Ainekset
1 kakku tai 8–10 leivosta
*
25 g voita
50 g kuivattuja taateleita
200 g ruissipsejä (esim. Linkosuo Aito RuisSipsi)
*
Mousse:
1 dl tyrnimehua
2 keltuaista
1 dl sokeria
1 liivatelehti
vettä
1 dl ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
*
Tyrnihunaja:
1 dl hunajaa
2 rkl tyrnimehua
*
Pippurimarenki:
2 valkuaista
1 dl sokeria
mustapippuria myllystä
Koristeluun:
tuoreita vadelmia
Valmistusohje
- Sulata voi kattilassa, lisää taatelit ja anna niiden pehmetä hieman.
- Siirrä seos tehosekoittimeen ruissipsien kanssa ja jauha tasaiseksi.
- Painele ruismassa pienten annosmuottien pohjalla tai käyttää irtopohjavuokaa.
- Valmista tyrnimousse. Sekoita tyrnimehu, keltuaiset ja sokeri huolellisesti kulhossa. Nosta kulho kattilan päälle, jossa on kiehuvaa vettä. Kypsennä seosta vesihauteessa koko ajan vispaten, kunnes se sakenee. Älä päästä seosta kiehumaan, varo myös vesihöyryn pääsemistä kulhoon.
- Liota liivatetta pienessä kulhossa kylmässä vedessä viisi minuuttia. Purista pehmenneestä liivatteesta ylimääräinen vesi pois ja lisää se lämpimään tyrniseokseen. Sekoita hyvin. Nosta seos pois kiehuvan veden päältä jäähtymään.
- Vaahdota kuohukerma-ranskankermaseos vaahdoksi. Lisää vaahto jäähtyneeseen tyrniseokseen varovasti nostellen.
- Annostele mousse ruispohjien päälle. Hyydytä jääkaapissa pari tuntia tai pidempään, kunnes mousse on hyytynyt.
- Sekoita hunaja ja tyrnimehu keskenään.
- Vaahdota sähkövatkaimella marengin valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
- Levitä valkuaisvaahto pellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Jauha päälle mustapippuria. Kuivaa marenkia rapeaksi noin tunti 100-asteisessa uunissa.
- Kokoa jälkiruoka. Nosta tyrnimoussekakut lautaselle ja kaada päälle hunajaa. Koristele marengin paloilla sekä tuoreilla vadelmilla.
Vinkki: Valmista tyrnikakku ja -hunaja sekä pippurimarengit edellisenä päivänä. Kokoa jälkiruoka-annos juuri ennen tarjoilua.