Ainekset
1 keskikokoinen bataatti (n. 400g)
1 ¾ dl vettä
1 tl kuivahiivaa
½ rkl sokeria
7 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
*
Lisäksi:
vehnäjauhoja leipomiseen
tippa oliiviöljyä
*
Täyte:
6 ohutta (noin 1 cm) naudan ulkofileepihviä
suolaa
mustapippuria
voita
vahvaa juustoa (esim. cheddar tai gruyére)
sinappia
majoneesia
Valmistusohje
1. Pese bataatti ja laita se kuorineen leivinpaperille uunipellille. Paahda pehmeäksi 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes veitsi uppoaa bataattiin helposti. Anna jäähtyä hetki.
2. Lämmitä vesi 38-asteiseksi ja sekoita hiiva ja sokeri veteen.
3. Siivilöi jauhot isoon kulhoon ja sekoita suola jauhoihin.
4. Halkaise bataatti ja lusikoi bataatin sisus kulhoon, soseuta se.
5. Lisää hiiva-vesiseos bataattisoseeseen ja sekoita sileäksi.
6. Yhdistä bataattiseos jauhoihin ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisa ja sileä.
7. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä tunnin.
8. Jaa taikina kuuteen osaan, muotoile jauhotetuin käsin palloiksi. Litistä pallot leivinpaperille 3 cm paksuiksi kiekoiksi. Anna tekeytyä liinan alla toinen tunti.
9. Pyyhi rautapaistinpannun pinta tipalla öljyä ja kuumenna. Paista sämpylät yksi kerrallaan pannussa molemmin puolin ruskeiksi ja laita takaisin leivinpaperille. Nosta ruskistetut sämpylät 180-asteisen uunin keskiosaan kypsymään vielä 12 minuutiksi.
10. Täytä kypsät sämpylät. Mausta pihvit suolalla ja ruskista nopeasti kuumalla pannulla. Halkaise sämpylät, voitele voilla ja laita toisille puolikkaille myös juustoa. Paahda sämpylöitä uunissa, kunnes juusto sulaa ja toinen puolikas rapeutuu. Lisää sämpylöille sinappia ja majoneesia. Laita pihvi sämpylän väliin. Tarjoile täytetty leipä suositusviinin kera ja syö heti.