viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Chateau Carsin
Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät, mitä kuuluu?

02.08.2022 Heidi Kleemola + kuvat tiloilta

Kysyimme eri puolilla maailmaa työskenteleviltä suomalaisilta viinintekijöiltä, mitä heidän tiloillaan tapahtuu nyt.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Nea Berglund, Bordeaux, Ranska

Meillä Carsinilla tarhatyöt ovat siinä vaiheessa, että koko tarhaporukka on jäänyt 2–3 viikoksi kesälomille. Kaikki on tarhoilla valmista sadonkorjuuta varten: nyt vain odotellaan, että rypäleet kypsyvät. Itse valmistelen pullotusta, preppaan kellarin valmiiksi sadonkorjuuseen ja pidän ruhtinaalliset neljä päivää kesälomaa.

Meillä on suunnitelmissa tehdä samoja viinejä kuin aiempinakin vuosina. Aloitamme poimimalla Sauvignon Blanc -tarhan, josta tehdään pétnatia, sitten kuivien valkoviinien rypäleet (Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc ja Sémillon). Tämän jälkeen poimimme rypäleet Merlot Rosé de Carsin ja Malbec La Rose Sauvage -roseeviineihin. Sitten poimitaan Merlot, Malbec, Carmenere, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon sekä Cabernet Franc. Viimeisenä vuorossa on jalohomeinen Sémillon, josta teemme makeaa Cadillac-viiniä.

Tuleva satomme näyttää hyvältä, mutta vettä kaivataan, jotta rypäleet kasvaisivat suuremmiksi. Sääolot ovat olleet erittäin poikkeukselliset. Meillä Carsinilla sataa vuosittain 850 mm vettä (kymmenen vuoden keskiarvo), mutta tänä vuonna on toistaiseksi satanut vain 220 mm. Se on reippaasti alle puolet normaalista tammi–heinäkuun sademäärästä. Maa on kuivempi kuin koskaan aiemmin ja köynnökset, kuten muutkin kasvit, kärsivät kuivuudesta ja kovista helleaalloista. Kastelu on kuitenkin kiellettyä, joten ei auta kuin toivoa sadetta.

Kuivuus ja helleaallot ovat myös edesauttaneet maastopalojen leviämistä ja hankaloittaneet niiden torjuntaa. Alle 10 kilometrin päässä meiltä sijaitseva Landirasin kylä kärsi suuret vahingot, kun metsäpalo lähti liikkeelle sieltä muutamia viikkoja sitten. Nyt palo on onneksi hallinnassa, mutta Gironden alueen metsäpaloissa on tuhoutunut jo yli 20 000 hehtaaria metsää. Tällaiset luonnonkatastrofit pistävät miettimään maatalouden tulevaisuutta.

Markkinat muuttuvat, kriisit vaihtuvat ja luonnonkatastrofit piiskaavat aluettamme. Nyt toivoisin rauhallisempaa säätilaa ilman ääri-ilmiöitä ja raaka-ainekustannusten tasaantumista, sillä muun muassa pullojen ja pahvilaatikoiden hinnat ovat edelleen nousussa. Viinintekijä on tyytyväinen rypäleisiinsä vasta kun ne saadaan sisälle kellariin. Ennen sitä tarhoilla voi tapahtua mitä vain! Odotan kuitenkin jo innolla tulevaa sadonkorjuuta, mahtavaa talkooporukkaa ja herkullisia sadonkorjuuruokia.

Kuka on Nea Berglund? Katso esittely täältä.

Carsinin tarhoilla on valmista sadonkorjuuta varten: nyt vain odotellaan, että rypäleet kypsyvät.

Metsäpaloja Ranskassa.

Riikka Sukula, Piemonte, Italia

Olemme eläneet Piemonten Barolo-alueella melko hikisissä merkeissä. On ollut kuumaa ja kuivaa, välillä taas rajujakin ukkoskuuroja, kuten tyypillisesti tällaisilla helteillä.

Kukinta tarhoilla onnistui kuitenkin vallan mainiosti, ja tertut ovat lähteneet kehittymään hyvin. Olemme jo poistaneet köynnöksistä varkaat eli uusien oksien alut, ja ennen heinäkuun puoliväliä teimme ensimmäisen kierroksen terttujen harvennusta eli green harvestia.

Samaan aikaan olen jatkanut podcastiani viinin vastuullisuudesta. Myös Barbera d’Alba 2020 -vuosikertamme on tullut juuri markkinoille. Se on ensimmäinen luomusertifioitu vuosikertamme sekä tarhan että viinikellarin osalta. Olemme olleet luomuviljelijöitä alusta asti ja myös sertifioituja vuodesta 2014, mutta teemme viinimme ystävämme Giorgio Rivetin kellarissa La Spinettalla. Niinpä meidän piti odottaa, että heidän kellarinsa sertifikaattiprosessi tulee päätökseen.

Kuka on Riikka Sukula? Katso esittely täältä.

Nebbiolo-rypäleiden väri on alkanut vaihtua Piemontessa. Kuivuudesta huolimatta maisema on edelleen vihreä.

Pia Merrick, Victoria, Australia

Meillä oli tänä vuonna iso sadonkorjuu: poimimme 24 000 tonnia valkoisia rypäleitä, joista suurin osa Chardonnayta. Tästä määrästä saimme tehtyä yli 18 000 miljoonaa litraa valkoviiniä. Nyt suurin osa viineistä on sekoitettu ja stabiloitu, ja osa on jo myynnissäkin.

Olen erittäin tyytyväinen tämän vuoden sadonkorjuuseemme. Pinot grisistä ja sauvignon blancista on kehittynyt erittäin aromikkaita, kevyen hedelmäisiä valkoviinejä. Chardonnay-viineissämme on sitruksisuutta, trooppisen hedelmän vivahteita ja hieman pähkinän pehmeyttä.

Osallistuin Adeleidessa heinäkuussa pidettyyn Australia Wine Technical -konferenssiin, jossa osallistuin muun muassa kestävän kehityksen sertifiointia ja alkoholittoman viinin valmistusta käsitteleville luennoille. Olemme saamassa tilallemme Sustainable Winegrowing Australia -sertifikaatin. Olen kartoittanut tiimini kanssa vaihtoehtoja veden ja energian kulutuksen vähentämiseksi sekä viininviljelyssä että valmistuksessa. Toinen projektimme on alkoholittoman viinin valmistus. Sitä varten olen vieraillut muilla viinitiloilla opiskelemassa, miten alkoholittomia viinejä valmistetaan ja sekoitetaan, jotta saadaan makuprofiililtaan tasapainoinen viini.

Australian Society of Viticulture & Oenology on pyytänyt minua tuomariksi Oenology Paper of the Year 2022 -tutkimuspalkinnon saajan valintaan. Seuraavina kuukausina minun olisikin tarkoitus lukea 54 tieteellistä julkaisua viinin kasvatuksesta ja valmistuksesta. Olen todella innoissani tästä tehtävästä ja mahdollisuudesta oppia uutta.

Kuka on Pia Merrick? Katso esittely täältä.

Pia Merrick on tutustunut alkoholittoman viinin valmistukseen. ”Vierailin tilalla, jonka teknologia on tässä maailman parhaita.”

Satu Lappalainen, Blenheim, Uusi-Seelanti

Juuri nyt tarhoillamme ovat käynnissä talvileikkuut ja rikkoutuneiden pylväiden uusiminen. Sitä ovat tosin tehneet urakoitsijat, sillä itse olemme olleet pitkästä aikaa nauttimassa Suomen kesästä. Muuten tiluksiamme ovat hoitaneet talvityöntekijämme: lampaat.

Ennen Suomeen lähtöämme teimme kohtalaisen suuren paikallisten alkuperäiskasvien istutuksen viinitilallamme. Siistimme tilan perällä kulkevan ojanpientareen ja istutimme sinne noin 600 alkuperäiskasvia. Toivotaan, että suurin osa niistä selviää talven yli.

Maaliskuussa korjasimme tämänvuotisen sadon, joka oli hyvä sekä laadultaan että määrältään. Kesä oli haasteellinen muun muassa helmikuun sateiden ja vähäisen auringonpaisteen vuoksi, mutta lopputulokseen olemme tyytyväisiä. Harvinaisen kostea ja pilvinen helmikuu toi mukanaan pelon kasvitaudeista ja hidastutti rypäleiden kypsymistä, mutta onneksi vältyimme pahoilta ongelmilta. Ensimmäiset 2022 vuosikerran sauvignon blancit ovat jo laivassa matkalla Suomeen.

Odotamme kovasti, että koronan ja Ukrainan sodan mukanaan tuomat ongelmat häviäisivät ja yleismaailmallinen tilanne rauhoittuisi. Poikkeustilanteet ovat aiheuttaneet ongelmia rahtien järjestämisessä sekä tavaroiden ja työvoiman saatavuudessa. Olisi mukavaa toimia taas normaalilla pelikentällä.

Kuka on Satu Lappalainen? Katso esittely täältä.

Alkuperäiskasvien istutusta ja sadonkorjuuta Uudessa-Seelannissa.

Riku Väänänen, Bordeaux, Ranska

Kellarissamme valmistaudutaan pullotuksiin, ja osa porukastamme pakkaa viinejä. Monelle kaukomarkkinalle lähetimme syksyn viinit heinäkuussa. Vielä on liian aikaista sanoa, mitä viinejä teemme tämän vuoden sadosta. Rypäleiden laatu kertoo sen syksyllä.

Kesäkuun lopulla nostimme köynnöksiä tukivaijereiden väliin. Olemme myös leikanneet köynnösten latvoja ja ylimääräisiä oksia pois. Tarhojen alusnurmikko pidetään sateisten säiden takia tässä vaiheessa lyhyenä, jotta köynnökset tuulettuvat paremmin aamukasteesta. Näin homeen riski vähenee.

Kevät oli Ranskassa vaikea: kevään hallat ja kesän raekuurot ovat tuhonneet monen tuottajan tämän vuoden sadon. Onneksi olemme tähän päivään asti säästyneet kaikilta vahingoilta – mutta so far so good: kaikki voi muuttua koska tahansa.

Kun viinejä tuottaa luonnonmukaisesti, säät vaikuttavat valtavasti työmäärään. Mitä haastavammat säät, sitä enemmän työtunteja tarvitaan. Olennaista on saada tehtyä tarhoilla kaikki työvaiheet ajoissa, köynnösten kasvuvauhdista riippumatta. Kesäviikkojen 38–40 asteen päivälämpötilat tarkoittavat sitä, että työt aloitetaan aamuviideltä  ja lounastunnit muuttuvat evästauoiksi. Iltapäivän myöhäiset tunnit ovat liian kuumia tarhoilla työskentelyyn.

Aloitimme tammikuussa yhteistyön uuden konsultoivan enologimme Stéphane Derenoncourtin kanssa. On kiva nähdä, kuinka homma kehittyy, kun pääsemme ensimmäiseen sadonkorjuuseen hänen tiiminsä kanssa. Tässä vaiheessa kautta viininviljelijä tietysti pääosin odottaa, että olosuhteet sallisivat hyvän satovuoden.

Kuka on Riku Väänänen? Katso esittely täältä.

Lue lisää

Ilmastonmuutos ajaa chileläiset viinitilat uusille viinimaille

18.04.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Recaredon Ton Mata: ”Yllätin itseni ryhtymällä viinintekijäksi”

02.03.2023 Heidi Kleemola + Kuva Tero Ahonen

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: sadonkorjuukuulumisia

01.12.2022 Heidi Kleemola + kuvat tiloilta

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä