Ainekset
Piirakkapohja:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita kuutioituna
1 muna
1 tl sokeria
½ tl hienoa merisuolaa
1–2 rkl kylmää vettä
*
Lisäksi tarvitset:
n. 1 rkl voita tai öljyä vuoan voiteluun
vehnäjauhoja
1 kg kuivattuja herneitä
1 muna voiteluun
*
Täyte:
¼ (n. 400 g) myskikurpitsaa
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl hienonnettua salviaa
1 pss (n. 65 g) tuoretta babypinaattia
2 rkl sitruunamehua
¼ tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
200 g fetajuustoa
*
Kerma-munaseos:
3 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 sitruunan kuoriraaste
¾ tl hienoa merisuolaa
*
Lisäksi tarvitset:
tuoretta salviaa
(syötäviä kukkia)
Valmistusohje
1. Nosta tyhjä piirakkavuoka jääkaappiin odottamaan.
2. Poista kuorellisesta kurpitsanlohkosta siemenet, pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla. Laita lohko uunivuokaan tai pellille ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsä mutta edelleen napakka.
3. Valmista kurpitsan jäähtyessä piirakkapohja.
4. Mittaa jauhot keoksi työtasolle. Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon nostat voikuutiot ja rikot kananmunan. Lisää päälle sokeri ja suola. Ala nostella jauhoja keskelle ja sekoita taikina sormin murumaiseksi. Lisää vesi ja työstä taikinaa uudelleen työtasoa vasten, kunnes taikina on tasainen ja kiinteä. Pyöräytä taikina palloksi ja paina sitten levyksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin 10–15 minuutiksi.
5. Voitele piirakkavuoka huolellisesti. Jauhota työpöytä kevyesti vehnäjauhoilla. Kauli taikina ohueksi (n. 3–5 mm) levyksi. Pyöritä taikina kaulimen ympärille ja levitä se piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Älä leikkaa ylimääräisiä reunoja vielä pois.
6. Nosta piirakkavuoka kylmään 10 minuutiksi.
7. Leikkaa piirakasta veitsellä ylimääräiset reunat pois ja pistele pohjaan haarukalla reikiä. Laita päälle leivinpaperi ja kaada herneet tasaisesti sen päälle. Esipaista piirakkapohjaa 180-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia.
8. Ota vuoka uunista, nosta leivinpaperi ja herneet pois. Riko kananmuna kuppiin ja sekoita sen rakenne rikki. Voitele pohja ja reunat kananmunalla. Paista piirakkapohjaa vielä 5 minuuttia.
9. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää valkosipulit ja kypsennä noin viisi minuuttia. Lisää salvia ja sekoita hetki. Lisää pinaatti ja sekoita, kunnes pinaatinlehdet ovat pehmentyneet. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
10. Poista kurpitsasta kuori veitsellä ja leikkaa malto 4–5 pitkäksi, ohueksi lohkoksi.
11. Murusta feta esipaistetulle piirakkapohjalle. Nosta päälle kurpitsalohkot ja lusikoi haudutetut pinaatit tasaisesti ympärille.
12. Sekoita kerma-munaseoksen ainekset vispilällä kulhossa. Kaada seos tasaisesti piirakan päälle.
13. Paista piirakkaa 200-asteissa uunissa noin 30 minuuttia. Koristele jäähtynyt piirakka salvianlehdillä (ja syötävillä kukilla). Piirakka on erinomaista myös seuraavana päivänä.