Joulupöydässä on perinteisesti tarjolla makeita makuja, kuten hilloja, lisukehedelmiä ja imellettyjä laatikoita. Samalle lautaselle on lisäksi tarjolla mätejä, maksapasteijoita ja sillejä sekä marinoituja, graavattuja ja savustettuja kaloja. Näitä seuraavat vaaleat, kypsänä tarjottavat liharuoat, kuten kalkkunat ja kinkut. Lopuksi vuoron saavat juustot ja jälkiruoat. Paljon erilaisia – ja varsin voimakkaita makuja.
Alkuruokapöydän viinit
Alkuruokien kumppaniksi kannattaa valita selkeämakuisia, runsaan hedelmäisiä, kuivahkoja tai aavistuksen makeutta tarjoavia valkoviinejä, jotka ovat mahdollisimman selkeäpiirteisiä eivätkä taistele ruoan moninaisten makujen kanssa. Hyvä vaihtoehto alkuruoille on hedelmäinen kuohuviini. Hienoimmat samppanjat kannattaa kuitenkin nauttia vaikkapa veden kielelle nostattavina aperitiiveina.
Pääruokien kumppanit
Joulun pääruoille sopii joko mehevän pehmeä punaviini tai kevyempi, kypsän marjainen punainen. Valkoinen joulu -teeman mukaisesti pääruokien seurassa maistuu myös runsaan hedelmäinen, vaikkapa hieman makeuttakin sisältävä valkoviini.
Juustopöytään
Juustojen kanssa voi jatkaa pääruoan punaisella tai korkata kovien ja suolaisten juustojen seuraan jonkin tuhdimman punaviinin. Juustoille sopii myös makea viini, jolla voi jatkaa jälkiruoan pariin.
TOP 8 parhaat jouluviinit
Samppanja
Penet Chardonnet Grand Cru Terroir Escence Champagne Extra Brut
Alkon tuotenro 1:
64,91 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Kuohuviini
Valkoviini
Punaviini
Makea viini
Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese
Alkon tuotenro 1: