Ainekset
4 annosta
gluteeniton
1 h + 2 h jäähtymiseen ja maustumiseen
*
1/2 vaniljatanko
1 dl kermaa
1/2 dl täysmaitoa
1 keltuainen
1/4 dl (25 g) sokeria
1 rkl lakritsajauhetta
(digitaalinen lämpömittari)
*
Suklaamousse:
2 1/2 dl kermaa
175 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus väh. 64 %)
1 rkl maitoa
*
Mustaherukkakastike:
3/4 dl (50 g) fariinisokeria
1/2 dl vettä
1 1/2 dl (100 g) mustaherukoita
*
Lakumuru:
1/2 dl raakasuklaa hippuja tai tummaa suklaata, murustettuna
1/2 dl lakurakeita (esim. Raw Lakrids by Bülow)
1 rkl sormisuolaa
Valmistusohje
1. Halkaise vaniljatanko ja riivi siemenet veitsellä irti. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja lisää vaniljansiemenet. Kuumenna 82 asteiseksi, siivilöi seos ja jäähdytä.
2. Vatkaa suklaamoussen kerma kevyeksi vaahdoksi.
3. Sulata suklaahiput tai murustettu tummasuklaa varovasti vesihauteessa.
3. Lämmitä vaniljaseos ja maito toisessa kattilassa noin 40 asteiseksi.
4. Sekoita suklaa ja vaniljaseossauvasekoittimen kanssa tasaiseksi tahnaksi. Kääntele kermavaahto mukaan.
5. Suklaamousse saa tekeytyä vähintään muutaman tunnin tai seuraavaan päivään viileässä.
6. Valmista mustaherukkakastike. Kiehauta sokeri ja vesi, niin että sokeri liukenee. Jäähdytä. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella ja lisää sokerilientä siten, että koostumus on kastikemainen. Siivilöi kastike.
7. Yhdistä kaikki lakumurun ainekset.
8. Muotoile lusikalla suklaamoussesta pallomainen nokare. Koristele nokare runsaasti lakumurulla ja kaada lautaselle mustaherukkakastiketta. Kaada viinilasiin portviini ja nauti.