Arvio
Etelä-Suomen hiihtolomien kunniaksi olen valinnut viikon 8 viinivinkiksi aromikkaan valkoviinin Ranskan Alsacesta. Viinissä on hedelmäinen, kukkainen ja aromimaailmaltaan kellertäväsävytteinen tuoksu. Siitä voi erottaa lisäksi eksoottisia hedelmiä ja hunajaa. Tuoksua seuraava puolikuiva maku allekirjoittaa tuoksun aromikkuuden. Siitä voi erottaa myös mausteisia vivahteita. Suutuntumaltaan viini on runsas ja melko raskas. Kokonaisuus jättää kuitenkin tasaisen jälkivaikutelman.
Aavistuksen makeahkon valkoviinin seuraksi mausteista possukastiketta
Reilun hedelmäinen, ripauksen makeutta sisältävä valkoviini on sopiva seuralainen esimerkiksi hieman maustetumman vaalean liharuoan seuraksi. Kokeile vaikkapa helposti valmistuvaa possu-chorizokastiketta.
Leikkaa possunfileestä pikkusormen kokoisia suikaleita. Suikaloi myös chorizo-makkaraa ja pekonia. Hienonna sipulia, valkosipulia, sekä pilko herkkusieniä ja makusi mukaan varsiselleriä. Kuutioi lisäksi omenaa.
Paista paistinpannussa pekoni- ja possunfileesuikaleisiin kaunis väri. Lisää ripaus suolaa. Kuumenna paksupohjaisessa padassa tilkkanen öljyä. Lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli, varsiselleri, herkkusienet, suikaloitua chorizo-makkara ja hieman tomaattipyreetä. Freesaa hetki. Näin saat tomaattipyreen karvasta makua pehmeämmäksi. Voit halutessasi ripauttaa joukkoon myös hieman sokeria. Nostele pataan pekoni- ja filesuikaleet.
Kaada pataan myös lihalientä ja lisää hieman rosmariinia, hunajaa, raastettua sitruunan kuorta ja muutama laakerinlehti. Voit lorauttaa joukkoon myös tätä ruoan kanssa nautittavaa valkoviiniä ja pilkkoa sekaan aurinkokuivattua tomaattia. Rouhaise pataan hieman mustapippuria ja halutessasi hienonnettua chiliä. Hauduta noin puoli tuntia ja lisää omenakuutiot. Anna hautua, kunnes omenakuutiot hieman pehmenevät. Tarkista maku.
Keitä lisäkkeeksi aromikasta basmatiriisiä ja nauti mehevän Pfaffenheim Pinot Gris –viinin kera. Älä tarjoa viiniä liian kylmänä, jotta viinin maukkaat aromit tulevat oikeuksiinsa.