Ranskalaiset roseeviinit ovat tunnettuja koko maailmassa niiden laadukkuuden ja monimuotoisuuden vuoksi. Ranska on maailman suurin roseeviinien tuottaja, ja sieltä tulee monia erilaisia roseeviinityylejä riippuen siitä, miltä alueelta viinit ovat peräisin.
Provencen alue Etelä-Ranskassa on ehkä tunnetuin ja arvostetuin roseeviinialue. Provencen roseet ovat tunnettuja niiden vaaleanpunaisesta väristä, raikkaasta hapokkuudesta ja marjaisista aromeista. Ne valmistetaan usein Grenache-, Cinsault-, Mourvèdre- ja Syrah-rypäleistä. Näitä viinejä pidetään usein esimerkkinä ”klassisesta” roseeviinistä.
Lisäksi Loiren laakso ja Rhônen alue ovat myös merkittäviä roseeviinien tuotantoalueita Ranskassa. Loiren laaksossa tuotetaan usein makeampia roseeviinejä, kuten cabernet d’anjou, kun taas Rhônessa tuotetaan roseeviinejä, joissa on monimutkaisempia aromeita.
Ranskalaiset roseeviinit ovat tyypillisesti kuivia tai puolikuivia, keskihapokkaita ja hedelmäisiä, kukkaisia ja mausteisia aromeita. Ne ovat suosittuja kesäviinejä niiden raikkauden ja runsaiden aromiensa ansiosta, mutta voivat olla myös soveltuvia ruoan kanssa ympäri vuoden.
Tärkeää on myös huomata, että Ranskassa on olemassa tarkka regulatiivi roseeviinien valmistamiselle. Esimerkiksi ranskalaisten roseeviinien on tultava puristamalla rypäleet tai antamalla niiden maseroitua lyhyen aikaa kuorien kanssa, ja ”blending” eli valkoviinien sekoittaminen punaviinien kanssa on sallittua vain Champagnen alueella.
Ranskalaisten roseeviinien rypäleet
Viinilehden ranskalaisten roseeviinien valikoimasta löytyy 30 eri rypälelajiketta. Voit katsoa viinejä rypälelajikkeiden perusteella.
Näytä kaikki
Parhaat ranskalaiset roseeviinit
TOP 15
Domaine Bassac Margalh Rosé 2020
Mourgues du Grès Fleur d’Eglantine 2021