Olut on maailman suosituin alkoholijuoma. Ei siis ihme, että nykyään voi opiskella myös olutsommelieriksi omassa sertifioidussa Beer Sommelier -koulutuksessa.
Suomessa on tällä hetkellä kuusi koulutettua olutsommelieria, joista osa on valmistunut Saksassa ja osa Englannissa. Koulutuksessa saa kattavat tiedot oluesta ja taitoja työskennellä oluen parissa. Suomen ensimmäinen olutsommelier, olutasiantuntija ja toimittaja Maria Markus valmistui Lontoon Beer and Cider Academysta vuonna 2015.
”Innostuin alun perin oluesta, kun söin Kööpenhaminassa viiden ruokalajin aterian oluen kanssa. Halusin oluen ja ruoan yhdistämisestä lisäoppia, jota koulussa olikin runsaasti tarjolla. Olut on erinomainen ruokajuoma, jota me Suomessa emme arvosta tarpeeksi.”
Ravintolasta oluttuomariksi
Maria Markus on tehnyt koulutuksen jälkeen laajasti töitä oluen parissa: pitänyt tastingeja, kirjoittanut oluesta ja puhunut oluen ja ruoan yhdistämisestä.
”Koulutuksen jälkeen oma osaaminen tuntuu uskottavalta. Lisäksi sain ainutlaatuisen verkoston ympäri maailmaa ja inspiroiduin asiansa osaavista opettajista.”
Nykyään sertifioiduksi olutsommelieriksi voi opiskella ympäri maailmaa. Tutkinto on hyvin nuori, sillä ensimmäiset kurssit ovat alkaneet vasta 2000-luvun alussa.
”Monet luulevat, että olutsommelier on kuin ravintolan hovimestari, mutta yhtä hyvin voimme toimia kirjoittajina tai asiantuntijoina. Suomessa olutsommelierit työskentelevät panimoteollisuudessa ja ravintoloissa tai kirjoittavat työkseen oluesta. Maailmalla monet olutsommelierit myös tekevät olutta tai toimivat oluttuomareina”, Maria kertoo.
Olutta kaikissa muodoissa
Olutasiantuntija ja ravintola-alan ammattilainen Olli Majanen opiskeli Lontoossa olutsommelieriksi, koska halusi virallistaa oman tietotaitonsa.
”Olen työskennellyt olutravintola-alalla 1990-luvulta asti, mutta koin, ettei alaa arvosteta tarpeeksi. Pyöritin koulutuksen aikana panimoravintola Bryggeri Helsinkiä ja halusin saada uskottavuutta ravintolalle ja myös omalle osaamiselleni. Samalla sain kansainvälisen verkoston.”
Koulut painottavat olutsommelierin tutkinnossa eri osa-alueita: esimerkiksi Lontoon Beer and Cider Academy keskittyy oluen ja ruoan liittoon sekä olueeseen ravintoloissa. Saksan Bambergin Deutsche BierAkademiessa olutta tarkastellaan enemmänkin kokonaisuutena. Siellä koulutus on suunnattu etenkin oluentekijöille ja oman pienpanimon perustajille. Perusasiat, kuten valmistus, raaka-aineet ja oluttyylit kuuluvat kaikkiin koulutuksiin.
Bambergilaisen Deutsche BierAkademien perustaja, kansainvälinen oluttuomari Markus Raupach haluaa kouluttaa alan parhaita asiantuntijoita, jotka tietävät valmistuttuaan oluesta lähes kaiken.
”Haluamme antaa mahdollisuuden opiskella ympäri maailmaa. Koulutus on viikoittain etänä ja tapaamme muutaman kerran myös livenä esimerkiksi Saksassa.”
Oppilaitoksen kuratoimat oluet tilataan etukäteen kotiin, jossa opiskelija voi maistella ne etänä eri maiden asiantuntijoiden kanssa yhdessä keskustellen. Opiskelijat harjoittelevat oluen virhemakuja, harjaantuvat oluttuomareiksi ja oppivat oluen ja ruoan yhdistämistä. Koulutukseen kuuluu myös vierailuja esimerkiksi humalatarhoilla ja panimoilla.
Olli Majanen ja Maria Markus suosittelevat koulutusta kaikille, joita oluet ja maut kiinnostavat.
”Tutkinto antaa hyvän kehyksen omalle osaamiselle. Tarvitsemme oluen puolestapuhujia, ja tähän koulutus antaa hyvät eväät”, Maria sanoo.
Kirjoittaja on valmistunut Beer Sommelieriksi Bambergin Deutsche BierAkademiesta.