Vuoden punaviini ja possunposkea burgundin tapaan
Viinivinkki 48/2018Leyda Las Brisas Pinot Noir 2016

Viña Leyda
Pinot Noir
16,78 € (0,75 l)
Keskitäyteläinen punaviini on kypsän marjainen, punasävytteinen, tiivis ja tyylikäs - hieno viini - riistalinnut ja pataruoat.
Arvio: Kypsän marjainen, lähes hillomainen tiivis tuoksu on punasväytteinen, muistuttaen kirsikoita, mansikoita ja vadelmia. Keskitäyteläinen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Viini on maultaankin tiivis ja intensiivinen. Siinä on notkea ja suunmyötäinen suutuntuma. Kokonaisuus on nuorekas, mutta silti monivivahteinen ja lempeiden hedelmähappojen ansiosta myös eloisa. Jälkivaikutelma on pitkä ja tyylikäs.
Ruokasuositus: Riistalinnut sekä pitkään haudutetut pataruoat.
Katso Antti Vahteran täsmäresepti.

Burgundilaiseen tapaan valmistetut possunposket mehevyydessään sopivat täydellisesti kypsän marjaiselle punaviinille
Valkosipulilla ja persiljalla tuunattu perunapyree viimeistelee Arto Rastaan possunposkireseptin.
Ainekset
4–6 annosta
gluteeniton, munaton
45 min + 5 h kypsennykseen
*
1 kg porsaanposkia
3 l vettä
75 g suolaa
*
Kastike:
2 porkkanaa
20 pikkusipulia kuorittuna (tai hillosipulikin käy)
2 valkosipulinkynttä viipaleina
200 g pekonia
200 g herkkusieniä
2 dl punaviiniä
2 oksaa timjamia
2 oksaa rosmariinia
2 laakerinlehteä
4 dl demiglace-kastiketta
suolaa
mustapippuria
*
Perunapyree:
600 g perunaa, jauhoista
vettä
suolaa
2 kokonaista valkosipulia
1 rkl öljyä
1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
200 g voita
Valmistusohje
1. Kiehauta vesi ja suola.
2. Laita porsaanposket uunivuokaan, kaada liemi päälle. Peitä vuoka leivinpaperilla ja vielä foliolla.
3. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 5 tuntia.
4. Valmista lihan kypsyessä kastike. Kuori porkkanat ja sipulit. Leikkaa porkkanat, putsatut herkkusienet ja pekoniviipaleet paloiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet.
5. Käristä pekoni kattilassa kypsäksi ja rapeaksi. Lisää kattilaan sienet, porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Jatka paistamista, kunnes kasvikset saavat hieman väriä.
6. Lisää punaviini ja anna kiehua, kunnes viini on haihtunut noin puoleen alkuperäisestä. Lisää yrtit, laakerinlehdet ja demiclace.
7. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä 45 minuuttia.
8. Mausta kastike suolalla sekä mustapippurilla.
9. Nosta porsaanposkivuoka pois uunista, kun lihat ovat hautuneet kypsäksi. Nosta lihat uunivuoasta, siirrä kastikkeen joukkoon. Lisää kastikkeeseen poskien haudutuslientä, jos kastike tuntuu paksulta.
10. Valmista perunapyree. Keitä kuoritut perunat suolavedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja laita kattila vielä hetkeksi liedelle, jotta kaikki neste haihtuu pois.
11. Pyörittele valkosipulit kuorineen öljyssä. Nosta leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda 180-asteisessa uunissa pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Puserra valkosipulit siivilän läpi ja ota paahtunut pehmeä valkosipuli talteen.
12. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, lisää valkosipulimassa ja hienonnettu lehtipersilja. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi.
13. Soseuta perunat sähkövatkaimella ja lisää voiseos sekaan ja mausta suolalla.
14. Tarjoa perunapyree porsaanposkien ja kastikkeen kera.
Mainos, sisältö jatkuu alla
Nostot
Omena-valkoviinikakku
Kategoria: ReseptiVuoden parhaat luomuviinit 2019 tulevat Ranskasta
Kategoria: Wine AwardsLöytöjä laivan viinibaarista
Kategoria: Kaupallinen yhteistyöSorsaa padassa
Kategoria: Vahteran reseptiSherry on mainio juustoviini
Kategoria: Juusto ja viiniPatikkaretki Pyreneillä – koukkaa kaupunkilomalta vuoristomaisemiin!
Kategoria: MatkaSuut sitruksille
Kategoria: RuokaRohkelikko Linnea Vihonen
Kategoria: YleinenLuomu on muotia – ainakin länsimaissa
Kategoria: ViiniAlsacen viinit: Poimimme 4 asiaa, jotka ovat pinnalla nyt
Kategoria: Viiniopas
Tule mukaan ja nauti!
Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.
Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.
Kommentoi juttua: Leyda Las Brisas Pinot Noir 2016