viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Riku Väänänen Chateau-Puybarbe_syksyinen aamu_netti
Ihmiset

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: miten sujui sadonkorjuu 2021?

01.11.2021 Viinilehden toimitus + kuvat viinintekijät

Kysyimme eri puolilla Eurooppaa työskenteleviltä suomalaisilta viinintekijöiltä, miltä tämän syksyn sato näyttää.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Toni Immanen, Pfalz, Saksa

”Vuosikerran 2021 sadonkorjuu tapahtui tiistaina 19.10. aurinkoisessa poutasäässä. Syksyn sateet ja verrattain lämpimät säät toivat tarhoille pientä jalohomepainetta, jota emme yleensä viiniin tarkoituksellisesti halua mukaan. Tänä vuonna 15–20 prosenttia sadosta oli jalohomeista marjaa, jotka poistimme tarhalla poiminnan yhteydessä. Murskasimme rypäletertut jaloin polkemalla (joskin kumisaappaat jalassa) heti sadonkorjuun jälkeen, ja jätimme mehun likoamaan kuorien kanssa 18 tunniksi. Suoraan rypäleen kuoren alla on runsaasti makuun vaikuttavia aineita, joita haluamme mukaan kunakin vuotena sopivaksi katsomamme määrän.

Puristimme mehun seuraavana päivänä erilliseen tankkiin, jossa mehu kirkastui painovoimaisesti kolmen päivän ajan. Tämän jälkeen mehu siirrettiin varsinaiseen käymistankkiin, jossa se aloittaa spontaanin käymisen viiniksi ilman lisättyjä hiivoja. Pitkälti syksyn lämpötiloista riippuen, käyminen kestää muutamasta viikosta pariin kuukauteen.

Sato oli kokonaisuudessaan varsin hyvälaatuinen. Tänä vuonna alueen yleisenä haasteena oli rypäleiden verrattain matalat sokeripitoisuudet, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että useimmat tilat tulevat lisäämään perustason viineihin sokeria ennen alkoholikäymistä. Myöhäisen sadonkorjuun ansiosta sokeripitoisuus omissa rypäleissämme oli kuitenkin aivan riittävä, ja myöskään tuotantofilosofiamme puitteissa emme tee sokerilisäyksiä milloinkaan.”

Kuka on Toni Immanen? Katso esittely täältä.

Suomalaiset viinintekijät maailmalla: Toni Immanen

Toni Immasen molemmat pojat osallistuivat tänä vuonna sadonkorjuuseen. 7-vuotias halusi myös kuvata GoPro-kameralla ensimmäisen oman sadonkorjuunsa.

Nea Berglund, Bordeaux, Ranska

”Carsinilla on sadonkorjuu pitkälti paketoitu ja viimeiset rypäleet poimittiin lokakuun alkupuolella. Nyt kaikki viinit alkavat näyttää todellisen luonteensa, kun ne ovat käyneet kuiviksi ja pääsee maistamaan lähes valmista tuotetta. Valkoviinit ja roseeviinit ovat raikkaita ja hedelmäisiä, itse asiassa  erinomaisia! Ne maistuvat juuri sellaisilta, miltä toivonkin viinieni maistuvan. Välillä isäni Juha ja konsulttini Thomas kauhistelevat raikasta otettani, he kun pitäisivät hieman runsaammista ja kypsemmistä viineistä.

Punaiset rypäleet piti korjata vilkkaasti sisään, sillä kelit eivät olleet parhaimmillaan syys-lokakuun vaihteessa. Olisin toivonut, että rypäleet olisivat saaneet kypsyä vielä viikon tai pari tarhoilla, mutta sateinen ja kylmä sää johti siihen, että poimimme kaiken nopeasti sisään. Olin hieman huolissani, että punaviineistä saattaa tulla liiankin raikkaita ja hieman vihreitä, sillä kypsyys ei ollut optimaalinen. Mutta tarkalla kellarityöskentelyllä ja hellällä ekstraktiostrategialla (eli uuttamisella) olemme saaneet punaviineistä esille parhaat puolet – siis hedelmäisyyden ja kypsät aromit (vihreät tai vegetaaliset aromit ovat jääneet kokonaan pois). Nyt jälkikäteen voin sanoa, että olen valtavan tyytyväinen tämän syksyn viinien laatuun.

Lisäksi olemme pullottaneet jo lähes 2 000 pullollista Charivari-tuotemerkin pétnatia, ja nyt odotellaan innolla sen pullokäymistä ennen kuin sen voi lähettää maailmalle. Myös remontti- ja puutarhahommia on tehty isolla kädellä, sillä rakennan suurta hedelmä- ja vihannespuutarhaa ensi kevättä ajatellen. Tämän lisäksi olemme aloittaneet remontoimaan Carsin Cottage -asuntoa, josta tulee vuokrattava loma-asunto heille, jotka haluavat nauttia lomallaan maaseudun rauhasta ja viinitilan välittömästä läheisyydestä. Toivottavasti ensimmäiset asiakkaat pääsevät Cottageen keväällä 2022!”

Kuka on Nea Berglund? Katso esittely täältä.

Sadonkorjuu Carsin

Bordeaux’n sateinen ja kylmä sää johti siihen, että Carsinilla poimittiin punaiset rypäleet sisälle nopeammin kuin oli alun perin ajateltu.

Riikka Sukula, Piemonte, Italia

”Saimme kerätä sadon täällä Serralunga d’Albassa upeissa olosuhteissa. Tertut olivat hieman tavanomaista pienempiä kuivuuden takia, mutta niiden laatu oli erinomainen. Kuulemani mukaan Barolon alueen tuottajat ovat yleisesti hyvin tyytyväisiä sadon laatuun – vain La Morran ja Barolon kylissä oli raju raekuuro heinäkuun lopussa, mikä verotti satomäärää joillain tarhoilla.

Myös turistikausi jatkuu vilkkaana. On ollut valtavan hienoa nähdä, kuinka paljon ihmiset ovat kaivanneet matkustelua, henkilökohtaisia kohtaamisia ja mahdollisuutta tutustua suoraan viineihin ja alueen ruokakulttuuriin.”

Kuka on Riikka Sukula? Katso esittely täältä.

Suomalaiset viinintekijät maailmalla Riikka Sukula

Turistit ovat palanneet Piemonteen. Kanadalaiset nuoret saivat osallistua myös muutaman rivin verran sadonkorjuuseen Sukuloiden tilalla. Tukea viinintekijälle osoitettiin myös paidoilla.

Outi Jakovirta, Skåne, Ruotsi

”Täällä Etelä-Ruotsissa sadonkorjuu on loppusuoralla. Valkoiset Solaris- ja Muscaris-lajikkeet on poimittu, samoin hieman jalohomeiset Solaris-rypäleet. Poimimme vielä punaiset lajikkeet sekä rosee- että punaviiniä varten.

Ilma on jo aika kylmää, mutta edelleen aurinko jaksaa paistaa päivisin ja köynnöksissä on vielä melko vihreät lehdet. Eli toivottavasti vielä tapahtuu jotain rypäleissäkin.

Tämä on vasta tilan kolmas sadonkorjuu ja minulle ensimmäinen Ruotsissa, joten kaikki on aika uutta ja jännää. Jalohometta ei tilalla ole aiemmin rypäleissä ollut, joten sitäkin kokeillaan nyt ensi kertaa.

Olen myös hieman opetellut tislaamista, koska täällä Lottenlund Estatessa tislataan esim. giniä. Tällä viikolla tislattiin Solariksen kuorista grappaa.”

Kuka on Outi Jakovirta? Lue esittely täältä.

Kokenut viinintekijä Outi Jakovirta lensi tänä syksynä Skåneen sadonkorjuuseen. Alkuvuodesta hän palaa taas Uuteen-Seelantiin.

Riku Väänänen, Bordeaux, Ranska

”Sadonkorjuu 2021 poikkesi jossain määrin normaalista. Aloitimme rypäleiden poiminnan roseeviineihimme syyskuun lopussa ja jatkoimme suoraan Merlot´n ja Malbecin poiminnalla, koska sääennuste lupasi runsaita sateita. Poimimme niin nopeasti kuin pystyimme – 34 hehtaaria viidessä päivässä. Saimme koko Merlot- ja Malbec-sadon korjattua lauantaina 2.10. puolenyön aikaan, vain tuntia ennen kuin sade alkoi. Caberneiden osalta sadonkorjuu oli normaali – sadejakson jälkeen saimme aurinkoisen jakson ja rypäleiden maturiteetti saatiin hyväksi – poimimme ne 14.10.

Vuosikerta 2021 on Ranskassa yleensä ottaen ennätysheikko: monet tuotantoalueet, Bordeaux mukaan lukien, kärsivät kevään hallakauden ja vaikeahkon kesäkauden jälkeen suuria satotappioita. Koska tuotamme viinimme luonnonmukaisesti, sateinen kesä lisäsi merkittävästi kesäkauden työmäärää. Meilläkin sadon määrä on normaalia pienempi, mutta laatuun olemme kasvukauden olosuhteisiin nähden verrattain tyytyväisiä. Kellaripuolella kaikki on siis hyvin, vaikka punaviinien tanniinirakenne poikkeaa normaalivuodesta varsin paljon.

Nyt syystyöt ovat jo varsin pitkällä, ja valmistaudumme aloittamaan talvityöt. Köynnösten leikkuu alkaa muutaman viikon päästä, sitä ennen kylvämme vielä loput suojakasveista. On myös aika laittaa Euroopan markkinoiden joulusesongin viinit matkaan. Globaalit logistiikkaongelmat heijastuvat paljon myös kaltaisemme pienyrityksen toimintaan. Viemme viinejämme yli 30 maahan ja tällä hetkellä teemme paljon töitä, jotta saamme tarvitsemamme pakkausmateriaalit ja kuljetukset onnistumaan. Osa kuljetuksista ja pakkausmateriaaleista maksaa nyt moninkertaisesti aiempaan verrattuna.”

Kuka on Riku Väänänen? Katso esittely täältä.

Sumuinen aamu Väänästen Château Puybarbe -viinitilalla Bordeaux’ssa lokakuun lopussa.

Lue lisää

Australialainen pioneeri Wynns Coonawarra Estate

Kaupallinen yhteistyö

26.02.2024 Viinilehden toimitus + kuvat Wynns Coonawarra Estate

Ota suunnaksi kesäinen Pohjanmaa ja Kyrö Distillery Company

13.06.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Matti Kovanen

Ilmastonmuutos ajaa chileläiset viinitilat uusille viinimaille

18.04.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä