Ainekset
Piirakkapohja:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita kuutioituna
1 muna
1 tl sokeria
½ tl hienoa merisuolaa
1–2 rkl kylmää vettä
Lisäksi tarvitset:
1 rkl voita tai öljyä vuoan voiteluun
vehnäjauhoja
1 kg kuivattuja herneitä
1 muna voiteluun
Täyte:
100 g savukylkeä
1 l tuoreita sieniä (esim. suppilovahveroita, kantarelleja)
1 ½ rkl voita
½ tl hienoa merisuolaa
ronskit rouhaisut mustapippuria myllystä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl sitruunan kuoriraastetta
3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
150 g appenzellerjuustoa
Kerma-munaseos:
3 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
½ tl hienoa merisuolaa
mustapippuria
Valmistusohje
Piirakkapohja
Valmistusaika: 15 min + taikinan tekeytyminen 25 min + paistaminen 20 min
Tee ensin piirakkapohja. Valmista täyte piirakan paistuessa.
1. Nosta tyhjä piirakkavuoka jääkaappiin odottamaan.
2. Mittaa jauhot keoksi työtasolle. Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon nostat voikuutiot ja rikot kananmunan. Lisää päälle sokeri ja suola. Ala nostella jauhoja keskelle ja sekoita taikina sormin murumaiseksi. Lisää vesi ja työstä taikinaa uudelleen työtasoa vasten, kunnes taikina on tasainen ja kiinteä. Pyöräytä taikina palloksi ja paina sitten levyksi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin 10–15 minuutiksi.
3. Voitele piirakkavuoka huolellisesti. Jauhota työpöytä kevyesti vehnäjauhoilla. Kauli taikina ohueksi (n. 3–5 mm) levyksi. Pyöritä taikina kaulimen ympärille ja levitä se piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Älä leikkaa ylimääräisiä reunoja vielä pois.
4. Nosta piirakkavuoka kylmään 10 minuutiksi.
5. Leikkaa piirakasta veitsellä ylimääräiset reunat pois ja pistele pohjaan haarukalla reikiä. Laita päälle leivinpaperi ja kaada herneet tasaisesti sen päälle. Esipaista piirakkapohjaa 180-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia.
6. Ota vuoka uunista, nosta leivinpaperi ja herneet pois. Riko kananmuna kuppiin ja sekoita sen rakenne rikki. Voitele pohja ja reunat kananmunalla. Paista piirakkapohjaa vielä 5 minuuttia.
Täyte
Valmistusaika: 20 min + paistaminen 35 min
1. Poista savukyljestä nahka. Kuutioi liha. Puhdista sienet ja silppua ne tarvittaessa kevyesti veitsellä.
2. Laita puhdistetut, leikatut sienet pannulle ja kuumenna, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.
3. Lisää voi ja savukylkikuutiot ja paista keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla ja -kuorella. Lisää lehtipersilja ja sekoita.
4. Raasta juusto ja ripottele se esipaistetulle piirakkapohjalle. Lisää päälle savukylki-sieniseos.
5. Sekoita kerma-munaseoksen ainekset vispilällä kulhossa. Kaada seos tasaisesti piirakan päälle.
6. Paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laske lämpötila 140 asteeseen ja kypsennä vielä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Vinkki! Voit tehdä piirakan myös kuivatuista sienistä. Laita 3 dl kuivattuja sieniä likoamaan veteen ennen kuin alat tehdä piirakkapohjaa. Purista sienet kuiviksi ennen silppuamista.
Viinisuositus
Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2023
Alkon tuotenro 1: