Tiivisarominen malbec saa vierelleen suomalaisen version falafeleista. Härkäpapufalafelien, tahini-jogurttikastikkeen ja makean mausteisen, hivenen nahkaisen ja hennon eukalyptuksisen viinin yhdistelmä on kerrassaan herkullinen.
Härkäpapufalafelit ja tahini-jogurttikastike
4 annosta, valmistusaika 1 h + 45 min maustumiseen
gluteeniton, kasvis, munaton
Ainekset:
1 sipuli
2 rkl rypsiöljyä
3 dl härkäpapurouhetta (esim. Verso Food)
2 1/2 dl kasvislientä
1/2 dl pellavarouhetta
2 rkl maissijauhoa
1 tl juustokuminaa
suolaa
mustapippuria
tuoretta korianteria
Pinnalle ja paistamiseen:
pellavarouhetta
rypsiöljyä
Jogurttikastike:
1/2 sitruuna
1 dl jogurttia
1 rkl tahinia
suolaa
mustapippuria
Ruusukaalit:
200 g ruusukaaleja
vettä
1 tl suolaa
1 granaattiomena
1/2 dl tuoretta minttua hienonnettuna
2 rkl voita
Valmistusohje:
1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppua hetki öljyssä paistokasarissa.
2. Lisää paistokasariin härkäpapurouhe sekä kasvisliemi. Sammuta liesi ja anna härkäpapurouheen turvota 15 minuuttia.
3. Kun rouhe on turvonnut ja pehmennyt, soseuta se sauvasekoittimella. Lisää pellavarouhe, maissijauho, mausteet ja hienonnettu korianteri, sekoita tasaiseksi.
4. Anna massan asettua puolisen tuntia. Valmista sillä aikaa jogurttikastike ja ruusukaalit.
5. Purista sitruunan puolikkaasta mehut. Sekoita mehu ja jogurttikastikkeen muut ainekset keskenään.
6. Keitä ruusukaalit suolavedessä juuri ja juuri kypsäksi. Jäähdytä nopeasti kylmän veden alla.
7. Halkaise granaattiomena ja koputtele lusikan kuperalla puolella siemenet ulos hedelmästä.
8. Valuta ja kuivaa ruusukaalit hyvin ja paista sen jälkeen voissa pannulla. Lisää sekaan hienonnettua minttua sekä granaattiomenan siemenet.
9. Taputtele falafel-taikina pihveiksi tai pyörittele pyöryköiksi.
10. Kierittele pihvit vielä pellavarouheessa ja paista pannulla runsaassa öljyssä rapeiksi.
11. Tarjoa falafelit jogurttikastikkeen ja ruusukaalien kanssa.