viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Piparigalette

14.12.2017 Sanna Kekäläinen + Kuva: Sami Repo

Galette on rennolle leipurille sopiva piiras, jossa taikina taiteillaan mutkattomasti täytteen päälle. Voit käyttää pohjaan myös valmista piparitaikinaa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ainekset

10–12 palaa

45 min + 1 h taikinan tekeytymiseen

*

150 g kylmää voita

4 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

3 tl piparimaustetta

n. 2 rkl kylmää vettä

*

Päälle:

4-5 päärynää tai 6 viikunaa tai luumua

1 rkl sitruunamehua

1 dl fariinisokeria

50 g voita pieninä nokareina

*

Voiteluun:

1 muna

(pienikiteistä sokeria)

*

Rusinat:

1 dl keltaisia rusinoita

1 rkl hillosokeria

5 rkl jälkiruokaviiniä (esim. Sauternes)

*

Tarjoiluun:

(pähkinäjäätelöä)

Valmistusohje

1. Kuutioi voi pieniksi paloiksi. Nypi voi, jauhot, sokeri ja piparimauste murumaiseksi seokseksi. Lisää sen verran vettä, että saat taikinasta tasaisen. Älä vaivaa, ettei taikina sitkisty.
2. Tee taikinasta pallo ja litistä se. Peitä kelmulla ja nosta viileään noin tunniksi.
3. Kuori ja viipaloi hedelmät. Pirskottele päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Sekoita hedelmät fariinisokerin kanssa.
4. Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin 1 cm paksuiseksi soikeaksi levyksi. Levitä hedelmäpalat taikinalle. Jätä noin 5 cm reunoihin käännösvaraa. Käännä taikinan reunat vapaalla tyylillä täytteen päälle.
5. Nosta päälle voinokareita. Voitele piiraan reunat munalla ja ripottele reunuksille halutessasi sokeria.
6. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä.
7. Tee sillä aikaa rusinat. Mittaa kattilaan rusinat, viini ja hillosokeri. Kiehauta seos, ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
8. Lusikoi siivilöidyt rusinat galetelle. Voit halutessasi kiehauttaa ylijääneen liemen siirapiksi ja valuttaa sitä galetelle makulisäksi.
9. Tarjoa piparipiiras sellaisenaan tai pähkinäjäätelön kanssa.

Vinkki: Korvaa taikina valmiilla piparitaikinalla.

Viinisuositus

NES Passito di Pantelleria 2015

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Sisilia
15,21 €
0,375 l
Kallis
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Alkuruoka

Kurpitsa-fetapiirakka

time Created with Sketch.
2 h 10 min
Kasvisruoka
Jälkiruoka

Thaipäärynät ja kookoskinuski

time Created with Sketch.
30 min
Pikkusyötävä

Tomaatti-pestopiirakat

time Created with Sketch.
40 min
Kasvisruoka

Lue lisää

Joulun jämäpastat! Täydellistä välipäivien herkutteluun

19.12.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Elvi Rista + tyyli Juuli Hakkarainen

Hurmaava joulumenu

03.12.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Sami Repo

Välipäivän pastat – hyödynnä joulupöydän jämät!

21.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Elvi Rista

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä