Ainekset
4 annosta
munaton
*
Valkosuklaa-sitruunakreemi:
1 dl täysmaitoa
200 g valkosuklaata (esim. Valrhona Ivorie)
2 dl vispikermaa
1 sitruuna (kuori ja mehu)
*
Sherrymarinoitua raparperia:
250 g tuoretta raparperia
1/2 dl makeaa sherryä
2 1/2 dl valmista raparperimehua
1 dl ruokokidesokeria
3 tähtianista
pieni pala vaniljatankoa halkaistuna
*
Mantelimuru:
1 dl mantelijauhetta
1 dl tummaa ruokosokeria
1 dl vehnäjauhoja
ripaus merisuolaa
1/2 tl vaniljasokeria
50 g kylmää voita kuutioituna
*
Lisäksi:
syötäviä kukkia
Valmistusohje
1. Kiehauta maito kattilassa. Lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa ja sekoita varovaisesti tasaiseksi sauvasekoittimella.
2. Lisää kylmä vispikerma suklaaseoksen joukkoon neljässä erässä varovasti sauvasekoittimella sekoittaen, tasainen rakenne säilyttäen.
3. Mausta kreemi sitruunamehulla ja raastetulla kuorella.
4. Kaada laakeaan astiaan jäähtymään. Peitä pinta hyvin kelmulla, jottei pintaan synny kuorta. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
5. Notkista kreemi käsin kevyesti vatkaten. Siirrä pursotinpussiin, josta kreemiä on helppo pursottaa.
6. Valmista marinoidut raparperit. Kuori raparperit ja paloittele 5 cm tangoiksi.
7. Kiehauta alkoholi kattilassa. Lisää joukkoon mehu, sokeri ja mausteet, kiehauta.
8. Kaada lämmin liemi raparperipalojen päälle ja jäähdytä seos.
9. Anna raparperien maustua kylmässä, mieluiten seuraavaan päivään.
10. Tee mantelimuru. Yhdistä kuivat ainekset kulhossa. Nypi voi kuivien aineiden joukkoon.
11. Levitä taikina murusiksi leivinpaperille.
12. Laita pakastimeen noin 10 minuutiksi ennen paistoa.
13. Paista keksimurua 160 asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, välillä sekoitellen, jotta murusta tulee kauttaaltaan kullanruskeaa. Jäähdytä ennen tarjoilua.
14. Kokoa jälkiruoka-annos lasiin tai kulhon. Jaa valkosuklaakreemin päälle raparperipaloja ja murua. Koristele syötävillä kukilla.