Portugali – viinin ja leivän luvattu maa
Portugalin tunnetuimpiin ruokiin kuuluvat erilaiset keitot, merenelävät, sardiinit ja makeat jälkiruoat. Jokaisella aterialla ruoan kruunaa paikallinen leipä ja viini.
Portugalilaisessa leipäkeitossa yhdistyvät rapea leipä, valuva uppomuna ja ihanan valkosipulinen liemi. Sydänsimpukoista ja possusta valmistettu pata kokoaa koko perheen ryokapöytään, ja portugalilaiset vaniljaleivokset eli pastéis de natat ovat sulattaneet sydämiä jo vuosikausia. Ota nämä reseptit talteen ja sukella Portugalin makumaailmoihin.
Monipuoliset portugalilaiset viinit
Portugali on eritoten tunnettu paikallisista lajikkeista valmistetuista punaviineistään, mutta nyt myös muut viinityylit kasvattavat suosiotaan kohisten. Maa tuottaa yhä kiinnostavampia rosee- ja valkoviinejä eikä pidä unohtaa klassikoita eli madeiroita ja portviinejä. Nämä viinit tarjoavat sinulle läpileikkauksen portugalilaisista herkkuviineistä.
Veden kielelle nostattava, monikäyttöinen roseeviini:
Maukas portugalilainen edulliseen hintaan:
Tyylikäs luomuviini:
Huipputuottajan valkoinen dourolainen:
Portugalin viinialueet tuottavat laajan valikoiman erilaisia viinejä
Portugalin viinialueet jakautuvat tasaisesti ympäri maata karulle, mutta hedelmälliselle maaperälle. Jokaiselta viinialueelta löytyy upeita, aluettaan edustavia viinejä. Tässä niistä muutama.
Alentejo
Portugalin sisämaassa, suhteellisen tasaisella maaperällä sijaiseva viinialue tuottaa sekä valko-, että punaviinejä. Alueella viljellään mm. seuraavia valkoisia lajikkeita: Antão Vaz, Arinto, Fernão Pires ja Roupeiro. Punaisista lajikkeista suosittuja ovat mm. Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Castelão, Syrah, Touriga Nacional ja Trincadeira.
Alentejon herkku:
Douro
Dourojoen penkereillä on valmistettu viiniä jo useamman tuhannen vuoden ajan. Karu ja jyrkkä viinialue on väkevöityjen portviinien koti. Douron tunnetuimpia valkoisia lajikkeita ovat Malvasia Fina, Viosinho, Donzelinho ja Gouveio. Punaisista suositaan mm. näitä lajikkeita: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Amarela ja Tinta Roroz.
Dourolaista ryhdikkyyttä:
Dão
Vuorten ympäröimä Dão on tunnettu punaviineistään. Alueella viljellään kuitenkin myös Encruzado-lajiketta, josta valmistetaan valkoviiniä. Punaisista lajikkeista Touriga Nacional ja Alfrocheiro ovat alueella käytettyjä.
Luonteikkuutta Dãon alueelta:
Madeira
Atlantilla sijaitsevan Madeiran saari on tunnettu matkailukohde ja väkevöidyn madeiraviinin koti. Valkoisessa madeirassa yleisesti käytetään Sercial-, Verdelho- ja Bual-rypälettä ja punaisen madeiran valmistukseen käytetään Malvasia-lajiketta.
Suositun matkailusaaren herkku:
Cossart Gordon 5 Year Old Sercial Madeira
Alkon tuotenro 1:
14,29 €
0,375 l
Edullinen ostos
Vinho Verde
Vinho Verde on Portugalin suurin viinialue ja tunnettu alueen nimeä kantavasta, vihreästä vinho verde -viinistään. Vinho verde voi olla joko valkoista, punaista tai roseeta, mutta alue on erittäin tunnettu valkoviineistään. Vinho Verde -alueen yleisimmät valkoiset lajikkeet ovat Loureiro, Arinto, Trajadura, Avesso ja Azal. Punaisista lajikkeista suosituimmat ovat Vinhao, Espadeiro ja Padeiro.
Herkullinen alvarinho Vinho Verdestä:
Portviinit ovat portugalin tunnetuimpia viinejä
Douron jokilaaksosta tulevat portviinit ovat sidottuja valmistuspaikkaansa eli portviinejä saa valmistaa ainoastaan Douron viinialueella. Portviiniä valmistetaan valkoisena, punaisena ja joskus jopa roseenakin.
Portviinit jaetaan punaisiin ruby-, rusehtaviin tawny- ja valkoisiin white port -kategorioihin. Näiden kategorioiden alta löytyy vielä yhden vuoden sadosta valmistettuja LBV, late bottled vintage -portviinejä ja laadukkaimmista viinieristä valmistettuja reserve-viinejä.