Ainekset
Savusilakka ”Gubbis”
4 luomuperunaa keitettynä ja kuutioituna
2 luomukananmunaa keitettynä ja harvaan siivilänläpi puristettuna
50 g matjessillifileetä kuutioituna
50 g kylmäsavustettua silakkafileetä kuutioituna
2 rkl tilliä (säästä hieman koristeluun)
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna (säästä hieman koristeluun)
1 punasipuli hienonnettuna (säästä hieman koristeluun)
1 dl créme frâichea
1 sitruunan kuori
1 tl sitruunan mehua
mustapippuria
suolaa tarvittaessa
300 g ruskistettua voita
120 g kylmäsavusilakanmätiä
*
Sitruunafluid
5 sitruunaa kuorittuna (käytetään kuoren keltainen osa sekä sitruunan lihat)
½ dl sokeria
1 tl suolaa
*
Perunavaahto
500 g puikulaperunaa kuorittuna
100 g voita, kuutioituna
4 dl kulutusmaitoa
suolaa
Valmistusohje
Savusilakka ”Gubbis”
1. Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku.
2. Laita Gubbis lautasen pohjalle.
3. Lisää ruskistettua voita, paahtunut voihera, sitruunafluid, tilliä, hienonnettua ruohosipulia ja punasipulia.
4. Viimeistele annos perunavaahdolla.
Sitruunafluid
1. Ryöppää sitruunoiden kuoret 5 kertaa. Aloita aina kylmällä vedellä.
2. Aja tehosekoittimessa kuoret, sitruunan lihat, sokeri ja suola tasaiseksi soseeksi.
Perunavaahto
1. Kypsennä kuoritut puikulaperunat 100-asteisessa höyryuunissa tai kattilassa höyryttäen n. 35 min.
2. Soseuta perunasurvimella mahdollisimman nopeasti.
3. Lisää ensin joukkoon voi ja sekoita voimakkaasti.
4. Ohenna noin 70-asteisella maidolla, lisää maitoa n. 2 dl kerralla.
5. Sekoita huolellisesti, ettei soseen joukkoon jää mykyjä.
6. Tarkista paksuus, sose saa olla ohutta. Mausta suolalla.
7. Laita sifoniin ja lisää 2 kaasupatruunaa joukkoon. Vaahdon voi tarjoilla myös ilman sifonia, mutta silloin lopputulos ei ole yhtä kuohkea.
8. Tarjoile lämpimänä.
Vinkki:
Voit valmistaa lisukkeen puikulaperunasta myös ilman sifonia. Silloin vaahto kannattaa jättää jäykemmäksi, jotta se ei valu liikaa. Silakanmädin sijaan voit käyttää vaikkapa muikunmätiä.