Joulun viinikattaus – parhaat jouluviinit ruokapöytään

Jouluna herkkuja notkuva pöytä on viinille melkoinen haaste. Muutamalla helpolla vinkillä ja täsmäsuosituksella taklaat runsaan joulupöydän sudenkuopat.

05.12.2022 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Parhaat jouluviinit
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Joulupöydässä on perinteisesti tarjolla makeita makuja, kuten hilloja, lisukehedelmiä ja imellettyjä laatikoita. Samalle lautaselle on lisäksi tarjolla mätejä, maksapasteijoita ja sillejä sekä marinoituja, graavattuja ja savustettuja kaloja. Näitä seuraavat vaaleat, kypsänä tarjottavat liharuoat, kuten kalkkunat ja kinkut. Lopuksi vuoron saavat juustot ja jälkiruoat. Paljon erilaisia – ja varsin voimakkaita makuja.

Alkuruokapöydän viinit

Alkuruokien kumppaniksi kannattaa valita selkeämakuisia, runsaan hedelmäisiä, kuivahkoja tai aavistuksen makeutta tarjoavia valkoviinejä, jotka ovat mahdollisimman selkeäpiirteisiä eivätkä taistele ruoan moninaisten makujen kanssa. Hyvä vaihtoehto alkuruoille on hedelmäinen kuohuviini. Hienoimmat samppanjat kannattaa kuitenkin nauttia vaikkapa veden kielelle nostattavina aperitiiveina.

Pääruokien kumppanit

Joulun pääruoille sopii joko mehevän pehmeä punaviini tai kevyempi, kypsän marjainen punainen. Valkoinen joulu -teeman mukaisesti pääruokien seurassa maistuu myös runsaan hedelmäinen, vaikkapa hieman makeuttakin sisältävä valkoviini.

Juustopöytään

Juustojen kanssa voi jatkaa pääruoan punaisella tai korkata kovien ja suolaisten juustojen seuraan jonkin tuhdimman punaviinin. Juustoille sopii myös makea viini, jolla voi jatkaa jälkiruoan pariin.

TOP 8 parhaat jouluviinit

Samppanja

Kuohuviini

Valkoviini

Punaviini

Makea viini

Portviini

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.