Georgialaiset punaviinit ovat erittäin suosittuja ja arvostettuja maailmanlaajuisesti niiden ainutlaatuisen valmistusmenetelmän, laadun ja erottuvan makuprofiilin ansiosta. Viininviljelyn ajatellaan alkaneen juuri Georgiassa noin 8000 vuotta sitten, joten maan viinintuotannolla on erittäin pitkät perinteet.
Georgian ainutlaatuinen valmistusmenetelmä perustuu käymisprosessiin, joka tapahtuu maahan kaivetuissa saviastioissa, ns. kvevri-astioissa. Tämä antaa viinille monimutkaisen rakenteen, syvän värin ja intensiivisen maun. Kvevritekniikkaa on käytetty tuhansia vuosia ja sitä pidetään edelleen yhtenä parhaista tavoista valmistaa viiniä.
Georgialaiset punaviinit käyttävät usein alkuperäisiä, maassa kasvavia rypälelajikkeita. Tunnetuimpia ovat Saperavi, Mukuzani ja Kindzmarauli. Saperavi on yksi yleisimmistä ja suosituimmista, tuottaen tummavärisiä, voimakkaita ja tanniinipitoisia viinejä, joissa on marjaiseen ja mausteiseen makuun yleensä sointuvaa hapokkuutta. Mukuzanit taas ovat tunnettuja hedelmäisestä maustaan, kun taas Kindzmarauli on suloisempi viini, joka on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä.
Georgialainen punaviini on yleisesti ottaen monipuolinen ruokaviini, joka sopii hyvin liharuokien, juustojen ja pähkinöiden kanssa. Se on myös erinomainen valinta itsenäiseksi nautiskeluviiniksi.
Georgialainen viininviljely ja -kulttuuri on saanut tunnustusta myös UNESCO:lta, joka on listannut sen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Georgian punaviinit ovat siis paitsi laadukkaita ja maukkaita, myös osa vuosituhansien vanhaa traditiota.
Georgialaisten punaviinien rypäleet
Viinilehden georgialaisten punaviinien valikoimasta löytyy 1 eri rypälelajiketta. Voit katsoa viinejä rypälelajikkeiden perusteella
georgialaiset punaviinit
TOP 5

Tbilvino Mukuzani 2021

Glekhuri Khasmi Saperavi Qvevri 2019

Kakheti Bedoba Saperavi 2021

Tbilvino Saperavi 2018

Besini Qvevri 2018
