Viikon viinivinkki

Chileläinen riesling ja voipapupata

21 / 2023 Antti Rinta-Huumo

Hedelmäiset ja raikkaat valkoviinit ovat kesäruokien täydellisiä kumppaneita. Nappaa hyllystä tällä viikolla raikas, runsaan persikkainen, omenainen ja sitruksinen valkoviini. Kokkaa sen kumppaniksi kevyttä kasvispataa voipavuista ja pecorino-juustosta. Veden kielelle nostava yhdistelmä aurinkoisiin päiviin.

Voipapupata pecorinolla

voipapupata

4 annosta, valmistusaika 40 min + 12 liottamiseen ja kypsennykseen
gluteeniton, kasvis, munaton

Ainekset:
5 dl kuivattuja valkoisia papuja
5 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
5-7 dl kasvislientä
400 g kirsikkatomaatteja
3 lehteä savoijinkaalia
4 oksaa tuoreita yrttejä (timjamia, oreganoa tai meiramia)
2 rkl oliiviöljyä
3 (60 g) lehtikaalin lehteä
100 g Pecorino-juustoa

Krutongit:
2-3 viipaletta vehnäleipää
1-2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Valmistusohje:
1. Huuhtele pavut ja laita ne likoamaan runsaaseen veteen. Anna liota yön yli.
2. Valuta pavut ja huuhtele runsaassa vedessä.
3. Keitä pavut kypsiksi, noin 40 min, suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja kaada keitinvesi pois.
4. Kuori valkosipulit ja murskaa niitä kevyesti veitsen lappeella puolella. Poista kaalista lehtiruoti.
5. Kaada pavut laakeaan uunipataan, ripottele päälle suolaa ja lisää kasvislientä sen verran, että osa pavuista jää nesteen päälle.
6. Asettele valkosipulit, tomaatit ja yrtit papujen päälle. Valuta viimeiseksi oliiviöljy pataan.
7. Paahda pataa uunissa kuumien grillivastusten alla noin 15 minuuttia tai kunnes tomaatit ja valkosipulit ovat ruskistuneet.
8. Laske uunin lämpötila 140 asteeseen. Paina kevyesti lusikalla tomaatit ja valkosipulinkynnet papujen sekaan ja anna padan paahtua ilman kantta uunissa noin tunnin. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos pata uhkaa kuivua.
9. Pese lehtikaalit, poista kova lehtiruoti. Revi lehdet suupaloiksi. Lisää lehtikaalit kuumaan pataan, sekoita ja nosta vielä viideksi minuutiksi uuniin pehmenemään.
10. Paahda sillä välin krutongit. Kuumenna oliiviöljy pannussa. Revi leipäpalat suupaloiksi, lisää pannulle. Paahda rapeaksi ja mausta suolalla.
11. Maista papupataa, lisää tarvittaessa suolaa. Veistä tai raasta padan pintaan pecorinoa. Tarjoa voipapupata leipäkrutonkien kanssa.

Aiemmat viinivinkit

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Grillattu entrecôte ja muhevan mausteinen venetolainen

Grillattu naudan entrecôte, aromikas tomaatti-sardellikastike ja uuden sadon kaali ovat grillaajan kesäruokaa. Paahteisen entrecôten kruunaa mehukkaan hedelmäinen venetolainen punaviini, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja nahkaisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Savuperunaleipä ja herkullisen marjainen rosee

Arkinen voileipä jalostuu smörrebrödinä taideteosmaiseksi juhlaherkuksi. Savuaromisen perunaleivän kanssa maistuu viehkeä ja herkullisen marjainen Viinilehden Vuoden roseviini. Savuinen aromikkuus ja tuntuva yrttisyys korostavat viinin viehättävää vadelmaisuutta ja mansikkaisuutta. Katso viikon

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.