Ainekset
6 annosta
maidoton, munaton
1 h + 1 h kypsymiseen
*
400 g fideus-pastaa tai rakettispagettia
2 rkl oliiviöljyä
200 g chorizo-makkaraa (mieto)
2 rkl oliiviöljyä
7 dl simpukka-kanalientä
1/2 tl sahramia (+ 1/2 dl vettä)
400 g kuorellisia sinisimpukoita
*
Simpukka-kanaliemi:
2 keltasipulia
4 valkosipulinkynttä
600 g luullista kananpaistia
3 rkl oliiviöljyä
200 g kuorellisia katkarapuja
ripaus cayennepippuria
1 tl korianterinsiemeniä
1 laakerinlehti
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
3 oksaa timjamia (tai 1 tl kuivattua)
2 rkl tomaattipyreetä
400 g kuorellisia sinisimpukoita
15 dl kanalientä tai vettä
*
Tarjoiluun:
allioli-valkosipulimajoneesia
sitruunalohkoja
lehtipersiljaa
Valmistusohje
1. Aloita valmistamalla liemi. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli.
2. Irrota kanoista luut ja lihat.
3. Kuullota sipuleita kattilassa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia.
4. Lisää kattilaan valkosipulit, katkaravut, mausteet ja yrtit. Peitä kannella, anna poreilla hiljalleen pari minuuttia.
5. Lisää tomaattipyree, kiehauta.
6. Lisää luut ja pestyt sinisimpukat sekä kanaliemi. Kiehauta kannen alla. Jatka keittämistä ilman kantta 45 minuuttia.
7. Siivilöi liemi. Paina kauhalla siivilän aineksia, jotta saat kaikki maut talteen. Simpukat ja ravut voit kuoria ja lisätä pataan juuri ennen tarjoilua. Heitä luut pois.
8. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Liemi saa olla voimakkaan makuinen.
9. Kun liemi on valmis, tee pata. Levitä pastat leivinpaperille uunipellille. Ripottele päälle oliiviöljyä, sekoita.
10. Paahda pastaa 190-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia, kunnes pasta on kullanruskeaa. Pastan voi paahtaa hyvissä ajoin etukäteen.
11. Leikkaa liemen valmistuksesta jääneet luuttomat ja nahattomat kanat sekä chorizot suupalan kokoisiksi.
12. Paahda makkarat paella- tai paistinpannulla oliiviöljyssä. Siirrä makkarat lautaselle.
13. Lisää pannuun paahdettu pasta tasaiseksi kerrokseksi.
14. Kaada pastalle kuumaa simpukka-kanalientä.
15. Liuota sahrami tilkkaan vettä ja lisää pataan. Kiehauta ja sekoita.
16. Lisää pataan kanapalat. Lisää joukkoon simpukka-kanalientä sen verran, että pinnalla on parin sentin kerros nestettä.
17. Kiehauta ja anna kypsyä matalalla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes pasta on al dente. Jos pata uhkaa kuivua, lisää lientä.
18. Lisää sekaan makkarat ja sinisimpukat. Painele simpukat pastan sekaan. Kypsennä, kunnes simpukat aukeavat. Valmiissa padassa on hieman lientä, se ei saa olla liian kuivaa.
19. Koristele Fideuà-pata persiljalla ja tarjoile sitruunan ja valkosipulimajoneesin kera.
Vinkki: Valmista simpukka-kanaliemi ja paahda pasta jo edellisenä päivänä. Tarjoilupäivänä pata valmistuu puolessa tunnissa.
Viinisuositus
Vinkki: Viini toimii fideau-padan kanssa entistä paremmin, kun viilennät viinin ennen tarjoilua.