Ainekset
10–12 palaa
45 min + 1 h taikinan tekeytymiseen
*
150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 tl piparimaustetta
n. 2 rkl kylmää vettä
*
Päälle:
4-5 päärynää tai 6 viikunaa tai luumua
1 rkl sitruunamehua
1 dl fariinisokeria
50 g voita pieninä nokareina
*
Voiteluun:
1 muna
(pienikiteistä sokeria)
*
Rusinat:
1 dl keltaisia rusinoita
1 rkl hillosokeria
5 rkl jälkiruokaviiniä (esim. Sauternes)
*
Tarjoiluun:
(pähkinäjäätelöä)
Valmistusohje
1. Kuutioi voi pieniksi paloiksi. Nypi voi, jauhot, sokeri ja piparimauste murumaiseksi seokseksi. Lisää sen verran vettä, että saat taikinasta tasaisen. Älä vaivaa, ettei taikina sitkisty.
2. Tee taikinasta pallo ja litistä se. Peitä kelmulla ja nosta viileään noin tunniksi.
3. Kuori ja viipaloi hedelmät. Pirskottele päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Sekoita hedelmät fariinisokerin kanssa.
4. Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin 1 cm paksuiseksi soikeaksi levyksi. Levitä hedelmäpalat taikinalle. Jätä noin 5 cm reunoihin käännösvaraa. Käännä taikinan reunat vapaalla tyylillä täytteen päälle.
5. Nosta päälle voinokareita. Voitele piiraan reunat munalla ja ripottele reunuksille halutessasi sokeria.
6. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä.
7. Tee sillä aikaa rusinat. Mittaa kattilaan rusinat, viini ja hillosokeri. Kiehauta seos, ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
8. Lusikoi siivilöidyt rusinat galetelle. Voit halutessasi kiehauttaa ylijääneen liemen siirapiksi ja valuttaa sitä galetelle makulisäksi.
9. Tarjoa piparipiiras sellaisenaan tai pähkinäjäätelön kanssa.
Vinkki: Korvaa taikina valmiilla piparitaikinalla.