Pyöräytä suussa sulava sienirisotto kauden sienistä ja avaa sen kaveriksi sopivaksi viilennetty chileläinen pinot noir. Pinot Noir -punaviinejä tituleerataan parhaiksi sieniviineiksi, sillä niiden kypsä marjaisuus ja kepeä tanniinisuus ovat sienille kutkuttelevaa herkkua.
Sesongin sienirisotto à la Teemu Laurell
Ainekset:
5 dl kantarelleja tai muita metsäsieniä
1 rkl rypsiöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
¼ dl oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kuumaa kasvislientä
1 dl kantarellipyreetä
25 g voita
50 g parmesaania raastettuna
Lisäksi:
pähkinäsekoitusta paahdettuna
Sienipyre:
3 dl kantarelleja tai muita metsäsieniä
½ sipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 dl kermaa
Valmistusohje:
1. Aloita valmistamalla sienipyree. Puhdista sienet huolellisesti. Kuori ja hienonna sipuli.
2. Kuullota sipulia hetki pannulla öljyssä. Lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes sienet menevät hieman kasaan. Lisää kerma ja keitä hetki. Mausta seos kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
3. Laita ainekset korkeareunaiseen kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes rakenne on pyreemäistä ja tasaista.
4. Aloita varsinaisen risoton valmistus paistamalla putsatut sienet pannulla rypsiöljyssä kauniin kullanruskeaksi. Laita sienet sivuun odottamaan.
5. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna kasarissa oliiviöljy. Kuullota sipuleita hetki oliiviöljyssä, kunnes ne ovat hieman pehmentyneet.
6. Lisää kasariin riisi ja jatka kuullottamista vielä hetki.
7. Lisää joukkoon valkoviini ja keitä, kunnes valkoviini on haihtunut.
8. Lisää kuumaa kasvislientä riisin päälle pieni määrä kerrallaan. Lisää puukauhalla sekoittaen uutta lientä, kun vanha liemi on imeytynyt riisiin. Toista, kunnes kaikki liemi on lisätty ja riisi on kypsynyt.
9. Lisää lopuksi kantarellipyree, voi, parmesaaniraaste ja paistetut sienet. Sekoita voimakkaasti, jotta risottoon tulee puuromainen rakenne. Sienirisotto saa jäädä hieman löysäksi.
10. Koristele risotto paahdetuilla pähkinöillä.