viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Ripasso ja lämmittävä, mausteinen lihapata

48 / 2023 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Veneto

Lumisen talven keskellä maistuu mehevä ripasso ja mausteinen lihapata. Jouluisten mausteiden muhevoittama pata ja mehukas punaviini ovat veden kielelle nostattava parivaljakko. Tässä yhdistelmässä sekä viinin että ruoan rikas ja runsas makumaailma kömpivät likelle kuin lämmin villapaita.

Mausteinen lihapata

Mausteinen lihapata

6 annosta, valmistusaika 25 min + kypsennys 2 tuntia
gluteeniton, maidoton

Ainekset:
1 kg naudan sisä- tai paahtopaistia
1 valkosipulinkynsi
6 salotti- tai pikkusipulia
2 rkl voi-öljyseosta
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl fariinisokeria
3 dl vettä
2 rkl lihafondia
3 dl punaviiniä
1–2 kanelitankoa
4 neilikkaa
1 tähtianis
1 tl inkivääriä
6 vihreää kardemummaa
3 maustepippuria
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa

Tarjoiluun:
Uunijuureksia (esim. lohkoperunoita, lanttukuutioita, porkkanoita ja palsternakkoja)

Valmistusohje:
1. Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja leikkaa se 5 cm:n kuutioiksi. Leikkaa valkosipulin yläosasta pois viipale, jätä sipuli kuitenkin kokonaiseksi. Kuori pikkusipulit.
2. Ruskista lihapalat pannulla voi-öljyseoksessa parissa erässä ja siirrä pataan. Lisää pannulle vähän voita, tomaattipyree ja fariinisokeri sekä sipulit. Kuumenna hetki sekoitellen ja siirrä pataan. Lisää pataan myös valkosipuli. Huuhtele pannu vedellä ja kaada lihojen päälle. Lisää lihafondi, viini ja mausteet pataan.
3. Kuumenna pataa 200-asteisessa uunissa ilman kantta, kunnes se porisee kunnolla. Peitä lihapata kannella, laske lämpö 175-asteeseen ja kypsennä 1,5–2 tuntia tai kunnes liha on mureaa.
4. Poista padasta valkosipuli, tähtianis ja kanelitangot ennen kuin nostat padan pöytään. Tarjoa lihapata rosmariinilla maustettujen uunijuuresten kanssa.

Edellisen viikon viinivinkki

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä