Arvio
Tämän viikon suositusviinissäni, Uuden-Seelannin valkoisessa on runsas ja avoin, hyvin kypsän hedelmäinen tuoksu. Siinä on aistittavissa eksoottista hedelmää ja kypsää sitrusmaista vivahdetta. Runsashedelmäinen maku on suutuntumaltaan lähes makea. Siinä on tuoksun aromien lisäksi persikkaa, aprikoosia ja mineraalisiakin vivahteita. Viinin makua ryhdittävät eloisat hapot, jotka kantavat kokonaisuutta pitkään maistuvaan, jopa hieman kermaiseenkin jälkivaikutelmaan.
Jättikatkaravun pyrstöt saavat kumppanikseen täyteläisen maukkaan porkkanarisoton
Viinin seuraan suosittelen tällä kertaa valmistamaan syksyistä porkkanarisottoa.
Aloita risoton valmistaminen hienontamalla salottisipulia ja valkosipulia, sekä kuutioimalla porkkanaa varsin pieniksi kuutioiksi.
Aseta paksupohjainen kattila tai pata liedelle. Kuumenna tilkka öljyä. Lisää joukkoon sipulit, porkkanakuutiot ja risottoriisi. Kuullota hetkinen. Kiehauta toisessa kattilassa tilkka valkoviiniä ja runsaasti porkkanamehua. Aloita tämän kiehautetun valkoviini-porkkanamehun lisääminen kuullotettujen raaka-aineiden joukkoon vähitellen. Muista sekoittaa taajaan. Kun riisi alkaa olla hieman yli ”al dente”-kypsyyden, lisää joukkoon hienonnettua persiljaa, mustapippuria ja tuntuvasti parmesanraastetta. Tarkista maku ja lisää halutessasi vielä mascarponea.
Mausta sulatetut jättikatkaravunpyrstöt suolalla, pippurilla ja vastapuristetulla limenmehulla. Kuumenna paistinpannussa öljyä ja paista ravunpyrstöt nopeasti pannulla.
Nostele löysää risottoa lautaselle ja asettele katkaravunpyrstöt annokselle.
Voit viimeistellä annoksen halutessasi vielä porkkanasiirapilla. Kiehuta erillisessä kattilassa porkkanamehua ja sokeria, kunnes mehu paksuuntuu. Lusikoi annokselle muutama kaunis raita lisämausteeksi ja koristeeksi.