viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Grüner Veltliner
Pruuvi

Keväisen heleät – pruuvissa neljä grüner veltlineriä

15.04.2024 Antero Niemiaho

Raikas, mausteinen ja elegantin yrttinen grüner veltliner sopii niin kesäherkkujen pariksi kuin auringossa seurusteluun. Sommelier Antero Niemiaho poimi pruuviin neljä ihastuttavaa itävaltalaista.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Antero Niemiaho, sommelier

MINÄ: Työskentelen Ravintola Vinkkelin sommelierina Helsingissä. Sommelierkilpailut ovat minulle harrastus, jolla haluan haastaa itseäni. Kuitenkin olen pohjimmiltani viinin nautiskelija.

ARVOSTAN: Rakastan klassisia viinejä. Tasapainoiset ja ryhdikkäät viinit puhuttelevat minua. Lasiini valikoituu usein viini, joka tulee klassiselta viinialueelta ja peilaa hyvin alkuperäänsä.

PRUUVASIN: Ihastuttava Itävalta! Grüner Veltliner on Itävallan viljellyin lajike. Etsin neljä esimerkkiä monipuolisesta lajikkeesta maan eri alueilta. Näistä löytyy viini kevään ja alkukesän herkkujen vierelle sekä auringossa nautittavaksi.

4 x grüner veltliner

Wieninger Wiener Grüner Veltliner 2023
Wien, Itävalta, tilausvalikoima 928861, 22,99 €

”Viiniä Wienistä! Rypäleet tulevat kaupungin pohjoisosista. Viini on elegantti, raikkaan hapokas, vivahteikas ja miellyttävän hedelmäinen. Jälkimausta löytyy hennon yrttisyyden ja vehreyden ansiosta moniulotteisuutta. Sopiva kumppani parsakauteen ja sellaisenaan nautittavaksi auringonpaisteessa.”

4 tähteä❤️

Hinta-laatu 0, valmis juotavaksi

Ulkonäkö: Kirkas, sitruunankeltainen väri vihertävin vivahtein.

Tuoksu: Puhdas, sitruksinen, kypsän hedelmäinen ja hennon trooppinen. Tuoksu on avoin ja nuorekas.

Maku: Kuiva, raikkaan hapokas ja kypsän hedelmäinen makuprofiili. Alkoholi on tasapainoinen ja viinin jälkimaussa on hennon yrttisyyden ja vehreyden ansiosta moniulotteisuutta.

Ruoka: Parsan pariksi tai sellaisenaan herkutteluun.

Muuta: Luonnonmukaista viinintuotantoa Wienin kaupungissa Nussberg-vuoren rinteillä! Tilan viineistä on vastannut vuodesta 1987 alkaen Fritz Wieninger, joka on voittanut lähes kaikki Itävallan merkittävät viininvalmistuspalkinnot. Tilan 55 hehtaarin tarhoilla kasvaa niin itävaltalaisia kuin kansainvälisiä lajikkeita.

Huber Grüner Veltliner Terrassen 2022
Traisental, Itävalta, tilausvalikoima 923514, 18,90 €

”Tämä viini tulee Traisentalista Wienin länsipuolelta. Mausta voi aistia hentoa mausteisuutta, omenaa ja sitrushedelmiä. Kuiva, hapokas ja tasapainoinen viini on ryhdikkyytensä ansiosta upea yhdistelmä klassisen wieninleikkeen kanssa.”

3 tähteä

Hinta-laatu 0, valmis juotavaksi

Ulkonäkö: Kirkas, sitruunankeltainen väri vihertävin sävyin.

Tuoksu: Puhdas ja hillitty tuoksu, jossa on persikkaa, kypsää omenaa, sitrusten aromeita ja hentoa yrttisyyttä.

Maku: Kuiva, hapokas ja tasapainoinen. Mausta voi aistia on hentoa mausteisuutta, omenaa ja sitrushedelmiä. Jälkimaku on nuorekas ja yrttinen.

