viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Metsuri-juusto
Juustot

Metsuri-juusto ja 3 x juomasuositus

10.03.2020 Antti Uusitalo + Laura Riihelä

Metsuri-juusto on legendaarisen Mont d'Or -juuston mouhijärveläinen serkku. Kaada sen seuraksi lasiin hedelmäistä viiniä tai olutta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Metsuri-juusto ja kolme juomaa

Domaime Zind-Humbrecht Pinot Gris 2016

Alko 579207, 19,95 €

Zind-Humbrechtin viinitalo on valmistanut viinejä jo 400 vuoden ajan ja vuodesta 1999 biodynaamisesti. Tilan pinot gris -viini on kullankeltainen ja aromiltaan uskollinen rypälelajikkeelle. Lasissa tuoksuvat kypsät persikat, hunaja ja hento mausteisuus. Vaikka viini on maultaan kuiva, hedelmäisyys tekee siitä oivan viinin pehmeille kittijuustoille.

Spy Valley Gewürztraminer 2018

Alko 599237, 17,98 €

Uusiseelantilainen gewürztraminer ei ole alsacelaisen serkkunsa tapaan raskaan aromaattinen, vaan raikas ja eloisa. Yhtä eurooppalaisen serkun kanssa on aromimaailma, jossa litsiluumuiset ja ruusuiset tuoksut hurmaavat. Valkoviinin maku on suolaisen juuston seuraan juuri sopivan makeahko ja mausteinen.  

Chimay White

Alko 738614, 3,99 €

Chimay kuuluu historiallisiin benediktiiniläisten trappistiluostarioluiden perheeseen. Oluissa on perinteisesti runsaasti luonnetta ja makua. Talvikaudella Alkossa myytävä Chimay White on vaalea ja kuiva, siinä on runsaasti humalaista makua ja mehevää hedelmäisyyttä. Olut sopii Metsurin ja monen vivahteikkaan juuston kumppaniksi.

Metsuri-juuston tarina

Sveitsiläinen Peter Dörig on Metsuri-juuston isä. Hän perusti Mouhijärvelle juustolan vuosituhannen alussa eikä hän ole uinut valtavirrassa, vaan tehnyt juustoja omaan makuunsa. Metsuri onkin mainio esimerkki juustotyylistä , jota ei ole ennen valmistettu Suomessa.

Sveitsin ja ranskan rajalla syntyvää Vacherin Mont d’Or -juustoa valmistetaan vain talvikaudella. Mouhijärven Herkkujuustolassa Metsuri-juustoa valmistetaan samaan tapaan mutta koko vuoden. Esikuvansa tapaan Metsuri on kosketuksissa puun kanssa. Sitä ei pakata puurasiaan mutta Metsurin tunnistaa juustokiekkoa kiertävästä puuviilupannasta. Panta ei ole vain juuston turhamainen asuste, sen on tarkoitus pitää juusto muodossaan kellarikypsytyksen aikana.

Peter Dörig uskoo laadun salaisuuden piilevän tuoreessa ja lähellä lypsetyssä maidossa. Kaikki Mouhijärven juustoihin käytettävä maito kerätäänkin lähitilojen navetoissa. Metsurin juustomassaa ei puristeta, sen annetaan tiivistyä omalla painollaan juustomuotissa yön yli ennen suolausta. Kellarissa juustokiekot viettävät vähintään kolme viikkoa, jonka aikana juuston pinnalle kehittyy ohut kittipinta. Jos malttia riittää, kannattaa Metsuria kypsyttää vielä toinen mokoma juustokauppiaan huomassa tai kotona.

Peter neuvoo kuumentamaan Metsuri-juustoa, esikuvansa Mont d’Orin tapaan, uunissa parikymmentä minuuttia. Pehmeää juustoa lusikoidaan kuumennuksen jälkeen rapean maalaisleivän päälle ja nautitaan valkoviinin tai oluen kanssa.

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Juustojen rakastajille: 3 x sinihomejuusto + viini

19.10.2023 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä