Viikon viinivinkki

Alsacen valkoviini ja kurkuma-kukkakaalikeitto

39 / 2023 Antti Rinta-Huumo

Rieslingin ja Pinot Gris’n yhdistelmästä valmistettu alsacelainen valkoviini on kypsän hedelmäinen, hivenen kukkainen ja sitruksisen hapokas – täydellinen kumppani kurkumalla maustetulle kukkakaalikeitolle.

Kurkuma-kukkakaalikeitto

kukkakaalikeitto

Ainekset:
5 perunaa
½ kukkakaali
1 sipuli
1 kourallinen pensaspapuja
3 cm inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
noin 1,2 l vettä
4 rkl punaisia linssejä
2 rkl curryjauhetta
2 tl tuoretta kurkumaraastetta tai jauhettua kurkumaa
1 tl suolaa

Viimeistelyyn:
chililastuja

Valmistusohje:
1. Kuori ja paloittele perunat.
2. Irrota kukkakaalista lehdet, heitä nahistuneet pois ja säästä loput. Irrota kukkakaalista varsi, kuori kuivat kohdat hedelmäveitsellä pois ja viipaloi loppu varsi. Irrota kukkakaalista nuput, jaa suupalan kokoisiksi.
3. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi.
4. Pese pensaspavut ja nypi niistä kannat pois.
5. Kuori inkivääri ja hienonna se. Kuori ja viipaloi valkosipulit.
6. Laita kasvikset papuja ja kukkakaalinlehtiä lukuun ottamatta isoon kattilaan. Kaada kattilaan kookosmaito, lisää 3 kookosmaitotölkiln verran kylmää vettä keittoon (yhteensä 1,2 l). Lisää linssit ja mausteet.
7. Kiehauta ja keitä kukkakaalikeittoa noin 15 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä.
8. Tarkista liemen maku, lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita. Lisää pavut ja kukkakaalin lehdet, keitä vielä minuutti.
9. Koristele kukkakaalikeitto chililastuilla.

Aiemmat viinivinkit

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Grillattu entrecôte ja muhevan mausteinen venetolainen

Grillattu naudan entrecôte, aromikas tomaatti-sardellikastike ja uuden sadon kaali ovat grillaajan kesäruokaa. Paahteisen entrecôten kruunaa mehukkaan hedelmäinen venetolainen punaviini, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja nahkaisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Savuperunaleipä ja herkullisen marjainen rosee

Arkinen voileipä jalostuu smörrebrödinä taideteosmaiseksi juhlaherkuksi. Savuaromisen perunaleivän kanssa maistuu viehkeä ja herkullisen marjainen Viinilehden Vuoden roseviini. Savuinen aromikkuus ja tuntuva yrttisyys korostavat viinin viehättävää vadelmaisuutta ja mansikkaisuutta. Katso viikon

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.