Ruoka: Klassinen wieninleike.

Muuta: Markus Huberin viinitila sijaitsee Traisentalin laaksossa, joka on nuorin ja yksi Itävallan pienimmistä viinialueista. Tila on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi Itävallan arvostetuimmista. Luomuviinit syntyvät köynnöksistä, jotka kasvavat kalkkikivipitoisessa maaperässä.

Bründlmayer Grüner Veltliner Terrassen 2022
Kamptal, Itävalta, tilausvalikoima 956893, 22,39 €

”Klassinen grüner veltliner Kamptalin alueen perinteikkäältä huipputuottajalta. Bründlmayer on lukeutunut omiin suosikkeihin jo vuosia. Viinin maussa on limettiä, vihreää omenaa sekä eleganttia yrttisyyttä, jälkimaussa häivähdys valkopippuria. Viini sopii hienosti vaaleiden liharuokien tai runsaiden kalaruokien seuraksi. Parin vuoden kypsyttelykään ei ole pahitteeksi.”

5 tähteä, ❤️

Hinta-laatu 1, valmis juotavaksi

Ulkonäkö: Kirkas ja vaalea sitruunankeltainen väri, jossa on vihreän vivahteita.

Tuoksu: Puhdas ja nuorekas tuoksu, josta löytyy raakaa persikkaa, vihreää omenaa ja hentoa savun aromia.

Maku: Kuiva, tasapainoisen ryhdikäs suutuntuma ja raikas hapokkuus. Maussa on limettiä, vihreää omenaa ja eleganttia yrttisyyttä. Jälkimausta löytyy myös ripaus valkopippuria.

Ruoka: Vaaleat liharuoat ja runsaat kalaruoat.

Muuta: Viinin rypäleet tulevat usealta melko kiviseltä tarhalta. Bründlmayer on yksi Itävallan tärkeimmistä viinintuottajista. Tila tunnetaan upeista terassitarhoistaan.

Fink & Kotzian Weinviertel Gruner Veltliner Ried Hintern Dorf 2021
Weinviertel, Itävalta, tilausvalikoima 914803, 16,65 €

”Limettiä, valkoista persikkaa sekä häivähdys yrttisyyttä ja valkopippuria. Viiden kuukauden ikäännytys hiivasakan päällä pehmentää viinin suutuntumaa. Raikkaan hapokas ja tyylikäs kumppani vaikka kokonaisena paistetun ja kermakastikkeella aateloidun kanan seuraksi.”

5 tähteä

Hinta-laatu 2, valmis juotavaksi

Ulkonäkö: Puhdas, vaalea kullankeltainen väri.

Tuoksu: Maltillisesta tuoksusta löytyy limettiä ja valkoista persikkaa.

Maku: Kuiva ja keskitäyteläinen, pehmeä suutuntuma ja raikas hapokkuus. Maku seuraa tuoksun aromeja: limettiä, valkoista persikkaa sekä häivähdys yrttisyyttä ja valkopippuria.

Ruoka: Kokonaisena paistettu kana kermakastikkeella.

Muuta: Vuonna 2013 perustettu pieni viinitila sijaitsee Gauderdorfin kylässä noin 75 kilometriä Wienistä luoteeseen. Christian Fink ja Petra Kotzian hoitavat yhdeksän hehtaarin tarhojaan luomuperiaattein ja kunnioittavat matalan intervention kellarityöskentelyä. Pariskunnan viineissä yhdistyvät perinteiden kunnioittaminen ja ennakkoluuloton kokeilu.

Lue lisää

5 x grüner veltliner – nyt lasissa maistuu hapokas ja mausteinen!

09.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Grüner Veltliner: muotihapatusta vai laatuviinejä?

26.03.2022 Ulla Häkkinen + kuva Shutterstock

Grüner Veltliner -viinit pruuvissa – katso 3 parasta grüneriä!

26.04.2021 Ulla Häkkinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä