Tällä viikolla pöytään katetaan mustan marjaista ja täyteläisen mehukasta kalifornialaista zinfandelia ja lämmittävää syksyistä soulfoodia. Mausteinen kurpitsa-linssipata ja pehmeää, makeaa mausteisuutta uhkuva jenkkipunaviini ovat täydellisesstä harmoniassa. Kehtaa tarjota vieraillekin!
Kurpitsa-linssipata
Ainekset:
1 myskikurpitsa
4 oksaa tuoretta rosmariinia
2 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
1 keltasipuli
2 luumutomaattia
100 g juuriselleriä
6 kiinteää perunaa (n. 500 g)
2 rkl oliiviöljyä
2 tl garam masala -mausteseosta
2 dl valkoviiniä
1 l kasvislientä
2 dl punaisia linssejä
10 taatelia (kivetön) tai 0,5 dl sulttaanirusinoita
hienoa merisuolaa
ripaus chilijauhetta tai tuoretta chiliä
1–2 dl kookoskermaa
tuoretta lehtipersiljaa
Valmistusohje:
1. Kuori kurpitsa ja leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Levittele palat uunivuokaan. Ripottele kurpitsan päälle rosmariinia, 2 rkl öljyä ja valkosipulinkynsiä.
2. Paahda kurpitsaa 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes se on saanut hieman paahteista väriä.
3. Hienonna keltasipuli. Poista tomaattien sisus ja suikaloi tomaatin liha. Leikkaa juuriselleri isoiksi kuutioiksi. Kuori ja paloittele perunat.
4. Kuumenna 2 rkl öljyä padassa. Kuullota sipulia ja kasviksia garam masalan kanssa noin 5–10 minuuttia keskilämmöllä.
5. Lisää joukkoon viini ja sitten kasvisliemi. Kiehauta.
6. Huuhtele linssit ja lisää ne pataan. Lisää myös paahdettu kurpitsa ja halkaistut taatelit.
7. Kypsennä pataa liedellä noin 20 minuuttia, hiljaa poristen.
8. Mausta kasvispata lopuksi suolalla ja chilillä oman maun mukaan. Viimeistele pata kookoskermalla ja hienonnetulla lehtipersiljalla.
9. Tarjoile maukas kasvispata esimerkiksi keitettyjen ohrahelmien tai riisin kera.