viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Suomalaiset viinintekijät maailmalla
Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: sadonkorjuukuulumisia

01.12.2022 Heidi Kleemola + kuvat tiloilta

Kysyimme eri puolilla maailmaa työskenteleviltä suomalaisilta viinintekijöiltä, mitä heidän tiloillaan tapahtuu nyt.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Riku Väänänen, Bordeaux, Ranska

Viiniemme vuosikerrasta on tulossa kesän kuumuudesta huolimatta laadukas, vaikka volyymissa emme ole aivan tavoitteessamme tänä vuonna. Aloitimme sadonkorjuumme Annabel-viinin rypäleiden keräämisellä 8.–9. syyskuuta, ja punaviinien osalta aloitimme 21. syyskuuta. Saimme sadonkorjuun päätökseen 6. lokakuuta.

Viinintekijä Riku Väänänen

Olemme valmistelleet jo viinitarhamme talveen. Suojakasvien kylvöt on tehty, komposti on levitetty ja viinien juurille on nostettu suojamaa. Ennen varsinaisten talvitöiden alkamista huollamme ja korjailemme koneita ensi kevättä varten. Olemme pakanneet viimeisiä lähetyksiä Aasiaan marraskuun alkupuolella ja aloitelleet joulua valmistelevien tilausten pakkaamisen lähimarkkinoille. Vuosikerran 2022 suurimmat kellarityöt on jo tehty. Viini on nyt malolaktisen käymisen vaiheessa, jonka jälkeen se siirretään tynnyrikypsytykseen. Hyvältä näyttää!

Kuvassa myös hiirivahtimme Miki Dora.

Kuka on Riku Väänänen? Katso esittely täältä.

Nea Berglund, Bordeaux, Ranska

Meillä Carsinilla kaikki rullaa mainiosti. Syksy on ollut aurinkoinen ja lämmin: Afrikasta levinnyt lämmin aalto nosti päivälämpötiloja yli 25 asteeseen vielä lokakuun lopulla. Nyt marraskuussa on alkanut tuntua normaalimmalta, syksyiseltä ja sateiselta. Myös muutama syysmyrsky on pyyhkinyt tilamme yli.

Poimimme Sémillon-rypäleet makeaa viiniämme varten lokakuun viimeisellä viikolla, ja nyt kaikki rypäleet ovat kellarissa. Makea viini käy vielä, mutta kuivat valkkarit ja roseeviinit ovat jo kuivia, seuraavaksi ne kypsyvät hiivasakkojen päällä pari kuukautta. Kaikki punaviinit ovat myös käyneet kuiviksi. Ne saavat kypsyä tankeissa, tynnyreissä ja savisissa amforaruukuissa ainakin seuraavat 12 kuukautta.

Viinintekijä Nea Berglund

Syksyllä tarhatiimimme pitää muutaman viikon hyvin ansaittua lomaa, kun kellarissa vielä ahkeroidaan. Siistimme viinitarhoja, teemme huoltotöitä ja etiketöimme ja paketoimme asiakkaiden viinejä joulusesonkia varten. Itselläni on ollut tapahtumarikas syksy. Olin Helsingissä Viini & Ruoka -tapahtumassa lokakuussa ja vietän pari päivää myös New Yorkissa ja Berliinissä viinimyynnin merkeissä marraskuussa. Ehkäpä minäkin ehdin pitää jossain välissä pari päivää lomaa!

Vuoden 2022 sato on Carsinille ensimmäinen luomusertifioitu, ja pikkuhiljaa saamme viineihimme sertifikaattimerkinnät. Olen siitä tosi iloinen! Vaikka aloitimme luomuviljelyn jo vuonna 2003, tämä tuntuu isolta askeleelta. Olen valtavan ylpeä tiimimme tarkasta työstä laadukkaiden, käsintehtyjen luomuviinien eteen.

Viinintekijä Nea Berglund

Tämä vuosi on ollut erilainen aiempiin nähden. Radikaali kuiva jakso kuritti tarhoja ja kuumuus (pahimmillaan 42 astetta) työntekijöitä tänä kesänä. Edelleenkään emme ole saaneet kunnon sateita, vaan maa on pinnan alta varsin kuiva. Ensi vuodelle toiveenani olisi saada hieman enemmän vettä ja kohtuullisempia lämpötiloja. Silloin työnteko sujuisi paremmin ja pääsisimme nauttimaan myös ulkoilmatapahtumista ja viinifestareista, joista monet peruttiin tänä vuonna kuumuuden takia.

Kuka on Nea Berglund? Katso esittely täältä.

Satu Lappalainen, Blenheim, Uusi-Seelanti

Meillä Uudessa-Seelannissa eletään kevättä, ja köynnökset kasvavat jo kovaa vauhtia. Sauvignon Blanc näyttää onneksi selvinneen melko vähin vaurioin ensimmäisten yöpakkasten aiheuttamista tuhoista. Kevät ei ole kuitenkaan vielä ohi, joten yöpakkasten mahdollisuus on edelleen olemassa. Toivotaan parasta!

Viinintekijä Satu Lappalainen

Vuoden 2022 sadonkorjuumme maaliskuun lopulla sujui ilman suurempia murheita, ja sato oli sekä laadultaan että määrältään hyvä. Kasvukauden sää oli kuitenkin helmikuun sateineen ja pilvisine päivineen poikkeuksellinen, mikä maistuu ja tuntuu kaikissa vuoden 2022 viineissämme joko terävänä tai lineaarisena hapokkuutena. Kaikki tämänvuotiset viinimme ovat kuitenkin erinomaisia, ja ajan myötä niiden runsas hapokkuuskin laimenee. Myös ruoka tasapainottaa viinien hapokasta makuprofiilia.

Viinien rikkaus on siinä, että jokainen vuosikerta on omanlaisensa, sillä sää vaikuttaa uskomattoman paljon viinien makuun. Ei ole olemassa kahta täysin samanlaista vuosikertaa.

Loppuvuotta kohden kiireemme viinitilalla lisääntyvät, mutta sen lisäksi meillä on tälle vuodelle pieni lisäprojekti: uuden kodin rakentaminen (tulevan kotimme paikka on merkitty kuvaan rastilla ja viinitilan rajat punaisella, kuvassa näkyy myös talven tulvia). Uusi vaja ja ajotiet ovat jo työn alla, ja parhaillaan suunnittelemme ja toteutamme uuden puutarhamme istutuksia.

Viinintekijä Satu Lappalainen

Mennyt talvi oli haasteellinen sekä sään että työvoiman osalta. Ennätyssuuret tulvat koettelivat meitä heinä–elokuussa, mikä työvoimapulan lisäksi hidastutti köynnösten leikkuita ja muita talven töitä. Toivon hartaasti hieman normaalimpaa säätä, vaikka siihen on tietysti mahdotonta vaikuttaa.

Nyt kasvamassa oleva vuosikerta on meidän 20. vuosikertamme. Sen kunniaksi tuomme Suomen markkinoille pienen erikoiserän juhlavuoden viiniämme, joten pitäkäähän silmät ja korvat auki! Kunnes saamme juhlaviinin Alkon hyllyille (tai vähintäänkin verkkokauppaan), on aika poksauttaa juhlaviinin korkki auki ja nauttia lasilliset jotakin aivan uutta. Sitä odotellessa toivottelen mukavaa syksyn loppua ja alkutalvea kaikille Viinilehden lukijoille!

Kuka on Satu Lappalainen? Katso esittely täältä.

Pia Merrick, Victoria, Australia

Tämänkertaiset kuulumiseni tulevat Australian viileämmältä alueelta Tasmaniasta, Coal River Valleysta. Olen ollut siellä tänä syksynä viinituomarin hommissa Royal Hobart Wine Show’ssa.

Samalla reissulla tapasin ystäväni Jake Sheedin, joka muutti viime vuonna Australian pääsaarelta Tasmaniaan ja perusti sinne oman 25 hehtaarin Sisu Wines -viinitilansa. Tila tuottaa pääasiassa Pinot Noiria ja Chardonnayta, mutta hieman myös Rieslingiä, Pinot Gris’tä ja Shirazia.

Viinintekijä Pia Merrick

Jakella on veressään ripaus suomalaista sisua, sillä hänen isoisänsä on kotoisin Suomen Toholammilta. Jaken tila on saanut nimensä siitä, että viininviljely Tasmanian viileässä ilmastossa vaatii rohkeutta ja päättäväisyyttä.

Viinitilan suunnittelua ja köynnösten kasvattamista ohjaavat kestävän kehityksen periaatteet. Tilalle on istutettu paljon alkuperäisiä puulajikkeita, lampaat ovat osa tilan ekosysteemiä ja viljelyssä käytetään mahdollisimman vähän torjunta-aineita.

Jake on vieraillut isoisänsä kotimaassa useasti, joten meillä riittää aina puhuttavaa Suomesta, suomalaisesta viinikulttuurista ja australialaisten viinien valmistuksesta. Jaken mielestä parasta Suomessa on uunituore korvapuusti ja kuppi kahvia!

Viinintekijä Pia Merrick

Täällä Australiassa alkaa juuri seuraavan sadonkorjuun suunnittelu, jota odotan innolla. Ensi kevään sato on todennäköisesti normaalia pienempi, koska sateita ja viileitä päiviä on ollut tavallista enemmän.

Kuka on Pia Merrick? Katso esittely täältä.

Outi Jakovirta, freelancer

Tänä vuonna elämäni on ollut pitkälti viinintekemisen konsultointia ja reissaamista. Olen tehnyt vuonna 2022 jopa kolme sadonkorjuuta. Maaliskuun alusta alkaen työpaikkani oli Paritua Vineyards Uuden-Seelannin Hawke’s Bayssa. Elokuussa lensin Kataloniaan ja sieltä syyskuun lopulla Sveitsiin.

Viinintekijä Outi Jakovirta

Olin noin kuukauden auttamassa Artesano Vintnersin poikia Conca de Barberàssa, Kataloniassa, ja samalla tein viiniä omalle yritykselleni. Teimme Kataloniassa pelkästään naturalviinejä. Siellä oli kuumempaa kuin yleensä kesäisin, mutta sadon perusteella köynnökset näyttivät tottuneen kuumuuteen. Alueella oli paljon mielenkiintoisia natiivilajikkeita, kuten Parellada, Xarel-lo ja Trepat.

Viinintekijä Outi Jakovirta

Kataloniasta matkasin Weingut Lindenhofille Zürichin pohjoispuolelle Sveitsiin, lähelle Saksan rajaa, missä pääosassa oli Pinot Noir. Sato oli todella hyvä laadullisesti ja määrällisesti. Tein sielläkin hieman viiniä omalle yritykselleni.

Syksyllä olen ollut Suomessa myymässä Uudessa-Seelannissa tehtyjä uusimpia viinejäni, jotka rahtivaikeuksien jälkeen vihdoin saapuivat perille. Uudessa-Seelannissa minua odottavat kellarityöt, paljon viinien pullottamista sekä tietenkin kesä ja uusi sato. Talvella on satanut ennätyksellisen paljon, joten odotan jännityksellä, millainen satovuosi on tulossa.

Kuka on Outi Jakovirta? Katso esittely täältä.

Lue lisää

Kysyimme guruilta: samppanja arjessa ja juhlassa

16.05.2024 Teksti Wenla Wallin + kuvat Pommery, Champagne Deutz ja Gosset

Ilmastonmuutos ajaa chileläiset viinitilat uusille viinimaille

18.04.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Recaredon Ton Mata: ”Yllätin itseni ryhtymällä viinintekijäksi”

02.03.2023 Heidi Kleemola + Kuva Tero Ahonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä