viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Karitsarulla
Reseptit

Karitsarulla, paahdetut perunat ja salsa verde

02.04.2025 Resepti Kalle Tanner + Viinisuositus Antti Rinta-Huumo + Kuva Nikola Tomevski + Tyyli Piia Honkanen

time Created with Sketch.
4 h
servings Created with Sketch.
4 annosta

Kokonainen karitsanjalka on monikäyttöinen ruhonosa, josta syntyy luonteikas karitsarulla. Tarjoile kevään juhlapöydässä paahdettujen perunoiden ja salsa verden kanssa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ainekset

5 dl rypsiöljyä

3 dl oliiviöljyä

1 valkosipuli

1 pnt lehtipersiljaa

½ pnt salviaa

suolaa

mustapippuria myllystä

1 karitsan jalka avattuna

1 sitruunan kuoriraaste

*

Paahdetut perunat:

8 isoa jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)

suolaa

rypsiöljyä

10 timjaminoksaa

5 rosmariininoksaa

*

Salsa verde:

1 pnt basilikaa

1 pnt korianteria

½ pnt lehtipersiljaa

½ pnt salviaa

1 valkosipulinkynsi

1 tl kuivattua chiliä

oliiviöljyä

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

1 sitruunan mehu

Valmistusohje

1. Laita oliivi- ja rypsiöljy sekä kokonainen valkosipuli kattilaan. Voit hyödyntää myös karitsarilleten haudutusöljyä. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes valkosipuli on pehmentynyt. Purista valkosipulista kynnet ulos ja hiero sileäksi tahnaksi. Säästä öljy.
2. Hienonna persilja ja salvia. Sekoita yrtit valkosipulitahnaan, mausta suolalla ja pippurilla. Notkista seos oliiviöljyllä, jotta saat tahnasta levitettävän.
3. Mausta karitsan paistirullan sisäpinta hyvin suolalla ja pippurilla ja hiero valkosipuli-yrttitahna huolellisesti lihan pintaan. Ripottele päälle raastettu sitruunankuori. Kääri karitsa rullalle nahkapuoli ulospäin, sido paistinarulla.
4. Kuumenna tilkka rypsiöljyä pannulla. Paista rulla kovalla lämmöllä nopeasti käännellen, kunnes se on saanut kauttaaltaan kauniin pintavärin.
5. Aseta rulla vuokaan ja peitä se oliivi- ja rypsiöljyllä (tai karitsarilleten valmistuksesta jääneellä haudutusöljyllä). Jos rulla ei peity, lisää rypsiöljyä.
6. Aseta rullaan paistolämpömittari. Kypsennä rullaa 100-asteisessa uunissa, kunnes karitsan sisälämpötila on 50 astetta, tunnista puoleentoista. Ota karitsa pois uunista. Karitsa jatkaa kypsymistä vielä uunista ottamisen jälkeen, joten anna karitsan jäähtyä öljyssä, kunnes sisälämpötila on noin 56 astetta. Ota karitsa pois öljystä ja jätä huoneenlämpöön, mikäli tarjoilet sen pian.
7. Tarjoile karitsarulla paahdettujen perunoiden ja salsa verden kanssa.

Paahdetut perunat:

1. Kuori perunat ja leikkaa ne puoliksi poikittain. Keitä perunoita varovasti suolavedessä, kunnes ne ovat kypsiä mutta edelleen napakoita. Jäähdytä huoneenlämmössä.
2. Kaada uuninkestävälle korkeareunaiselle pellille noin sentin kerros öljyä. Kuumenna öljy 220-asteisessa uunissa, 5–10 minuuttia.
3. Raaputa jäähtyneiden perunoiden pinta rikki kevyesti haarukalla.
4. Ota pelti varovasti uunista, nostele perunat ja yrtit öljyyn ja työnnä pelti takaisin uuniin. Paista perunoita vielä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Käännä perunoita kerran paistamisen aikana.
5. Nosta perunat valumaan hetkeksi ritilälle tai talouspaperille ennen tarjoilua. Mausta suolalla.

Salsa verde:

1. Hienonna yrtit ja valkosipulinkynsi.
2. Hiero yrtit, valkosipuli, chili ja öljy tahnaksi morttelissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele sitruunamehulla.

Viinisuositus

Torbreck Old Vines 2022

Alkon tuotenro 1:

Punaviini South Australia
22,99 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

 

Vastaavia reseptejä

Alkuruoka

Karitsatartar muikunmädillä

time Created with Sketch.
30 min
Alkuruoka

Karitsarillette

time Created with Sketch.
4 h
Alkuruoka

Karitsatartarleivät

time Created with Sketch.
30 min
Leipä

Lue lisää

Parhaat pääsiäisviinit

14.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Ole oman keittiösi lihamestari – näin paloittelet karitsan takajalan

04.03.2024 Vinkit Kalle Tanner + Kuvat Nikola Tomevski + Tyyli Piia Honkanen

Järjestä burger-bileet!

Kaupallinen yhteistyö

19.02.2024 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä