viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Kittijuusto
Juustot

Kittijuuston luonne kasvaa suolakylvyssä – valitse sille nämä juomat!

09.08.2022 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Kittijuustojen kirjava ja luonteikas perhe vaatii juomalta luonnetta ja syvyyttä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kittijuusto voi olla samettisen pehmeää tai kovaa ja voimakasta. Pohjois-Ranskan Normandiassa valmistettavat Pont-l’évêque ja Livarot, sveitsiläinen appenzeller sekä Mouhijärven Herkkujuustolassa syntyvät Hilma ja Vilho kuuluvat kaikki kittijuustojen kirjavaan perheeseen. Kittimäisen pinnan alla ne saavat kypsyä rauhassa runsasaromisiksi.

Kittijuustot ovat syntyneet mitä todennäköisimmin Keski-Euroopan luostareissa, joissa munkit keksivät harjata kypsyviä juustokiekkoja suolavedellä säilyvyyden parantamiseksi. Jotkut uskonisät lorauttivat suolaveden joukkoon paikallista hedelmätislettäkin. Tunnetuin kittipintainen luostarijuusto lienee Belgiassa edelleen valmistettava Chimay, jonka keltaisen kuoren alle kätkeytyy täyteläinen pehmeä juusto. Jos voimakkaat maut ovat lähellä sydäntä, kannattaa kokeilla ranskalaista Époisses de Bourgognea. Sen suolakylpyveteen lisätään Marc de Bourgogne -rypäletislettä. Italia-fanit puhuvat lombardialaisen Taleggion puolesta.

Kittijuustojen kanssa tarjottavalta viiniltä vaaditaan luonnetta ja syvyyttä. Siksi katseet kannattaa kääntää aromikkaisiin valkoviineihin. Ranskan Alsacessa tuotetut kukkeat gewürztraminerit maistuvat hyvin esimerkiksi Livarotin tai Pont l’Evéquen kanssa. Alsacen makeat viinit ovat myös oivia valintoja kittijuustoille. Luonteikkaiden luostarijuustojen kesyttäjiksi sopivat myös persoonalliset oluet, kuten belgialaiset lambicit ja vivahteikkaat luostarioluet.

2 x juomasuositus

Joseph Scharsch Gewürztraminer 2020

Tilausvalikoima 903487, 27,60 €

Kittijuusto ja Gewürtztraminer

Joseph Scharschin viinitila sijaitsee Alsacen Wolxheimissa, puolen tunnin ajomatkan päässä Strasbourgista. Perhe aloitti viininviljelyn 1700-luvulla. Nykyisin Scharschit hoitavat viinitarhojaan luonnonmukaisesti. Alsacelaisen gewürztraminerin tuoksu on tälle eksoottiselle rypälelajikkeelle tyypillinen. Lasissa väikkyy trooppisten hedelmien, litsiluumun, ruusun ja inkiväärin aromeja. Valkoviini on makeahko ja melko matalahappoinen, joten se sopii hyvin voimakkaiden kittijuustojen kaveriksi.

Oud Beersel Oude Kriek Vieille

Alko 793744, 7,43 € (0,375 l)

Kittijuusto ja Kriek

Lambicit ovat belgialaisten oluiden erikoisuus. Persoonallisen maun salaisuuksia ovat luonnonhiivojen käyttö ja pitkä kypsytys. Oud Beersel Oude Kriek Vieille on kypsynyt vanhoissa tynnyreissä kolme vuotta ja saanut hedelmäisyyttä oluen joukkoon lisätyistä hapankirsikoista. Houkuttelevan rubiininpunaisen oluen kaikki makeus on lähtöisin kirsikoista, ja mausta löytyy hapankirsikan lisäksi hentoja greipin aromeja. Miellyttävän marjainen lambic sopii erinomaisesti pehmeiden kittijuustojen seuraan.

Lue lisää

TOP 5: Raikkaat kevätviinit

06.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + Kuva Shutterstock

Viinilehden Vuoden valkoviini on palkittu! Lumoava viini yllätti

04.03.2024 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä