Georgia on yksi maailman vanhimmista viinialueista ja se sijaitsee Kaukasuksen alueella Itä-Euroopassa. Viininvalmistusperinteet ovat jatkuneet Georgiassa yhtäjaksoisesti yli 8000 vuotta ja se on tunnettu ennen kaikkea erinomaisista valko- ja punaviineistä.
Asiantuntijat uskovat, että juuri Kaukasuksen alueella viinin valmistus sai alkunsa. Georgiassa on löydetty viinirypäleen siemeniä sisältäneitä saviruukkuja, jotka ovat peräisin 6000 eKr.
Georgian viinituotanto eroaa merkittävästi läntisen maailman viinintuotannosta. Viini käytetään kvevri-menetelmällä, jossa sekä rypäleen mehu että kuoret käyvät yhdessä suurissa saviruukuissa maan alla kuukausien ajan. Tämä antaa viineille niiden ainutlaatuisen luonteen.
Georgialla on yli 500 alkuperäistä rypälelajiketta, mutta tunnetuimpia niistä ovat Saperavi ja Rkatsiteli. Saperavi on tunnettu syvänpunaisista viineistä, jotka ovat täyteläisiä ja tanniinisia. Rkatsiteli tuottaa taas päinvastoin herkullisia valkoviinejä, jotka ovat raikkaita ja luonteikkaita.
Georgian viinialueet jaetaan yleisesti kahteen pääalueeseen: Itä-Georgiaan ja Länsi-Georgiaan. Itä-Georgia tunnetaan lähinnä hapokkaista, tanniinisista punaviineistä ja täyteläisistä valkoviineistä, kun taas Länsi-Georgiassa tehdään enemmän kevyempiä viinejä sekä kuohuviinejä.
Georgian viinikulttuuri on vahva osa maan kulttuuri-identiteettiä. Tuotantomäärät ovat pieniä verrattuna moniin tunnetuimpiin viinimaihin, muttta georgialainen viini on saanut viininystävät kiinnostumaan ja arvostamaan maan ainutlaatuista viiniperinnettä.
Parhaat Georgialaiset viinit
TOP 10

Umano Rkatsiteli Qvevri Amber Dry 2019

Kindzmarauli Marani Mtsvane 2019

Tbilvino Mukuzani 2021

Glekhuri Khasmi Saperavi Qvevri 2019

Kakheti Bedoba Saperavi 2021

Armunji Chinuri 2016

Besini Mtsvane 2019

Tbilvino Saperavi 2018

Besini Khikhvi 2019
