Koulujen päättäjäisviikolle syntyy herkullinen juustokakku vadelmista, raparperista ja jogurtista. Kukkaisen kirsikkainen ja mansikkainen makea kupliva on täydellinen pari kesäiselle juustokakulle.
Vadelma-raparperi-jogurtti-juustokakku
Ainekset:
Keksipohja:
200 g suklaakuorrutekeksejä
80 g sulatettua voita
Täyte:
6 liivatelehteä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl paksua turkkilaista jogurttia
2 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
200 g raparperihilloa
2 limetin mehu ja kuoriraaste
2 dl vispikermaa
200 g tuoreita vadelmia
Koristelu:
marenkeja (valmiita tai itsetehtyjä)
syötäviä kukkia
Marengit:
4 kananmunan valkuaista
¼ tl suolaa
2 ½ dl hienoa sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl omenaviinietikkaa
Valmistusohje:
1. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon voi. Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle ja reunoille.
2. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.
3. Sekoita tuorejuusto, jogurtti, sokeri, vaniljajauhe, raparperihillo ja limettien kuoriraaste isossa kulhossa.
4. Vaahdota kerma. Kääntele kermavaahto juusto-jogurttiseokseen.
5. Kuumenna limettien mehu pannulla. Purista neste pois liotetuista liivatelehdistä ja sulata ne limettimehuun.
6. Kaada liivateseos ohuena nauhana kerma-tuorejuusto-jogurttiseokseen koko ajan hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vadelmat täytteeseen.
7. Kaada täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja peitä vuoka kelmulla. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 6 tunniksi, mieluiten yön yli.
8. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille.
9. Koristele kakku marengeilla ja syötävillä kukilla.
Marengit:
1. Vaahdota valkuaiset ja suola tehosekoittimessa tai yleiskoneessa.
2. Sekoita sokerin joukkoon maissitärkkelys. Lisää seos valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi omenaviinietikka.
3. Pursota massasta kauniita, erikokoisia marenkeja leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
4. Paista marenkeja 110-asteisessa uunissa noin 75–90 minuuttia. Jos uunisi on todella tehokas, laske hieman lämpöä, ettei marengin pinta tummu liikaa.
5. Jäähdytä. Säilytä marengit purkissa tai rasiassa valolta suojattuna.