Vappua vietetään tänä vuonna hyvin erilaisissa tunnelmissa. Yksi pakkaa eväät tai hakee noutoruokaa ja suuntaa perheen kanssa rauhaisaan piknik-paikkaan, toinen levittää viltin olkkarin lattialle tai parvekkelle ja loihtii herkut kotikeittiöstä. Ystävät saadaan mukaan videopuhelulla.
Niin tai näin, vappuna malja keväälle kohoaa naposteltavien seurassa. Tällä kuuden makuparin kattauksella herkuttelet aperitiiveista vappumunkeille.
Vappukuohuviinit Itävallasta
Vappu on tunnetusti kuplajuomien kulta-aikaa. Tyylikkäissä samppanjamenetelmällä valmistetuissa kuohuviineissä ja samppanjoissa maistuu juhlahumu. Kuohuviinit ovat myös varmimpia viinivalintoja silloin, kun tarjolla on kattaus monen makuisia ruokia. Juuri nyt itävaltalaisten kuohuviinien ympärillä on erityisen hyvä pöhinä, joten tässä pari löytöä Itävallasta.
Vinkki! Nämä kuplajuomat toimivat mainiosti vappuaterialla aina jälkiruokaan saakka.
Parsa, uppomuna ja txakoli
Parsa kuuluu kevääseen. Se saa oivallisen kaverin uppomunasta sekä kylmäsavulohesta. Niiden pesänä toimii rapea salaatti tai hapanjuurileipä. Kastikkeeksi passaa superhelppo sitrusvoi.
Annoksen kylkeen istuu aromaattinen ja terhakan hapokas kuiva valkoviini. Esimerkiksi suomalaisten “kansallisvalkoviini” riesling tai kypsän hedelmäinen sauvignon blanc on paikallaan. Yllätyksellisempi valinta on Baskimaan erikoisuus, rapsakan omenainen ja sitruksinen txakoli.
Vapun napostelulautanen
Ruokaisa ja näyttävä napostelulautanen syntyy vaivattomasti. Lihaleikkeleet sekä kovat, suolaiset ja pitkään kypsytetyt juustot ovat viiniystävällistä naposteltavaa parhaimmillaan. Kasaa lautaselle ilmakuivattua ibericoa ja mortadella-makkaraa sekä pitkään kypsyneitä manchego- ja cheddar-juustoja. Niiden seurassa maistuvat sokerisuolatut, paahdetut pähkinät.
Kokkailuinnon iskiessä, voit paahtaa pannulla mieluisia sieniä, ripotella niille pikkiriikkisen chiliöljyä sekä pinjansiemeniä ja kietaista komeuden rapean salaatin sisään – pikantit sienisalaattiveneet ovat myös helppo ja maukas sormiruoka.
Tällaiselle sortimentille sopivat monenlaiset viinit mutta suosittelen kääntämään katseet mehevän hedelmäisiin tai kypsän marjaisiin, raikkaan hapokkaisiin punaviineihin. Esimerkiksi modernit mehukkaat espanjalaiset tai lounais-ranskalaiset toimivat hyvin. Lisäksi vapun napostelulautasen kyljessä hurmaa kypsä ja täyteläisenpuoleinen roseeviini.
Vappumunkit ja sake
Suupielet sokeroivat munkit kruunaavat vapun herkutteluhetken. Niin munkkien kuin minkä tahansa muunkin jälkiruoan kanssa tärkeintä on, että viini on jälkiruokaa makeampi. Muutoin viinin hedelmäisyys kuivuu kokoon ja siitä tulee epämiellyttävän kuiva ja kireä.
Toisaalta vappuna on syytä irrotella myös ruoka-juomayhdistelmillä. Niinpä suosittelen kokeilemaan munkkien seuraan matala-alkoholista, raikkaan sitruunaista yuzy-hedelmällä maustettua pirskahtelevaa sakea. Suloisen makea yhdistelmä kirvottaa keskustelua – ja sake on itsessään niin herkullinen, että se toimii mainiosti vaikka munkit olisi jo popsittu.
Sakesuositus
Hana-Fuga Yuzu Sparkling Sake
Japani, Alko 694583, 6,99 € (0,25 l)