Essi Avellan + kuvat tuottajilta

Valkoviinitrendit 2022 – tuottajat kertovat

01.03.2022 Sanna Pöyry + kuvat tuottajat ja Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä