Arvio
Heinäkuisen viikon viinivinkissäni on leveän hedelmäinen, lähes eksoottisia sävyjä ja mausteita aromeiltaan muistuttava tuoksu. Siinä on myös kukkaisuutta ja öljymäisiä vivahteita. Suuntäyttävä maku on lähes kuiva ja muistuttaa aromeiltaan tuoksun vivahteita. Siinä on lisäksi hunajaisia piirteitä. Suunmyötäisen leveää makua ryhdittävät tuoksunkin lupaama mausteisuus ja kypsän sitrusmainen hapokkuus. Tiivis maku jättää pitkään maistuvan, tasaisen jälkivaikutelman, joka runsaudestaan huolimatta nostaa veden kielelle.
Paistettua siikaa ja inkiväärillä maustettua porkkanalisäkettä
Vivahteikkaan ja raikkaan valkoviinin seuraan suosittelen valmistamaan aina niin herkullista paistettua siikaa aromikkaan porkkanalisäkkeen kera.
Aloita annoksen valmistus lisäkkeestä. Kuori ja kuutioi porkkanaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna myös salottisipulia ja maun mukaan tuoretta inkivääriä.
Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota siinä sipuli-, porkkana- ja inkiväärikuutiot. Pyörittele hetki ja lorauta joukkoon hieman valkoviiniä. Anna kiehua pois. Lorauta joukkoon porkkanamehua ja mausta suolalla. Lisää porkkanamehua aina kun se on imeytynyt tai kiehunut pois. Kun porkkanat ovat ”al dente” -kypsiä, kaada mahdollinen ylimääräinen neste pois ja sekoita joukkoon hieman mascarponea. Tarkista maku.
Poista siikafileistä ruodot, leikkaa annospaloiksi ja mausta suolalla. Lorauta paistinpannulle pieni tilkka öljyä. Paista siikapaloja nahkapuoli alaspäin. Kun käännät kalapalat, lisää pannulle reilut nokareet voita ja muutama sitruunalohko tai -viipale. Lusikoi syntyvää voivaahtoa paistettavien siikapalojen päälle.
Lusikoi lautaselle mehevää, risoton tapaan valmistettua porkkanalisuketta ja nosta kalapalat talouspaperin tai -liinan kautta risoton päälle. Koristele tillinoksilla.
Pinot Gris’tä lasiin ja heinäkuusta nauttimaan.