Viikon viinivinkki

Lämminhenkinen aussipunkku ja taikinoitu lihapata

2 / 2021 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Australia

Shiraz-lajikkeesta valmistetun mehevän aussipunaviinin aromimaailmasta voi erottaa tummien marjojen, kuivattujen hedelmien, paahteisen mausteisuuden, sekä yrttisyyden sävyjä. Lähes hillomaisen aromikkuutensa ansiosta viini toimii erityisen hyvin pitkään hautuneen, talvisen lihapadan seuraan.

Alkon tuotesivu >>

Taikinoitu lihapata

lihapata

10 annosta
30 min + kypsentämiseen noin 3 tuntia

Ainekset:
3 punasipulia
2-4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
20 g voita
3 oksaa rosmariinia
3 oksaa timjamia
3 laakerinlehteä
1 kg naudan rintaa (keittolihaa)
1/2 tl hienoa (meri)suolaa
mustapippuria
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl punaviiniä
1 1/2 l lihalientä
1 1/2 dl (140 g) ohrahelmiä
3 rkl makeaa sinappia
3 rkl worcestershire-kastiketta
100 g cheddarjuustoa raastettuna
*
Taikina:
4 1/2 dl ( 300 g) vehnäjauhoja
1/2 tl hienoa (meri)suolaa
100 g porsaanihraa
100 g voita
1 1/4 dl kylmää vettä
1 muna

Valmistusohje:
1. Kuori ja viipaloi sipulit, hienonna valkosipulit.
2. Mittaa pataan öljy, voi ja yrtit, kuullota pari minuuttia.
3. Lisää pataan sipulit ja kuutioitu liha, mausta. Sekoita hyvin ja kypsennä paistaen noin 10 minuuttia.
4. Lisää joukkoon tomaattipyree, sekoita. Lisää jauhot, sekoita ja kaada sekaan viini ja lihaliemi. Anna seoksen kiehahtaa.
5. Anna poreilla miedolla lämmöllä kannen alla noin tunnin. Sekoittele välillä.
6. Valmista taikina padan kypsyessä. Mittaa kulhoon jauhot, suola, ihra ja kuutioitu voi.
7. Nypi rasvat jauhojen sekaan tai käytä yleiskonetta. Rakenteesta tulee lastuinen ja muruinen.
8. Lisää taikinaan vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa, jottei sitkoa muodostuisi.
9. Tee taikinasta pallo, painele se hieman litteämmäksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.
10. Kun pata on kypsynyt tunnin, lisää ohrahelmet. Jatka kypsennystä vielä toinen tunti.
11. Parin tunnin kypsentämisen jälkeen poista kansi ja anna poreilla hiljalleen puolisen tuntia tai kunnes liha on mureaa ja liemi saostunut.
12. Poista pintaan kertynyt rasva. Lisää joukkoon sinappi, Worcestershire-kastike ja juustoraaste. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
13. Kuumenna uuni 180 asteiseksi.
14. Siirrä lihapata uunipataan tai -vuokaan. Riko munan rakenne lasissa ja voitele vuoan reunat kananmunalla.
15. Kaulitse kylmä taikina jauhotetulla pöydällä, noin 1 cm paksuiseksi levyksi, joka kooltaan peittää uunipadan.
16. Nosta taikinalevy lihapadan päälle, painele vuoan reunoihin kevyesti kiinni. Poista ylimääräinen taikina. Voitele pinta munalla. Pistele haarukalla muutama reikä taikinakanteen.
17. Nosta pata uunin alimmalle tasolle ja paista noin 45 minuuttia, tai kunnes taikina on kypsä ja kullanruskea.
18. Tarjoa heti paistamisen jälkeen.

Vinkki: Tarjoa padan kanssa raikasta salaattia tai höyrytettyjä kasviksia

Edellisen viikon viinivinkki

Jackson Estaten Sauvignon Blanc ja savupaprikainen katkarapukeitto

Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2019

Valkoviini Uusi-Seelanti
Artboard Created with Sketch.
two-points Created with Sketch. 2 LÖYTÖ
Lue lisää