Arvio
Uuden vuoden ensimmäisten pakkaspäivien kunniaksi aloitamme viinivinkit aromikkaan eloisalla valkoviinillä keskisestä Euroopasta. Itävaltalaisessa Gobelsburger Riesling-viinissä on erittäin rapea, avoin ja kesäisen pirteä tuoksu. Siinä on eksoottisia hedelmiä, mineraalista aromikkuutta ja hentoa kukkaisuutta. Tuoksua seuraava melko kepeä maku on luonteeltaan hyvin rapsakka. Trooppisen hedelmäistä makua napakoittaa tuntuva, sitrusmainen hapokkuus. Eloisa kokonaisuus jättää pitkään suussa maistuvan, persikan kiveä ja aprikoosia muistuttavan jälkivaikutelman, joka nostaa reilusti veden kielelle.
Viinin seuraksi
Kesäisen aromikas valkoviini keskellä talvea maistuu vaikkapa erinomaisena aperitiivina. Mutta kuten tiedämme, alkuvuoden gastronomiaan kuuluu erottamattomasti mehevät blinit erilaisten lisäkkeiden kera ja tämänkertainen maukas itävaltalainen riesling toimii mitä mainioimmin myös tämän talvisen herkkumme kanssa. Rieslingin kumppaniksi ja blinien kruunaajaksi voisit valmistaa ainakin graavilohesta, sipulista, smetanasta ja pippurista valmistettua tahnaa. Graavilohen suolaisuus ja viinin pehmeä hedelmäisyys kohtaavat mukavasti. Toisen lisäkkeen voit valmistaa vaikkapa kylmäsavustetusta poronpaistista, kapriksista ja paistetuista sienistä. Rieslingin raikas aromaattisuus tasapainottaa mukavasti porolisäkkeen savuista vaikutelmaa.