viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Olutpruuvi – järjestä oluttasting!
Olut

Järjestä olutpruuvi – vinkit oluttastingin järjestämiseen

07.02.2023 Anikò Lehtinen + kuva Shutterstock

Oluiden maisteleminen hyvässä seurassa antaa yhteisiä makuelämyksiä. Olutasiantuntija Anikó Lehtinen antaa vinkit onnistuneeseen tastingiin.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Olutmaistelun järjestäminen kannattaa aloittaa teeman valinnalla. Se voi olla esimerkiksi eri oluttyylien esittely, sesonki, oluen väri tai eri tyylien variantit. Aiheeseen vihkiytyneet voivat myös maistella samoja oluita eri ikäisinä. Voit rakentaa pruuvin myös oluiden eroavaisuuksien varaan, jolloin voitte vertailla joko eri oluttyylejä tai saman tyylin sisäisiä eroja.

Tastingin voi järjestää joko avoimena, puolisokkona tai täysin sokkona. Avoimessa pruuvissa kaikki tietävät maistettavat tuotteet etukäteen. Puolisokossa maistelussa tiedossa ovat tuotteet, muttei niiden järjestystä. Sokkotastingissa tuotteet tulevat täytenä yllätyksenä. Viihteellinen tasting kannattaa tehdä puolisokkona tai avoimena. Näin kaikki pystyvät paremmin syventymään oluiden luonteeseen, eikä aika mene niiden merkkien arvailemiseen.

Tastingiin kannattaa valita arvioitavaksi 4–6 olutmerkkiä. Oluiden maistelu etenee aina kevyestä tuhdimpaan ja vaaleammasta tummempaan. Kannattaa kiinnittää huomiota alkoholipitoisuuteen, hedelmäisyyteen ja maltaan mahdolliseen paahteisuuteen. Maista aina katkeruudeltaan miedompi olut ensin.

Oluita maistellaan muuten samalla tavalla kuin viinejä, mutta olut tulisi nielaista, koska sen makukatkerot maistuvat vasta kurkunpäässä. Ensin oluen väri arvioidaan valkoista taustaa vasten, sitten sitä tuoksutellaan miettien erilaisia mielikuvia aromeista. Maistele olutta pyörittämällä sitä suussasi ja lopuksi nielaise jälkimaun aistimiseksi.

Valmistaudu olutpruuviin

 • Kata tulppaanin muotoiset lasit, aromilasit tai viinilasit, jokaiselle oluelle omansa.
 • Mitä vaaleampi ja vähemmän alkoholia sisältävä olut, sen kylmempänä se tulee tarjota. Tuhdimmat oluet kannattaa nostaa pois jääkaapista noin 15–30 minuuttia ennen pruuvin alkamista.
 • Jokaista maisteltavaa olutta tarvitaan noin 5–10 cl/hlö. Kaada oluet maltillisella vaahdolla, koska liian paksu vaahto vaimentaa maistamiskokemusta tuoksujen osalta.
 • Varaa tarjolle patonkia ja hiilihapotonta vettä makuaistin neutralisoimiseen.

Järjestä olutpruuvi teeman mukaan

 • Eri oluttyylit: esimerkiksi pils, vehnäolut, IPA, hapanolut tai tumma olut kuten portteri
 • Jonkin maan oluet: esimerkiksi englantilaiset, yhdysvaltalaiset, belgialaiset – tai suomalaiset!
 • Oluttyylin alueelliset erot: esimerkiksi eri maiden tai maanosien IPA-oluet, vehnäoluet, hapanoluet tai lager-oluet
 • Tummat oluet tai vaaleat oluet
 • Sesonkioluet, esimerkiksi jouluoluet
 • Saman oluttyypin edustajat, esimerkiksi erilaiset IPA-oluet
 • Samalla humalalla humaloidut erilaiset oluet
 • Yhden panimon eri oluttyylit
 • Sama oluttyyli eri panimoilta

Järjestä olut ja ruoka -pruuvi

Oluita voi maistella myös ruoan kanssa, jolloin tavoitteena on löytää yhdistelmiä, jotka maistuvat paremmalta yhdessä kuin erikseen. Voit hyödyntää myös valmiita elintarvikkeita, kuten juustoja, leikkeleitä, suklaata, karkkia ja jäätelöä.

Valitse olut ja ruoka -pruuville teema

 • Jokin maa sekä sen oluet ja ruuat, esimerkiksi Italia
 • Raaka-aine, esimerkiksi makkara, suklaa, juusto tai jäätelö
 • Sesonki, esimerkiksi jouluruoat
 • Erilaiset pizzat ja oluttyylit
 • Jälkiruoat ja erilaiset oluet
 • Ruokatyyli, kuten katuruoka ja sen kanssa sopivat oluet
 • Ruokaperinne, esimerkiksi eurooppalaiset pubiruoat
 • Abstrakti teema, kuten rakkausruoat ja oluet

Valitse arvioitavaksi 4–6 olutta ja 4–6 ruokapalaa. Maistelkaa oluita ja ruokapareja yksi olut kerrallaan keskustellen. Kiinnittäkää huomiota olut – ja ruokaparin yhteensopivuuteen ja makuharmoniaan. Varaa tastingiin ruokalautanen, pikkuhaarukat ja lautasliinoja sekä leipää tai voileipäkeksejä suun neutraloimiseen.

Vinkkejä maisteluun olut ja ruoka -tastingissa

 • Maista ja arvioi ensin pelkkä olut.
 • Maista sitten yhdessä ruokaa ja olutta. Aloita maistamalla ruokaa. Kun olet nielaissut ruokaa, siemaise heti perään olutta ja arvioi molemmat maut yhdessä. Maistuuko jompikumpi enemmän? Onko oluen maku parempi ruoan kanssa vai ilman? Onko ruoan maku parempi oluen kanssa vai ilman?
 • Tavoitteena on löytää yhdistelmiä, jotka maistuvat paremmilta yhdessä kuin erikseen.

Olut ja juusto -pruuvi

Kun maistelet oluita ja juustoja, valitse oluet vähän vahvemmasta päästä. Juustojen rasvaisuus vaatii oluelta runsaan maun ja alkoholipitoisuuden, joka on mielellään yli 5 %. Voit valita myös happamia oluita, jotka voivat olla mietojakin. Tasapainoisten yhdistelmien löytämisessä auttaa muutaman perusohjeen seuraaminen. Miedolle juustolle valitaan mieto, vähän katkeroa sisältävä olut, ja voimakkaan juuston seuraksi sopii vahvempikin olut.

Juustotarjottimelle voi valita 5–6 erityyppistä herkkua ja varsinaiseen juustopöytään jopa kymmenen. Ota juustot huoneenlämpöön vähintään tunti ennen tarjoilua. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi. Älä laita juustojen kanssa tarjolle hedelmiä tai hilloja, sillä ne muuttavat paljon juustojen makua. Sen sijaan pöytään voi kattaa leipää ja erilaisia keksejä.

Kokeile näitä

 • Kova, kypsytetty juusto kuten vanha gouda + vaalea luostarityylinen ale tai barley wine
 • Brie ja kirsikkainen lambic + marjainen hapanolut
 • Sinihomejuusto + West Coast IPA tai NEIPA
 • Cheddar + paahteinen stout tai porter

Olut ja suklaa -pruuvi

Olut ja suklaa sopivat erinomaisesti yhteen, joten kannattaa kokeilla niiden yhdistämistä. Yleissääntö on, että mitä vaaleampi suklaa, sitä vaaleampi olut.

Varaa 3-4 erityyppistä suklaata oluen seuraksi. Ota suklaat huoneenlämpöön vähintään tunti ennen tarjoilua. Murra suklaa paloiksi ja annostele lautaselle. Laita tarjolle hedelmiä, kuten päärynää, jolla voi raikastaa suun ennen seuraavaan makupariin siirtymistä.

Kokeile näitä

 • Valkosuklaa + hapan, hedelmäinen vehnäolut
 • Maitosuklaa + tumma vehnäolut tai IPA
 • Tumma, vähintään 70 % kaakaota sisältävä suklaa + tuhti portteri tai kriek
 • Pähkinämaitosuklaa + tumma belgidubbel tai trippel
 • Marjasuklaa + hieman suolainen gose

Lue lisää

Samettisen pehmeä brie ja 2 x viini

10.07.2023 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

4 x ruoka- ja viinipodcast

16.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Olutsommelier on oluen puolestapuhuja

18.04.2023 Anikò Lehtinen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä