Viikon viinivinkki

Pääsiäispöydän punkkua lampaanpaistille

18.04.2019 Antti

Lähes makeita vivahteita tarjoileva, mehevä punaviini on takuuvarma seuralainen pääsiäisen lammaspaistille. Katso Viikon viinivinkki ja resepti!

Hardys Brave New World Shiraz Black Edition 2016

910137, Alkon tuotesivu
Punaviini / McLaren Vale / Etelä-Australia, Australia
Thomas Hardy & Sons
Syrah
14,99 € (0,75 l)

Arvio: Hyvin tuhti ja tummasävytteinen, avoin tuoksu. Siinä on lähes hillomaisia mustien marjojen vivahteita, paahteisuutta ja tuntuvaa makeaa mausteisuutta. Maku täyttää kypsällä hedelmällä suun. Tuoksun aromien lisäksi makua sävyttää savuisuus ja maaperän muhevan multaiset piirteet. Täyteläisen mehevä maku ryhdittyy runsaan, mutta pehmeän tanniinisuuden ansiosta. Kokonaisuus onkin leveästä luonteestaan huolimatta tasapainoinen ja jättää pitkään maistuvan, paahteisen jälkivaikutelman.
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio kokonaisuudessaan

Pääsiäisen lammaspaisti á la Vahtera

Lähes makeita vivahteita tarjoileva, mehevä punaviini on takuuvarma seuralainen pääsiäisen lammaspaistille.

Ainekset

1 lampaanpaisti (viulu) 2,5 – 3 kg
2 dl tatteja
1 silputtu salottisipuli
0,5 rkl tuoretta timjamia
2 rkl silputtua persiljaa
4 rkl Dijon -sinappia
4-6 murskattua valkosipulinkynttä
1 sitruunan raastettu kuori
mustapippuria
Maldon suolaa

Uunijuurekset

3 porkkanaa
1 pieni lanttu
1 pieni selleri
8 pientä salottisipulia

Valmistusohje

Pyydä lihakauppiastasi poistamaan paisti luuttomaksi siten että paisti jää yhtenäiseksi palaksi. Pyydä paistin luut mukaan. Leikkaa tatit pieneksi kuutioksi ja paista pannulla voissa rapeiksi. Lisää pannulle vielä silputut sipulit ja paista kullankeltaiseksi. Tee paistin sisälle viiltoja, jotta saat avattua paistin levyksi. Sivele mausteet ja sipuli-tattiseos paistin sisälle. Rullaa paisti omaan muotoonsa ja sido tiukasti lämpöä kestävällä narulla. Anna maustua huoneenlämmössä muutama tunti ennen paistoa. Aseta paistiin lihanlämpömittari. Nosta liha uunivuokaan luiden ja kuorittujen, paloiteltujen juuresten kanssa. Paista 220 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Lisää vuokaan vettä niin paljon että juurekset peittyvät. Laske lämpöä 120 asteeseen ja jatka kypsennystä kunnes sisälämpömittari näyttää 57- 60 astetta (riippuen haluamastasi kypsyydestä). Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 30 minuuttia ennen narujen poistoa ja leikkaamista.

Tarjoile uunijuuresten ja liemen kanssa. Liemestä voit tehdä myös kastikkeen suurustamalla liemen jauhoilla, lisäämällä kermaa ja mieleisiäsi mausteita.